Grupa NVO: Bez odlaganja usvojiti Rezoluciju o osudi zločina Izraela u Palestini

Grupa NVO: Bez odlaganja usvojiti Rezoluciju o osudi zločina Izraela u Palestini

Grupa 28 nevladinih organizacija (NVO) pozvala je Skupštinu da bez odlaganja stavni na dnevni red i usvoji Rezoluciju o osudi zločina Izraela u Palestini

U saopštenju grupe NVO navodi se da je, zbog trenutne humanitarne krize i genocida koji je u toku, vrijeme da se djeluje odmah, bez odlaganja.

- Zato pozivamo Skupštinu Crne Gore i njenog predsjednika Andriju Mandića da konačno stavi na dnevni red poslednju dugo čekanu tačku Predlog rezolucije o osudi zločina Izraela u Palestini sa 9. sjednice (Prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja) - ističe se u saopštenju.

Naglašavaju da se svakodnevno svjedoči porastu izraelskih zločina.

- I sve većim brojem ubijenih Palestinaca, posebno djece i žena, prisilnom raseljavanju, izgladnjavanju i potpunoj destrukciji pojasa Gaze, tako i zločinima koji se dešavaju na Zapadnoj obali, posebno porastu nasilja izraelskih doseljenika, rušenja palestinskih domova, širenju izraelskih naselja i skrnavljanju svetih mjesta - dodali su iz grupe NVO.

Kako su naveli, dan za danom se svjedoči zločinima Izraela, koji predstavljaju grubo kršenje brojnih međunarodno pravnih akata.

Iz NVO su istakli da se svjedoči kršenju ženevske konvencije i pripadajućih protokola, a naročito Konvencije o zaštiti civila u vrijeme rata, kao i Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida i UN konvencije o pravima djeteta.

- Izrael je otvoreno odbio brojne rezolucije Savjeta bezbjednosti i Generalne skupštine UN kojima se poziva na momentalni prekid vatre i hitno omogućavanje ulaska humanitarne pomoći u Gazu - rekli su iz grupe NVO.

Iz 28 organizacija su kazali da je Izrael prekršio brojne i druge međunarodne akata koji garantuju zaštitu osnovnih ljudskih prava, a koje su Crna Gora i Izrael ratifikovali i time se obavezali ne samo na njihovo poštovanje, već i promociju principa koji leže u osnovi međunarodnog prava.

Oni su podsjetili da je Međunarodnog sud pravde prošle nedjelje pozvao sve države da preispitataju svoje bilateralne odnose sa Izraelom, kako bi osigurale da njihova politika ne pomaže u kontinuiranoj agresiji Izraela na palestinski narod, bilo direktno ili indirektno.

- Međunarodni sud pravde je izraelsku okupaciju proglasio nezakonitom i odredio da se mora u potpunosti prekinuti i što je prije moguće - navodi se u saopštenju.

Navodi se da je Međunarodni sud pravde konstatovao da okupacija krši Povelju UN-a, ljudska prava i međunarodno humanitarno pravo, uključujući posebno zabranu rasne segregacije i aparthejda, kao i da su sva izraelska naselja na okupiranoj palestinskoj teritoriji nezakonita i da se moraju demontirati, i da svi izraelski setleri moraju biti evakuisani.

- Međunarodni sud pravde je proglasio da izraelska nezakonita okupacija ne samo da narušava već i uništava pravo palestinskog naroda na samoopredjeljenje u svojoj zemlji, uključujući pravo na vlastitu državu - dodaje se u saopštenju.

Grupa 28 NVO je apelovala na sve poslanike da usvoje Rezoluciju shodno svim rezolucijama i međunarodnim konvencijama prema kojim se Crna Gora obavezala, kao i odlukama i pozivima Međunarodnog suda pravde i drugih UN tijela.

Kako su kazali time bi se doprinijelo zaustavljanju izraelskog genocidnog rata i sve teže humanitarne katastrofe u Palestini.

Potpisnice apela za usvajanje Rezolucije o osudi zločina Izraela u Palestini su NVO Građanska alijansa, Djeca Crne Gore, Udruženje mladih sa hendikepom, Udruženja roditelja "Oaza" Bijelo Polje, Centar za ženska prava, Podrška Crnogorskog ženskog lobija, SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Ulcinj, Udruženje hendikepiranih Srce.

Među potpisnicima su i NVO Prima, Carep, Asocijacija Spektra, Center for Sustainable Development and Cooperation, NVO Naša akcija, Prima, Euromost, Udruženje raseljenih Roma i Egipcana Kosmeta u Crnoj Gori, NVU “Staze”, Udruženja za razvoj civilnog drustva, Punctum.

Apel su potpisale i NVO Arte Sano, Opštinsko udruženje, Zora, Most kulture, Ključ, Akcija za održivi razvoj – Oikos, Agencija za lokalnu demokratiju, Društvo crnogorsko palestinskog prijateljstva i SOS telefon Rožaje.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.