Crnogorski pršut uskoro i na evropskom tržištu

Crnogorski pršut uskoro i na evropskom tržištu

Šest renomiranih crnogorskih proizvođača suhomesnatih proizvoda udružilo se u Klaster Crnogorski pršut da svojim radom i zalaganjem Crnu Goru stave na globalnu mapu najkvalitetnijih proizvođača pršuta i predstave ono najbolje iz tradicionalne gastronomske ponude Crne Gore.

U cilju upoznavanja javnosti da je Klaster dobio sertifikat za proizvodnju Crnogorskog pršuta, na Cetinju je organizovano druženje sa medijima, kojom prilikom su novinari upoznati s dosadašnjim rezultatima i planom daljih aktivnosti. Prisutni su imali priliku da se bliže upoznaju sa proizvodnim kapacitetima i načinima proizvodnje jednog od najpoznatijih crnogorskih proizvoda – Crnogorskog pršuta.

Tokom posjete fabrikama koje su članice Klastera, sekretar Klastera Crnogorski pršut, Ilija Ševaljević, kazao je da će članice povećati proizvodnju, omogućavajući potrošačima da uskoro, pod posebnom etiketom, pronađu ovaj jedinstveni proizvod garantovanog kvaliteta na policama trgovina širom Crne Gore i regiona. On je pozvao i vlasnike hotela i restorana da u svoje jelovnike uvrste Crnogorski pršut, ukoliko to već nijesu učinili.

“Planiramo da vrlo brzo pokrenemo i postupak sertifikacije kod ovlašćenih institucija Evropske unije i da tako postanemo prvi crnogorski proizvod koji će ispuniti uslove za dobijanje zaštićene evropske oznake”, zvanično je najavio Ševaljević.

Dobijanje Sertifikata zahtijevalo je dugogodišnji rad i saradnju s nadležnim državnim organima Crne Gore. Događaj su ispred ključne državne institucije u ovoj oblasti prisustvovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

“U narednom periodu svima nama treba biti fokus na jačanju kapaciteta, proizvodnje i podrške proizvođačima od strane resornog ministarstva i lokalne samouprave”, kazao je Miroslav Cimbaljević, generalni direktor Direktorata za poljoprivredu u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Govoreći o razvoju Crnogorskog pršuta, Cimbaljević je naglasio da kroz Klaster njegove članice pokazuju kako jedan brend treba da izgleda i razvija se i na koji način se razvija kvalitetan proizvod kojim će se i Crna Gora i Cetinje ponositi.

Klaster Crnogorski pršut okuplja šest firmi: Martex, Montstate, MiAnja, InterProduct, Zrnožit i Gornič, koje su posvećene očuvanju i promociji autentičnog Crnogorskog pršuta. Upravo trud i posvećenost ovih proizvođača rezultirali su dobijanjem sertifikata za zaštićeni proizvod “Crnogorski pršut”. Na taj način se garantuje pažljivi odabir sirovine, a potom strogo kontrolisane faze: soljenje, presovanje, sušenje i zrenje  od najmanje godinu dana.

Miris zrelog mesa, jedinstven ukus, nizak procenat soli, rubin boja, mramoriranost i laka topivost u ustima daju specifične senzorne katakteristike što  rezultira time da u svakoj feti Crnogorskog pršuta  sva čula uživaju.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.