Spajićeva Vlada nije isplatila devet miliona eura za restituciju: Zbog potpisa ispaštaju građani

Spajićeva Vlada nije isplatila devet miliona eura za restituciju: Zbog potpisa ispaštaju građani

Prema nezvaničnim informacijama, razlog zašto novac nije isplaćen je taj što u Službenom listu nije objavljena Uredba o utvrđivanju isplate obeštećenja bivšim vlasnicima oduzetih imovinskih prava.

Tu uredbu je Vlada utvrdila na sjednici 11. jula, a potrebno je da je potpiše ministar za državnu imovinu

Građanima koji su stekli pravo na isplatu ovogodišnje rate po osnovu ranije oduzete imovine (restitucije) još nijesu dobili svoj novac, iako je po Zakonu kojim je uređeno ovo pitanje Vlada obaveza da to uradi 15. jula svake godine. Riječ je o sumi od miliona eura.

Prema podacima Fonda za obeštećenje 4.063 građana ima pravo na isplatu novca ove godine.

Redakciji “Vijesti” se u proteklih nekoliko dana obratilo više građana koji imaju pravo na isplatu i koji su kazali da i dalje čekaju svoj novac.

“Vijesti” su juče pitale Ministarstvo finansija koji su razlozi što novac nije isplaćen i kada će biti isplaćen iz kojeg je odgovreno.

“Pitanja su u nadležnosti Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine”, “Vijesti” čekaju odgovor od Ministarstva državne imovine na ovu temu.

Prema nezvaničnim informacijama razlog zašto novac nije isplaćen je taj što u Službenom listu nije objavljena Uredba o utvrđivanju isplate obeštećenja bivšim vlasnicima oduzetih imovinskih prava u novčanim sredstvima za 2024. godinu. Tu uredbu je Vlada utvrdila na sjednici 11. jula, a potrebno je da je potpiše ministar za državnu imovinu. Ovim resorom je rukovodio Janko Odović dok je juče zvanično tu dužnost nakon rekonstruisanja Vlade preuzeo Slaven Radunović.

“Donijeta je Uredba o utvrđivanju isplate obeštećenja bivšim vlasnicima oduzetih imovinskih prava u novčanim sredstvima za 2024. godinu. Obeštećenje bivšim vlasnicima, u skladu sa odredbama Zakona o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenju, isplaćuje se u jednogodišnjim ratama, čija isplata se vrši 15. jula svake godine po konačnim rješenjima dostavljenim Fondu za obeštećenje do 31. decembra prethodne godine, prema raspoloživosti sredstava u Fondu, do njihove konačne isplate. Zakonom o budžetu za 2024. godinu je za obeštećenje planirano 9.050.000 eura, pa je, u skladu sa planiranim sredstvima, Uredbom utvrđena dinamika i način isplate godišnje rate za tekuću godinu”, saopšteno je iz vlade zvanično 11. jula nakon sjednice.

Pojašnjeno je da se isplata se obračunava prema vrijednosti koja odgovara 13 % od preostalog neisplaćenog iznosa obeštećenja utvrđenih konačnim rješenjima komisija.

“Obračun rate za svakog bivšeg vlasnika, odnosno nasljednika, izvršiće se prema njegovom udjelu (nasljedni udio) u preostalom neisplaćenom iznosu obeštećenja utvrđenim rješenjem Komisije, a isplata će započeti 15. jula 2024. godine. Uredbom je propisano da će se za izvršna rješenja čiji iznos obeštećenja ne prelazi 10.000 eura, isplata godišnje rate izvršiti u cjelokupnom iznosu”, navedeno je u saopštenju.

Obeštećenje bivšim vlasnicima, u skladu sa odredbama Zakona o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenju, isplaćuje se u jednogodišnjim ratama, čija isplata se vrši 15. jula svake godine po konačnim rješenjima dostavljenim Fondu za obeštećenje do 31. decembra prethodne godine, saopšteno je 11. jula iz Vlade

Lani je iz budžeta po ovom osnovu isplaćeno 10 miliona eura.

Prema podacima koji se nalaze u Izvještaju o radu Fonda za obeštećenje za 2023. godinu i koji je zvanično objavljen na sajtu Vlade, ukupan dug prema bivšim vlasnicima po svim izvršnim rješenjima koja su dostavljena Fondu za obeštećenje od početka primjene Zakona o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenje, zaključno sa krajem decembra prošle godine iznosi 74.57 miliona eura.

“Od početka primjene Zakona o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenju, Fondu za obeštećenje je od strane Komisije za povraćaj i obeštećenje, do kraja decembra prošle godine dostavljeno 1731 konačno rješenje, a pokonačni rješenjima je isplaćen 55,71 miliona eura”, piše u izvještaju.

Shodno ovom Zakonu emitovane su obveznice u ranijem periodu koje su se mogli kupiti, pa je zaključno sa decembrom prošle godine umanjena obaveza prema bivšim vlasnicima za 169,89 miliona eura.

74,57 miliona eura je ukupan dug prema bivšim vlasnicima po svim izvršnim rješenjima koja su dostavljena Fondu za obeštećenje od početka primjene Zakona o povraćaju oduzetih imovinskih prava i obeštećenje, zaključno sa krajem decembra prošle godine

Vlada premijera Dritana Abazovića na predlog tadašnjeg ministar finansija Aleksandra Damjanovića povećala je godišnju ratu po osnovu restitucije četiri puta kako bi se ubrzala dinamika isplate novca i prvi put je isplaćena suma od deset miliona eura.

“Ovom dinamikom radom prethodnih Vlada nama su vezali ruke. Bivši vlasnici će biti obeštećeni za 30 godina. Da vam ne pričam šta to znači”, izjavio je u julu 2022. godine Damjanović kada je budžetom za tu godinu koji su naslijedili bilo planirano za isplatu svega 2,6 miliona.

Izvor:VIJESTI

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.