Kašnjenja u imenovanju sudija uticala na pravosudni sistem, primjena etičkih standarda ostaje izazov

Kašnjenja u imenovanju sudija uticala na pravosudni sistem, primjena etičkih standarda ostaje izazov

Prema mišljenju EK, nivo percipirane nezavisnosti pravosuđa u Crnoj Gori je nizak u opštoj javnosti i veoma nizak među kompanijama.

Značajna kašnjenja u imenovanju sudija na visokom nivou na kraju su uticala na pravosudni sistem u Crnoj Gori, dok promovisanje i sprovođenje etike i profesionalnih standarda među sudijama i tužiocima ostaje izazov. To se između ostalog navodi u Izvještaju Evropske komisije o vladavini prava u Crnoj Gori u koji je Pobjeda imala uvid.

Iako je, otalo da se imenuje samo predsjednik Vrhovnog suda, komisije podsjeća da su kašnjenja i odugovlačenja sa imenovanjem sudija, uticala negativno na pravosudni sistem u Crnoj Gori.

Prema mišljenju EK,  nivo percipirane nezavisnosti pravosuđa u Crnoj Gori je nizak u opštoj javnosti i veoma nizak među kompanijama.

-35% opšte populacije i 28% kompanija smatra da je nivo nezavisnosti sudova i sudija „prilično ili veoma dobar“ u 2024. godini. Glavni razlog koji kompanije navode za uočeni nedostatak nezavisnosti sudova i sudija je percepcija miješanja ili pritiska Vlade i političara - navodi se u izvještaju. 

Promovisanje i sprovođenje etike i profesionalnih standarda među sudijama i tužiocima ostaje izazov, primjećuje EK.

-Od Crne Gore se očekuje da izmeni disciplinski i etički pravni okvir za sudije i tužioce i da ojača odgovornost sudija i tužilaca - navedeno je u dokumentu.

Pravosudni sistem Crne Gore, prema mišljenju EK, prolazi kroz intenzivnu fazu reformi, koja uključuje reviziju nekoliko zakona, u cilju daljeg usklađivanja sa evropskim i međunarodnim standardima.

-Strategija reforme pravosuđa 2024-202738, zajedno sa pratećim akcionim planom za period 2024-2025, koji je pripremilo Ministarstvo pravde, usvojena je u maju 2024. godine. Strategija ima za cilj, jačanje kvaliteta, efikasnosti i nezavisnosti pravosudni sistem, poboljšati pristup pravdi i povećati povjerenje u pravosudni sistem - navedeno je u dokumentu.

Evropska komisija smatra i da je efikasnost pravosuđa je otežana nedostatkom strateških ulaganja u ljudske resurse, IT sektor i infrastrukturu.

U Briselu primjećuju i da, dok brojne institucije imaju posebne kodekse ponašanja, Vladin kodeks ponašanja ostaje neefikasan do usvajanja Zakona o Vladi sa disciplinskim kaznama.

Vlada je 2018. godine usvojila Etički kodeks za najviše funkcionere u formi neobavezujućih smjernica. Prema GRECO-u, ovaj kodeks ostaje neefikasan jer se ne mogu izreći disciplinske kazne dok se novi Zakon o Vladi ne finalizuje i ne usvoji - navedeno je u dokumentu. 

IZVOR;pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.