Kalač: BS ne predstavlja sve Bošnjake, javnost zgrožena odlukom da budu u Vladi sa predstavnicima retrogradne politike

Kalač: BS ne predstavlja sve Bošnjake, javnost zgrožena odlukom da budu u Vladi sa predstavnicima retrogradne politike

Crnogorska javnost ostala je zatečena odlukom Bošnjačke stranke da uđe u Vladu sa predstavnicima mračne retrogradne politike devedesetih, zagovornicima nacionalističkih i šovinističkih ideja, negatorima genocida i onima u čijim redovima i danas sjede pripadnici ozloglašenog bivšeg Sedmog bataljona, saopštio je predsjednik odborničkog kluba Socijaldemokrata (SD) u Skupštini opštine Rožaje Alen Kalač.

"Kao što kaže slogan Bošnjačke stranke „Jasno je”, vjerujem da je jasno svim pripadnicima bošnjačkog naroda da se bolja budućnost Crne Gore ne može graditi sa onima koji negiraju genocid u Srebrenici i zastupaju stavove koji narušavaju dobrosudsjedske odnose. Nisu zaboravili Bošnjaci u Crnoj Gori, ali ni oni građanski orjentisani i dobronamjerni građani, iz čijih redova je dolazila inicijativa za postavljenje spomenika ratnom četničkom komandantu Pavlu Đurišiću u Beranama, ko veliča ratne zločince, čiji predstavnici su slavili sa podignuta tri prsta uz stihove “…Leleču Turci, kukaju bule…”", navodi Kalač i dodaje:

"Dok se razumna Crna Gora od avgusta 2020. pa do danas skoro svakodnevno zgrožava nad izjavama i postupcima političkih predstavnika novih koalicionih partnera Bošnjačke stranke, čiji istaknuti funkcioneri u multietničkim sredinama organizuju svečane akademije povodom obilježavanja Dana državnosti Srbije, prijete Crnogorcima da će „završiti kao Turci”, svakodnevno gaze Ustav Crne Gore i čine da se mnogi građani u sopstvenoj državi osjećaju nesigurno, oni koji bi trebalo da imaju odgovornost prema građanima koji su im na izborima ukazali povjerenje iznevjerili su ne samo njih, već i pogazili sve ono što je činilo njihove partijske principe i na čemu su zasnivali svoju politiku."

Bošnjačkoj stranci, navodi Kalač, čestita nove političke partnere, a Bošnjacima u Crnoj Gori poručuje da dok je Socijaldemokrata i Evropskog saveza imaće ko da ih zastupa.

"Svima je jasno da se ne može staviti znak jednakosti između Bošnjačke stranke i bošnjačkog naroda u Crnoj Gori. Siguran sam da je kao i meni mnogim Bošnjacima mojim sugrađanima neprihvatljivo igranje sa sudbinom građanske Crne Gore, multivjerskim, multietničkim i multinacionalnim skladom. Neće biti lako popraviti štetu koju ova neprirodna koalicija može nanijeti ne samo bošnjačkom narodu, već i cijeloj Crnoj Gori, ali Socijaldemokrate i Evropski savez će i dalje nastaviti da zastupaju ideju građanske Crne Gore koja je dovoljno široka za sve njene građane bez obzira na vjersku, nacionalnu, etnički i bilo koju drugu pripadnost, i budu brana svim štetnim, retrogradnim i nacionalističkim politikama", zaključuje Kalač u saopštenju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.