SAD zabrinute zbog ulaska proruskih stranaka u Vladu Crne Gore

SAD zabrinute zbog ulaska proruskih stranaka u Vladu Crne Gore

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici zabrinuta je zbog, kako su saopštili, uključivanja u Vladu stranaka i čelnika koji ne osuđuju rusku agresiju na Ukrajinu i protive se sankcijama Evropske unije Rusiji.

Parlament Crne Gore je u utorak izglasao rekonstrukciju vlade, koja sada uključuje dvije proruske stranke i jednu bošnjačku stranku.

Stranke proruskog Demokratskog fronta i Bošnjačka stranka postale su dio Vlade Crne Gore, nakon što je Skupština 23. jula izglasala njenu rekonstrukciju, Podgorica, SKupština 23. jul.Ovim Vlada ima ukupno 32 člana, što je čini najbrojnijom u istoriji parlamentarizma Crne Gore, države sa 630.000 stanovnika.

Iz Ambasade su za Radio Slobodna Evropa rekli da podržavaju vladu posvećenu pristupanju Evropskoj uniji, poštovanju evroatlantskih vrijednosti i potpunom učešću u NATO-u, koja odražava multikulturni sastav Crne Gore.

“Zabrinuti smo zbog uključivanja u Vladu stranaka i čelnika koji ne osuđuju rusku agresiju na Ukrajinu, protive se sankcijama Evropske unije Rusiji i čiji su postupci u direktnoj suprotnosti sa prinicipom dobrosusjedskih odnosa”, kazali su iz Ambasade.

Oni su pozvali Vladu i poslanike u Skupštini da ostanu fokusirani na zajednički cilj pridruživanja Evropskoj uniji i izbjegnu kontraproduktivna pitanja koja ugrožavaju taj cilj i izazivaju podjele.

“Kao saveznik i blizak partner Crne Gore, Sjedinjene Američke Države će nastaviti da podržavaju i priznaju konstruktivne akcije Skupštine i Vlade, ukazujući na aktivnosti koje su u suprotnosti s evroatlantskim vrijednostima i ugrožavaju opipljiv napredak ka integraciji u Evropsku uniju”, kazali su iz Ambasade za RSE.

Premijer Milojko Spajić je 23. jula u parlamentu u Podgorici rekao da je rekonstruisana vlada garant stabilnosti i zrelosti.

“Pokazatelj smo kako Srbi i Albanci, Srbi i Bošnjaci, Srbi i Crnogorci – svi mogu zajednički da žive i rade. Bićemo svetionik za čitav Balkan”, kazao je Spajić.

Međutim, Andrija Nikolić iz opozicione Demokratske partije socijalista rekao je da je ovo vlada kojom upravljaju Moskva i Beograd.

“Glava i mozak su u Moskvi. Šef ove Vlade je (predsjednik parlamenta) Andrija Mandić i zato u njoj nema nacionalnih Crnogoraca”.

Dvije stranke bivšeg prorusko orijentiranog Demokratskog fronta (DF) – koje predvode Andrija Mandić i Milan Knežević – dobile su dva potpredsjednička i tri ministarska mjesta.

Politika DF-a suprotna je zvaničnoj politici Crne Gore, koja je najozbiljniji kandidat za članstvo u Evropskoj uniji.

Tri sedmice nakon što su pristalice Demokratskog fronta proslavile pobjedu Jakova Milatovića iz “Evropa sad” (fotografija od 14. marta iz Nikšića), koga su podržali na izborima, iz te stranke pokreće se opštinska inicijativa za povlačenje priznanja Kosova od strane Crne Gore.

Te stranke zalažu se za ukidanje sankcija Rusiji zbog njene agresije na Ukrajinu, ne priznaju nezavisnost Kosova, protive se članstvu Crne Gore u NATO-u, negiraju genocid u Srebrenici i podržavaju ratne zločince Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Osim što podržavaju ruskog predsjednika Vladimira Putina, njihovi lideri imaju bliske političke odnose sa predsjednicima Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom.

Zvanični Vašington je više puta upozoravao i izražavao zabrinutost da u vlasti budu stranke i lideri koji se aktivno protive evroatlantskim vrijednostima. Sličan stav saopštavan je i iz evropskih institucija.

Izvor:CDM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.