U Mojkovcu veličanstvena litija sloge i zajedništva
LITIJA U MOJKOVCU/ PRIVATNA ARHIVA

U Mojkovcu veličanstvena litija sloge i zajedništva

Praznična litija brojnog vjernog naroda, predvođena sveštenstvom i monaštvom Eparhije, krenula je od Sabornog hrama Rođenja Hristovog do centra Mojkovca, zaustavljajući se pritom na nekoliko mjesta radi čitanja Jevanđelja i uznošenja molitvi Gospodu i njegovom velikom ugodniku Svetom Prokopiju.

Arhimandrit Danilo (Trpčevski), iguman Manastira Đurđevi stupovi, prenoseći blagoslov Njegovog preosveštenstva episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija, koji je, na dan praznika Svetog Prokopija, služio svetu arhijerejsku liturgiju u hramu njemu posvećenom u Lepencu pred mojkovačkim sabornim hramom, besjedom se obratio narodu.

Besjedio je o Svetom Prokopiju koji se rodio u trećem vijeku u Jerusalimu, a postradao je za Hrista.

– Onaj hrišćanin koji se poučava iz primjera svetih, kao što je Sveti Prokopije primjer djeci i omladini u ovom gradu, taj, po njegovim riječima, nikad neće pogriješiti. Svaki hrišćanin, u bilo kojim godinama mora da postane kao dijete nezlobiv, krotak, smiren, nelicemjeran, a na kraju da bude spreman i na žrtvu, jer bez žrtve nema dokaza o ljubavi. Ovaj hram, pored puta ima svjedočanstvo o drugom putu, a to je put ka životu vječnom. Drugi putevi dolaze, odlaze, idu ostalim gradovima, a ovaj hram vodi na put vječni - poručio je arhimandrit Danilo naglašavajući da ne smijemo da zaboravimo zaslugu oko izgradnje ovog hrama u liku blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija. Da nije bilo njega ne bi bilo ni ovog hrama.

Njegovo preosveštenstvo episkop budimljansko-nikšićki Metodije služio je svetu arhijerejsku liturgiju u crkvi posvećenoj prazniku avetog velikomučenika Prokopija u mjestu Lepenac. Sasluživalo je sveštenstvo Eparhije, a u liturgijskom proslavljanju praznika Svetog velikomučenika Prokopija, koji je hramovna slava crkve u Lepencu, učestvovao je vjerni narod ovog kraja.

– Život u zajednici podrazumijeva da mi ne mislimo za sebe da smo kao pojednici nešto posebno, iznad drugih ljudi. Takav odnos i osjećanje, takvo stanje razbija svaku zajednicu. Smirenje je to koje pravi, okuplja i veže zajednicu u neraskidivu vezu gdje blagodat božja duha svetog čuva tu zajednicu i vodi je ka spasenju i carstvu nebeskom. Dakle, vjera i smirenje dva zlatna krila na kojima čovjek leti, a sa smirenjem moći ćemo i imati snage, daće nam Bog i da se podvizavamo, da se trudimo u svim nebeskim, jevanđelskim vrlinama – kazao je, između ostalog, episkop budimljansko-nikšićki Metodije.

Duhovno slavlje na praznik Svetog velikomučenika Prokopija, koje je počelo liturgijom u hramu u Lepencu, a završilo se u Mojkovcu tradicionalnom svenarodnom litijom, organizovale su Eparhija budimljansko-nikšićka i Crkvena opština Mojkovac.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.