OTKRIVAMO- Evropska unija će pomoći Oružane snage Crne Gore :Brisel jača stabilnost u cijeloj regiji

OTKRIVAMO- Evropska unija će pomoći Oružane snage Crne Gore :Brisel jača stabilnost u cijeloj regiji

Vijeće Evropske unije pokrenulo je procedure za odobravanje finansijske pomoći Crnoj Gori za odbranu, saznaje portal Kodex.me.

Uskoro se očekuje potvrda prijedloga da se iz Evropskog instrumenta mirovne pomoći (European Peace Facility) odobre sredstva za Oružane snage Crne Gore. Prije samo nekoliko dana EU je odobrila 13 miliona eura iz ovog fonda za Albaniju, a u ovom trenutku nije dostupna informacija koliko je planirano za Crnu Goru. 

- Evropski instrument mirovne pomoći djeluje putem misija i operacija, kao i mjera pomoći u korist partnerskih zemalja te regionalnih i međunarodnih organizacija. Te mjere mogu uključivati pružanje: vojne i obrambene opreme, infrastructure, tehničke potpore.

Evropski instrument mirovne pomoći djeluje u skladu s međunarodnim pravom o ljudskim pravima i međunarodnim humanitarnim pravom – navode iz Evropske unije. 

Krajem prošle godine delegacija Ministarstva odbrane Crne Gore na čelu sa generalnim direktorom Direktorata za politiku odbrane general-majorom Rajkom Pešićem sastala se u Podgorici sa delegacijom Evropske službe za vanjske poslove (EEAS) Evropske unije. 

Cilj ove posjete je, kako je saopšteno, bilo je konkretizovanje oblasti saradnje između Crne Gore i EU u domenu odbrane kroz mehanizme podrške Evropskog mirovnog instrumenta-EPF, shodno prioritetima i potrebama Crne Gore.

Predstavnici EU posebno su ukazali na stoprocentnu usaglašenost Crne Gore sa vanjskom i bezbjednosnom politikom EU. U tom kontekstu su izrazili spremnost da nam pruže punu podšku u jačanju odbrambenih kapaciteta.

 

eu

Evropski instrument mirovne pomoći fond je vrijedan više od 17 milijardi eura koji se finansira izvan proračuna EU-a i obuhvaća razdoblje od sedam godina (2021. – 2027.).

Riječ je o jedinstvenom mehanizmu za finansiranje svih djelovanja u okviru zajedničke vanjske i sigurnosne politike (ZVSP) u području vojske i obrane.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.