Odbor će saslušati Milića i Brđanina u vezi sa pripremom atentata na Đukanovića
Foto: Skupština Crne Gore - stop kadar

Odbor će saslušati Milića i Brđanina u vezi sa pripremom atentata na Đukanovića

Odbor za bezbjednost i odbranu jednoglasno je donio odluku o saslušanju direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Borisa Milića i direktora Uprave policije (UP) Zorana Brđanina u vezi sa pripremom atentata na bivšeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Podsjećamo, organizovana kriminalna grupa iz Beograda sa jakim kracima u Bosni i Hercegovini i Tirani pripremala je atentat na bivšeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića. Vijest da je bivši predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović, obavijestio crnogorske nadležne organe da je dobio informaciju da se na njega priprema atentat, prve su objavile Vijesti.

U međuvremenu, Uprava policije saopštila je da su odmah po prijemu informacije da je bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović dobio informaciju da se na njega priprema atentat, preduzete mjere i radnje iz njihove nadležnosti, uključujući i obavještavanje nadležnog tužilaštva i da je tim povodom formiran predmet. Iz policije su kazali i da je donijeta odluka da se iz preventivnih razloga pojačaju mjere obezbjeđenja Đukanovića.

- Uprava policije o predmetnoj informaciji nije obaviještena po zaprimanju informacije, jer je ista bila u statusu provjere. Nakon medijske objave, u subotu 13. jula 2024. godine u popodnevnim časovima, Uprava policije je dobila odgovarajuću informaciju od strane Agencije. Pri čemu naglašavamo da se vjerodostojnost informacije i dalje provjerava od strane ANB - saopšteno je ranije iz UP.

Lider Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković kazao je da je ovo kontrolno saslušanje neophodno kako šira javnost ne bi ostala uskraćena za ove činjenice, a obzirom da niko nije demantovao tu informaciju.

- ANB je bila u posjedu ove informacije nekoliko dana, a da o tome nije obavijestila UP, a policija je u međuvremenu smanjila obezbjeđenje. Zato smo predali zahtjev za kontrolno saslušanje jer sumnjamo da je došlo do disonancije u odnosu dvije institucije. Predlažem članovima Odbora da usvoje ovo pitanje, bez primjesa politike da dobijemo konkretne informacije o ovom slučaju - istakao je Živković.

Predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu Miodrag Laković kazao je da je ovaj predlog je u skladu sa Zakonom o parlamentarnom nadzoru.

- I u interesu javnosti je da čujemo razloge za propuste. Podsjećam da je na sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost razmatrana ova tema, pa je tako možemo tretirati i na Odboru. Kad je u pitanju PES, podržaćemo ovu inicijativu - poručio je Laković.

Govoreći o formatu sjednice, kazao je da će se blagovremeno izjasniti da li će biti otvorena ili zatvorena za javnost.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.