Ibrahimović prihvatio ponudu koja se ne odbija

Ibrahimović prihvatio ponudu koja se ne odbija

Glavni odbor Bošnjačke stranke gotovo jednoglasno donio je sinoć odluku da ta partija bude dio rekonstruisane vlade premijera Milojka Spajića o čemu će parlament, kako je odlučeno na jučerašnjoj sjednici Kolegijuma predsjednika Skupštine, raspravljati danas.

Ideju o ulasku BS u Vladu podržala su 87 članova Glavnog odbora, dok je svega jedan bio uzdržan. Sjednici Glavnog odbora, međutim, nije prisustvovalo oko tridesetak članova tog tijela.

Zahtjev Bošnjačke stranke je, kako je Pobjedi saopštio izvor iz te partije, da u rekonstruisanoj vladi dobije šest resora i mjesto potpredsjednika Vlade.

RASPODJELA RESORA

Bošnjačkoj stranci bi, u skladu sa tim zahtjevom, pripalo Ministarstvo vanjskih poslova, koje bi, zajedno sa funkcijom potpredsjednika Vlade, vodio lider te partije Ervin Ibrahimović.

Osim resora vanjskih poslova, Bošnjačka stranka bi trebala da dobije i ministarstva za dijasporu, socijalnog staranja, regionalnog razvoja i saradnje sa NVO, kao i Ministarstvo rudarstva.

Sa ovih šest resora i potpredsjedničkim mjestom u Vladi BS dobila bi duplo više nego što je, koalicionim sporazumom o formiranju izvršne vlasti, predviđeno da sljeduje Novu srpsku demokratiju i Demokratsku narodnu partiju.

Kandidati BS za ministre, osim Ibrahimovića, su Damir Gutić, Mirsad Azemović i Ernad Suljević.

NSD, kako je Pobjeda već izvještavala, u rekonstruisanoj vladi dobila bi resore turizma, prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, kao i potpredsjedničko mjesto, koje bi pokrivao funkcioner te partije Budimir Aleksić.

U NSD-u je predviđeno da na čelu Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine bude Slaven Radunović, a turizma Simonida Kordić.

DNP-u bi, na osnovu koalicionog sporazuma, trebalo da pripadne Ministarstvo saobraćaja i potpredsjedničko mjesto za infrastrukturu. Kandidati su Milun Zogović i Maja Vukićević.

Obje stranke su sinoć donijele odluke o ulasku u Spajićevu rekonstruisanu vladu.

Pobjeda saznaje da će Andreja Milovića na poziciji ministra pravde, a na prijedlog Pokreta ,,Evropa sad“, zamijeniti državni sekretar u Ministarstvu evropskih poslova Bojan Božović.

Predsjednik Skupštine i lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić najavio je, nakon jučerašnje sjednice Kolegijuma, kako vjeruje da će partije većine, do početka današnje rasprave u parlamentu, odrediti kandidate za ministre.

KRŠENJE PROCEDURA

Odluka da parlament na današnjoj sjednici raspravlja o rekonstrukciji Vlade donijeta je juče na Kolegijumu predsjednika Skupštine bez saglasnosti opozicije i mimo Poslovnika Skupštine, zbog čega su juče reagovale i opozicione partije i Udruženje pravnika Crne Gore.

Iz Udruženja pravnika su upozorili da je Poslovnikom Skupštine precizno utvrđeno da prijedlog promjena u sastavu Vlade i razrješenja funkcionera mora biti dostavljen najkasnije tri dana prije dana određenog za održavanje sjednice.

Iz te organizacije ističu kako je za očekivati da odredbe iz Poslovnika Skupštine ne budu „devastirane“ postupanjima koja obesmišljavaju odredbu Ustava koja definiše da je Crna Gora zasnovana na vladavini prava i time se, kako su naveli, otvori mogućnost osporavanja odluke o izboru pred Ustavnim sudom usljed povreda formalne prirode.

- Činjenica da aktuelna 44. Vlada nije predložila donošenje Zakona o Vladi, potvrđuje stav Udruženja, da se, između ostalog, pitanje strukture Vlade, brojnosti potpredsjednika i ministara, sastava i organizacije ministarstava kao i druga aktuelna pitanja ne žele primjereno urediti, saglasno zakonskim rješenjima u drugim funkcionalnim evropskim demokratijama, već ostaviti u domen diskrecionog postupanja. Upravo ta činjenica može dovesti do toga da Crna Gora dobije sastav Vlade koji će po brojnosti i po strukturi biti endemičan na evropskom kontinentu – navedeno je u saopštenju Udruženja pravnika.

Da je parlamentarna većina, odlukom da raspravu o rekonstrukciji Vlade organizuje na današnjoj sjednici Skupštine, prekršila i Poslovnik i Ustav, saopštio je i šef kluba poslanika Demokratske partije socijalista Andrija Nikolić.

On podsjeća da je na Kolegijumu odlučeno da se rasprava o izboru Vlade organizuje u okviru tačke - izbori i imenovanja sa ograničenjem u trajanju rasprave od tri sata, a da poslanicima pritom još nije dostavljen prijedlog nove strukture Vlade, niti imena kandidata za ministre.

- Predstavnici vlasti, kojima su puna usta vladavine prava, planirali su da biraju ministre u ministarstvima koja još ne postoje. Pored toga što od apostolske vlade od 12 ministarstava idemo prema najbrojnijoj vladi u Evropi, to istovremeno znači da nijesu ispunjeni procesni uslovi da takozvana rekonstrukcija Vlade može da se obavi u okviru tačke - izbori i imenovanja, jer formiranje novih ministarstava podrazumijeva promjenu strukture Vlade, za koju su predviđene jasno utvrđene procedure. Doživljaj parlamentarne većine o vladavini prava važi onoliko koliko se to podudara sa njihovim političkim interesom. Koga briga za zakone, Ustav, Poslovnik Skupštine Crne Gore, principe i vrijednosti. Važnija je Olimpijada od Ustava i Poslovnika. Ali, ničija nije gorjela do zore - poručio je Nikolić.

Juče je objavom na platformi Iks reagovao i poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša navodeći da opozicija nije bila saglasna sa odlukom da Skupština danas raspravlja o rekonstrukciji Vlade.

- Odluku da, mimo Poslovnika, sjednica počne u 11 sati donijela je većina na Kolegijumu. Opozicija (DPS, Ura, SD, HGI i Posebni klub) nije sa tim bila saglasna, jer je neprimjereno da sjednica počinje u 11 sati, a materijal (prijedlog premijera) još nije stigao u skupštinsku proceduru. Naravno, niko se nije bunio da prijedlog promjene strukture Vlade bude na dnevnom redu, ali shodno poslovničkoj i ustavnoj proceduri - napisao je Mugoša.

On je ocijenio i kako je ovim obesmišljen još jedan mehanizam kontrolne uloge opozicije, koji joj je garantovan Poslovnikom, a to je ministarski sat.

- Jer je većina odbila prijedlog da se završi ispitivanje ministra pravde, a da se onda nastavi sa rekonstrukcijom. Mi smo to definisali kao politički kukavičluk kao i još jednu jeftinu demonstraciju sile od strane većine - zaključio je Mugoša.

GO PES jednoglasno podržao rekonstrukciju, izvori tvrde da je bilo potresa

Zahtjev Bošnjačke stranke da joj u rekonstruisanoj vladi, između ostalih, pripadnu resori vanjskih poslova, socijalnog staranja i rudarstva sinoć je, prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, izazvao ozbiljne nesuglasice između sadašnjih čelnika tih ministarstava i premijera Milojka Spajića.

Aktuelni šef diplomatije Filip Ivanović, kako je naveo izvor Pobjede, nije želio da se odrekne Ministarstva vanjskih poslova, jer smatra da mu, kao nekom ko je bio u samom vrhu izborne liste PES-a, taj resor i dalje pripada.

Ministar energetike i rudarstva Saša Mujović Spajiću navodno zamjera to što će rudarstvo u rekonstruisanoj vladi biti poseban resor.

Resora koji trenutno predvodi ne želi da se odrekne ni aktuelna ministarka rada i socijalnog staranja Maida Nišić, ali je nju, prema navodima izvora Pobjede, Spajić „pacifikovao“.

Ipak da je sve to bila bura u čaši vode svjedoči podatak da je, kako je to sinoć saopštio premijer Spajić, GO PES-a jednoglasno podržao prijedlog o rekonstrukciji Vlade.

Vujović: Spajić i zvanično postaje Mandićeva Ana Brnabić

Premijer Milojko Spajić od danas i zvanično postaje Mandićeva Ana Brnabić, poručio je lider Socijaldemokratske partije Ivan Vujović, reagujući na najavu da će na današnjoj sjednici Skupštine biti rekonstruisana aktuelna vlada.

Vujović je, u objavi na platformi Iks, ironično poručio kako je najavljenih 30 članova izmijenjenog sastava Vlade malo.

- Povećajte na 50, pa nazovite to Evropa sad 3. Poslovnik i Ustav oko zakazivanja naravno ne važe, jer treba što prije uskočiti u fotelje. Može ta rekonstrukcija i preko Vajbera, što će vam sjednica – napisao je Vujović.

Koalicija sa onima koji slave ratne zločince neprihvatljiva je za većinu Bošnjaka

Odluka Bošnjačke stranke da uđe u Vladu sa najekstremnijim retrogradnim političkim strukturama u Crnoj Gori, prepoznatim i po šovinističkom, anticivilizacijskom i antibošnjačkom narativu, nije odluka bošnjačkog naroda, koji je u ogromnom procentu prilično zatečen i neprijatno iznenađen ovakvim pristupom, ocijenio je predsjednik Socijaldemokrata Damir Šehović.

On smatra kako je apsolutno neprihvatljivo političko partnerstvo i sklapanje koalicije sa onima koji, kako je rekao, slave osuđene ratne zločinace, afirmišu četničko, a relativizuju antifašističko i multietničko nasljeđe, te ruše dobrosusjedske odnose sa Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom, za ubjedljivu većinu bošnjačkog naroda, kojem i sam pripada.

- I nema tih fotelja i namještenja po dubini i širini u ovakvoj populističko-nacionalističkoj vladi, koje bi takav pristup mogle da opravdaju - saopštio je Šehović.

Reagovao je i potpredsjednik Socijaldemokratske partije i lider bjelopoljskog odbora te stranke Adnan Striković koji smatra da je odluka BS o ulasku u Vladu pogrešna sa aspekta nacionalnih interesa Bošnjaka, te da predstavlja još jedan poraz države Crne Gore.

- Ulazak Bošnjačke stranke u 44. Vladu Crne Gore, neće donijeti napredak nikom, bez obzira na vjeru i naciju. Donijeće samo zadovoljenja pojedinačnih političkih i nekih drugih apetita – saopštio je Striković i dodao kako je siguran da BS, na bazi političke platforme saradnje sa NSD i DNP, ne bi dobila povjerenje koje sada uživa.

Kada je riječ o Bijelom Polju, Striković kaže da su stvari jasne i da je Bošnjačku stranku ucijenila parlamentarna većina.

- Poziv da se preispita saradnja sa DPS-om je zapravo politička ucjena koja se po prvi put kao takva legitimiše kao nešto što je dozvoljeno u Crnoj Gori - naveo je Striković.

Sa druge strane, član Građanske inicijative „21. maj“ i samostalni odbornik u Skupštini Glavnog grada Aleksandar Saša Zeković smatra kako je u interesu građanske, demokratske i evropske Crne Gore da Bošnjačka stranka bude zastupljena u svakom sazivu Vlade Crne Gore.

- To se odnosi i na sve druge strukture manjinskih naroda, jer bez njihovog aktivnog i djelotvornog učešća u javnom životu, teško možemo govoriti o pomirenju, međusobnom prihvatanju, jačanju demokratije i ukupne društvene kohezije – ističe Zeković.

Vukčević: Bitno je podijeliti fotelje, koga briga što misle građani

Kao i svaka rekonstrukcija ili izbor vlade do sada, i ova će biti sprovedena uz kršenje Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave i izborom ministara pojedinih, još nepostojećih ministarstava, kazao je za Pobjedu advokat Miloš Vukčević.

On navodi kako je sada svima jasno zašto nijedna vlast, pa ni aktuelna, ne donosi zakon o Vladi.

Ističe i da ćemo danas, po zna koji put, svjedočiti izboru novih ministara čija ministarstva još neće biti formirana, pa će se, dodaje on, tek nakon rekonstrukcije Vlade pristupiti promjeni Uredbe o državnoj upravi i njihovom pravnom, a onda i faktičkom formiranju.

Vukčević napominje i kako ne brine o tome da li je Crnoj Gori potreban glomazan državni aparat, sa tolikim broj ministara, pomoćnika, savjetnika, te da li u budžetu ima dovoljno sredstava.

- Bitno je podijeliti fotelje. Ministarstva i organi državne uprave su pretvoreni u feude političkih partija kojima pripadnu u političkoj podjeli plijena. Da li je to iskorak nabolje? Iskorak ka EU? Da li su građani to željeli nakon promjena u avgustu 2020. godine? Odgovor je vrlo dobro poznat, ali koga briga više šta građani misle - zaključio je Vukčević. T.K.

Miloviću, prema saznanjima našeg lista, neće biti dozvoljeno da se obrati poslanicima tokom današnjeg zasijedanja Skupštine.

Rekonstrukcija Vlade predviđena je koalicionim sporazumom na osnovu koga je, krajem oktobra prošle godine, oformljena aktuelna parlamentarna većina i izvršna vlast. Tim dokumentom, takođe, predviđeno je da izmjene u sastavu Vlade budu završene najkasnije do izglasavanja budžeta za iduću godinu.

 

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.