Osuđeni silovatelj učestvuje na OI u Parizu: Bit će u posebnom smještaju, neće davati izjave
U martu 2016. godine Holanđanin je priznao četiri tačke optužnice za silovanje (Foto: EPA-EFE)

Osuđeni silovatelj učestvuje na OI u Parizu: Bit će u posebnom smještaju, neće davati izjave

Steven van de Velde, odbojkaš osuđen za silovanje djevojčice u Velikoj Britaniji, učestvovat će na Olimpijskim igrama u Parizu, a zbog svoje prošlosti boravit će u posebnom smještaju i odlučeno je da neće davati izjave za predstavnike medija.

Olimpijski komitet Holandije objavio je da Van de Velde neće biti smješten u Olimpijskom selu sa ostalim sportistima već će biti na odvojenoj lokaciji.

Takođe, navedeno je da neće komunicirati sa novinarima tokom Igara. Na taj način OK Holandije želi da "osigura mir ostalim sportistima".

Van de Velde (29) je 2014. godine iz svoje Holandije otputovao u Veliku Britaniju kako bi upoznao svoju 12-godišnju žrtvu koju je upozano na Facebooku. Nedugo nakon počinio je strašan zločin.

U martu 2016. godine Holanđanin je priznao četiri tačke optužnice za silovanje 12-godišnjeg djeteta i stavljen je u registar nasilnika i seksualnih prestupnika na neodređeno vrijeme.
Sud Aylesbury Crown ga je osudio na četiri godine u britanskom zatvoru, ali je osramoćeni sportista  pušten iz zatvora nakon samo 12 mjeseci i dozvoljeno mu je da nastavi karijeru kao igrač odbojke na pijesku.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.