GI 21. maj: Program Evropa sad 2 je zakulisni, neuvjerljivi i visoko rizični paket populističkih mjera

GI 21. maj: Program Evropa sad 2 je zakulisni, neuvjerljivi i visoko rizični paket populističkih mjera

"Sada će biti prepolovljeni i doprinosi za penzijsko osiguranje što će, osim gubitka od preko 200 miliona eura, dovesti u pitanje stabilnost i visinu penzija. Pritom, još jednom podsjećamo da bi državni budžet već bankrotirao zbog programa 'Evropa sad1' da se nije desila migrantska kriza i dolazak desetine hiljada Rusa i Ukrajinaca"

Program Evropa sad 2 je zakulisni, neuvjerljivi i visoko rizični paket populističkih mjera, isključivo motivisan obmanjivanjem i pridobijanjem biračkog tijela, saopšteno je iz Građanske inicijative (GI) 21. maj.

Oni su kazali da su premijer Milojko Spajić i njegovi lojalisti iz Vlade konačno objavili siže tzv. programa "Evropa sad2".

"Kao i u slučaju programa 'Evropa sad1' radi se o zakulisnom, neuvjerljivom i visoko rizičnom paketu populističkih mjera, isključivo motivisanih obmanjivanjem i pridobijanjem biračkog tijela. Inače, oba ova programa su bez uporišta u realnoj ekonomiji, proizvod su fiskalnih manipulacija i administrativnog destimulisanja privrede, kao i neodrživog forsiranja javne potrošnje na štetu državnog budžeta i javnih fondova", ističe se u saopštenju.

Iz GI 21. maj su dodali da su prvo ukinuti doprinosi za zdravstvo, čime je kako su rekli fragilni zdravstveni sistem vezan za neuravnotežene prihode od poreza.

"Sada će biti prepolovljeni i doprinosi za penzijsko osiguranje što će, osim gubitka od preko 200 miliona eura, dovesti u pitanje stabilnost i visinu penzija. Pritom, još jednom podsjećamo da bi državni budžet već bankrotirao zbog programa 'Evropa sad1' da se nije desila migrantska kriza i dolazak desetine hiljada Rusa i Ukrajinaca. S druge strane, populističko i nepromišljeno kreiranje dvostruke minimalne zarade je bez utemeljenja u ekonomskoj realnosti. Osim što će kao i prije dvije godine izazvati nerazumnu neujednačenost zarada postavlja se i pitanje spremnost realnog sektora da zapošljava tek diplomirane ili jedva iskusne srednjoškolce i visokoškolce na projektovanom nivou visokih minimalnih zarada", poručili su.

Iz GI 21 maj su rekli da je očigledno da "Pokret Evropa sad (PES) i njegovi podmukli koalicioni partneri, poput njihovih prethodnika iz starog režima, Crnu Goru posmatraju kao stranački i lični plijen".

"Pritom, samo je jedno sigurno, a to je da ne postoji niti jedna ozbiljna privatna kompanija u Crnoj Gori koja bi vladajuće političare i njihovu poslugu iz javnog sektora zaposlila na bilo koje kompetentno i odgovorno radno mjesto. Zato je slom ove Vlade uslov za reanimaciju iole ozbiljne državne politike ali i za početak okrepljujućeg krivičnog gonjenja političara i javnih funkcionera ogrezlih u korupciji, izdaji ili podrivanju političkog i ekonomskog suvereniteta zemlje", zaključuje se u saopštenju GI 21. maj.

Izvor:Vijesti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.