I Zavod za zapošljavanje u službi PES-a: Direktor daje punu podršku, tvrdi da je program u službi smanjenja nezaposlenosti

I Zavod za zapošljavanje u službi PES-a: Direktor daje punu podršku, tvrdi da je program u službi smanjenja nezaposlenosti

Kao prvi čovjek Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, krovne institucije na tržištu rada, želim izraziti svoju punu podršku programu "Evropa sad 2", koji predstavlja ključnu inicijativu za smanjenje nezaposlenosti u državi, sa jasnim ciljem unapređenja ekonomskih uslova i životnog standarda, saopštio je vd direktora Zavoda David Perčobić.

-Nezaposlenost jedan od najvećih društvenih problema sa kojima se Crna Gora suočava. Ovaj kompleksan izazov zavisi od više faktora - obima i dinamike privrednih aktivnosti, ali i usklađenosti obrazovnog sistema sa potrebama tržišta rada. Zavod za zapošljavanje često je predmet kritika zbog visoke nezaposlenosti, iako njegove nadležnosti i realne mogućnosti nijesu adekvatno sagledane. Otvorena za konstruktivne kritike, ova institucija samo je dio sistema koji se bavi ovim pitanjem - pored nje, obrazovni sistem i ostali socijalni partneri imaju značajnu ulogu - saopštio je Perčobić.

Program „Evropa sad 2“, tvrdi on, direktno odgovara na potrebe crnogorskog tržišta rada. Sa fokusom na održivi razvoj, stvaranje novih radnih mjesta i povećanje životnog standarda, on nudi višestruke benefite za sve građane.

- Jedan od glavnih aspekata programa je povećanje minimalne plate, što direktno utiče na poboljšanje kupovne moći radnika i smanjenje siromaštva. Ova mjera ne samo da podstiče potrošnju, već i doprinosi stabilnosti domaćinstava. Takođe, program uključuje podršku poslodavcima kroz subvencije i olakšice za zapošljavanje novih radnika. Ova inicijativa može značajno povećati broj zaposlenih i stvoriti nova radna mjesta, što je ključno za ekonomski rast - naveo je.

Takođe, dodaje, kroz ciljane investicije u obrazovanje i obuku, omogućava se mladim ljudima sticanje vještina koje su potrebne na tržištu rada, što direktno doprinosi smanjenju nezaposlenosti.

-Ovo je posebno važno za mlade ljude koji ulaze na tržište rada jer se upravo na taj način smanjuje razlika između ponude i potražnje za radnom snagom. Osim toga, kroz podršku malim i srednjim preduzećima, program stvara povoljno okruženje za preduzetništvo i inovacije, što takođe vodi ka stvaranju novih radnih mjesta i podstiče preduzetnički duh - ističe Perčobić.

Tvrdi da program "Evropa sad 2" nije samo ekonomski, već i društveni projekat.

-Njegova implementacija doprinosi jačanju povjerenja građana u institucije, što je ključno za dugoročni razvoj i stabilnost naše zemlje. Zavod, kao zasebna institucija, ni u jednoj zemlji, sam ne može smanjiti nezaposlenost niti povećati zapošljavanje. Ambijent, podsticajan za rast i zapošljavanje, može se unapređivati promjenom normi, povoljnijim uslovima za kreditno otvaranje novih radnih mjesta, privlačenjem više stranih investicija, olakšicama privredi, smanjenjem biznis barijera, te preventivnim djelovanjem i nadzorom inspekcijskih službi. Zato i apelujem na sve relevantne aktere da se uključe i podrže ovu inicijativu, jer zajedno možemo izgraditi bolju budućnost za sve nas - zaključio je. 

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.