Kalezić: Ulazak Ibrahimovića u Spajićevu vladu bio bi uvod u nestanak BS-a

Kalezić: Ulazak Ibrahimovića u Spajićevu vladu bio bi uvod u nestanak BS-a

Eventualni ulazak Bošnjačke stranke u Spajićevu vladu zajedno sa bivšim Demokratskim frontom značilo bi kapitulaciju i uvod u nestanak BS-a. Na prvim narednim parlamentarnim izborima birači bi ih kaznili. Nekoliko funkcija i fotelja nije vrijedno napuštanja svega onoga što su izborne tekovine principijelne politike – kazao je za Pobjedu Danilo Kalezić, politički analitičar, povodom medijskih najava da će partija Ervina Ibrahimovića ući u rekonstruisanu Vladu.

Glavni odbor te partije trebalo bi danas da donese odluku o učešću u Vladi.

Kalezić je istakao da nije tajna da u Bošnjačkoj stranci još od kada je preminuo bivši lider Husović postoji značajna frakcija koja zagovara ne samo učešće u vlasti pošto-poto, već i koaliranje sa velikosrpskim, proruskim Demokratskim frontom.

” To je jedna frakcija Bošnjačke stranke koja je pod kontrolom Beograda, a istovremeno je to dio BS-a koji se vodi isključivo nepotističkim i klijentelističkim motivima. U slučaju da oni uđu u ovu vladu, to bi bio trijumf te opcije, koja bi trajno kompromitovala ugled i reputaciju Bošnjačke stranke”, kazao je Kalezić.

Podsjetio je da je BS na prošlim izborima postigla znatan rast broja glasova upravo na jednoj autentičnoj, principijelnoj politici borbe protiv onih ekstremnih ideologija koje su dovele i do genocida u Srebrenici.

“Njihov ulazak u Vladu bio bi kapitulacija pred tom politikom i napuštanje svega onoga što je principijelno i utkano u temelje Bošnjačke stranke”, kazao je Kalezić.

Istakao je da vjeruje da dio lidera BS-a ulazak u Vladu posmatra kao način da sačuva biračko tijelo, ali, kako je rekao, to je pogrešna pretpostavka.

“Mislim da će ih na prvim narednim parlamentarnim izborima njihovo biračko tijelo kazniti i da će birači ići ka drugim partijama koje su i ranije uspijevale da artikulišu interese bošnjačkog naroda, poput DPS-a. Jer, većina Bošnjaka i dalje glasa za DPS i njene koalicione partnere. Vjerujem ako bi BS ušla u Vladu, ne bi postigla svoj cilj ako je on konsolidacija biračkog tijela”,rekao je Kalezić.

Prema njegovim riječima, nekoliko funkcija i fotelja nije vrijedno napuštanja svega onoga što su izborne tekovine principijelne politike.

“Svako ko misli da će jednom kalkulantskom politikom klijentelističkog zapošljavanja zadovoljiti biračko tijelo mislim da duboko potcjenjuje principijelnost glasača BS-a. Ulazak u Spajićevu vladu zajedno sa DF-om značilo bi kapitulaciju i uvod u nestanak BS-a”, poručio je Kalezić.

Smatra da bi to bilo za Spajića spasonosno rješenje jer, kako je kazao, „ne samo da on dobija neophodni legitimitet, već na neki način i apsorbuje ulazak velikosrpskog, proruskog DF-a i u međunarodnim i u domaćim okvirima, a i matematički povećava većinu koja će mu biti ključna za usvajanje onoga što je fiskalna strategija“.

Kalezić kaže da ako BS uđe u Vladu sa DF-om, taj savez će funkcionisati bez problema.

“Zato što to znači da se neće DF, odnosno ZBCG odreći svoje politike, nego se uvijek manji odriče svoje politike da bi bio sa većim. To je logika demokratskog procesa i parlamentarnog života. Ako jednom pređete crvenu liniju saradnje sa tom politikom, sve drugo je manje bitno. Vjerujem da bi ta koalicija funkcionisala do trenutka kada vlasti u Beogradu odluče da je vrijeme za vanredne parlamentarne izbore. Ovo što radi BS i njeno rukovodstvo, najbolje se podvede pod ono narodno „klanje vola zarad kila mesa“. Zbog nekoliko fotelja će izgubiti politički kapital koji su gradili 15 i više godina i potpuno potrijeti političko, društveno i istorijsko nasljeđe njihovog pokojnog lidera Husovića”, istakao je Kalezić.

Prije nego je Bošnjačka stranka i donijela odluku o tome da li će biti dio izvršne vlasti, stigla je ucjena parlamentarne većine – traži da „stranke koje tvore ili će tvoriti 44. Vladu Crne Gore preispitaju koalicionu saradnju sa vodećom parlamentarnom opozicijom na svim nivoima“. Komentarišući ovakav ultimatum, Kalezić kaže da je „njima to jedini način da vrate Bijelo Polje“.

” To je jedna od opština koja je iz različitih razloga važna za parlamentarnu većinu na državnom nivou. To im je usputna stanica ka rušenju i tog bastiona prozapadne politike”, dodao je Kalezić.

Parlamentarna većina je u saopštenju navela da su njeni konstituenti – Pokret Evropa sad, Nova srpska demokratija, Demokrate, Demokratska narodna partija i Socijalistička narodna partija – saglasni da stranke koje tvore ili će tvoriti 44. Vladu Crne Gore preispitaju koalicionu saradnju sa vodećom parlamentarnom opozicijom na svim nivoima. Navodi se da to treba najkasnije da urade do usvajanja budžeta za 2025. godinu.

” U suprotnom, ova parlamentarna većina prekinuće saradnju sa strankama koje tvore vlast sa vodećom parlamentarnom opozicijom”, dodaje se u saopštenju.

Nova traži potpredsjedničko mjesto za prosvjetu i kulturu

Nova srpska demokratija, prema saznanjima Pobjede, juče je u pregovorima tražila potpredsjedničko mjesto za prosvjetu i kulturu, koje bi pokrivao Budimir Aleksić.

Pobjeda je ranije pisala da bi Novoj srpskoj demokratiji u najavljenoj rekonstrukciji Vlade, između ostalog, trebalo da pripadne resor koji vodi Janko Odović, odnosno Ministarstvo prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine. Takođe, prema aneksu koalicionog sporazuma koji je potpisan u decembru, toj partiji bi trebalo da pripadnu Ministarstvo prosvjete i Ministarstvo turizma, dok DNP-u pripada potpredsjedničko mjesto za infrastrukturu i resor saobraćaja.

Rekonstrukcija Vlade, kako se spekuliše, mogla bi da bude obavljena tokom ove sedmice.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.