Rekonstrukcija Vlade već u utorak, i BS u njoj, ali da raskrsti s DPS-om?

Rekonstrukcija Vlade već u utorak, i BS u njoj, ali da raskrsti s DPS-om?

O tome će danas raspravljati Glavni odbor BS-a, dok izvor "Vijesti" iz partije vladajuće koalicije navodi da je "vjerovatnoća da će Vlada biti rekonstruisana u utorak sada 99 odsto"

Gotovo je izvjesno da će poslanici u Skupštini Crne Gore sjutra glasati o rekonstrukciji Vlade Milojka Spajića u nastavku šeste ili devete sjednice proljećnog zasijedanja.

Izvori "Vijesti" rekli su da će to najvjerovatnije biti u okviru tačke izbori i imenovanja, koja je na dnevnom redu obje sjednice.

Premijer će, navodno, predložiti razrješenja ministara koji više neće biti u vladi i onih čija se ministarstva dijele, kako bi se napravila mjesta za nove članove Vlade iz Nove srpske demokratije (NSD) i Demokratske narodne partije (DNP), i eventualno iz Bošnjačke stranke (BS).

Istovremeno, Spajić će predložiti izbor svih novih članova vlade i "starih" ministara koji su dobili druge, smanjene resore.

Ukoliko bude rekonstrukcije i dođe do smjene ministra pravde Andreja Milovića, neće biti održana tematska sjednica na kojoj je trebalo da odgovara na pitanja poslanika o vladavini prava.

Spajićeva Vlada trenutno ima 19 ministarstava i 23 člana. Nakon rekonstrukcije, NSD-u, prema koalicionom sporazumu, treba da pripadne Ministarstvo prosvjete i resori prostornog planiranja i turizma, a DNP-u mjesto potpredsjednika i ministra saobraćaja. ZBCG trenutno podržava Vladu bez učešća u njoj.

Ako u Vladu uđe BS, njihovi ministri i/ili potpredsjednici dobiće funkcije iz kvote PES-a.

Nije jasno koje će pozicije eventualno dobiti BS, ali se spekuliše da bi to moglo biti Ministarstvo vanjskih poslova i novostvoreno Ministarstvo za dijasporu.

Ostale stranke zadržaće svoje sadašnje pozicije u Vladi.

"Vjerovatnoća da će Vlada biti rekonstruisana u utorak je sada 99 odsto", rekao je juče "Vijestima" izvor iz partije vladajuće koalicije.

Pregovori između Bošnjačke stranke (BS) i Pokreta Evropa sad (PES) nastavljeni su juče.

Izvor "Vijesti" iz vrha BS-a je juče ujutro kazao da ulazak BS-a u rekonstruisanu Vladu nije dogovoren i da o tome "za sada" razgovaraju samo Ibrahimović i premijer Milojko Spajić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.