Gubitak Željezare tri i po miliona eura

Gubitak Željezare tri i po miliona eura

Firma EPCG Željezara završila je prošlu godinu sa minusom u poslovanju od 3,53 miliona eura. Prihodi kompanije, čiju je imovinu kupila Elektroprivreda 30. decembra 2022. godine za 20 miliona eura, iznosili su 1,06 miliona eura. Troškovi poslovanja su bili 1,14 miliona, dok su troškovi zarada zaposlenih bili 3,5 miliona eura, pokazuju finansijski iskazi ovog preduzeća dostavljeni Poreskoj upravi.

Prošla godina je bila prva godina poslovanja kćerke firme Elektroprivrede.

Stalna imovina društva je iznosila 123,7 hiljada eura. Imovina Željezare je nakon kupovine prešla na drugu kćerku firmu EPCG – EPCG Solar gradnju. Obrtna sredstva su iznosila 122,8 hiljada, kratkoročna potraživanja su bila 53,7 hiljada, dok je gotovina na računima i blagajni bila 24,6 hiljada.

Aktiva i pasiva društva su u prošloj godini iznosile 246,6 hiljada.

Osnovni kapital je bio 2,7 miliona, dok je kapital društva bio negativan 826,6 hiljada eura. Kratkoročne obaveze EPCG Željezare su bile 960 hiljada eura.

EPCG je krajem 2022. godine kupila imovinu Željezare od Tosjali grupe za 20 miliona eura. Od toga je 15 miliona eura dala tadašnja vlada Dritana Abazovića, a pet miliona Elektroprivreda, čiji je vlasnik Vlada, odnosno država.

Imovina Željezare je kupljena bez ikakve prethodne studije i analize, a Agencija za zaštitu konkurencije je utvrdila da je kupovina imovine Željezare predstavljala kršenje Zakona o kontroli državne pomoći.

Odbor direktora Elektroprivrede je nedavno raspisao novi javni poziv za zakup proizvodnih kapaciteta u kćerki kompaniji EPCG – Željezara Nikšić, u cilju, kako se navodi, valorizacije i očuvanja proizvodnje čelika u fabrici sa tradicijom proizvodnje čelika dužom od 65 godina. Period zakupa je najmanje 15, a najviše 50 godina, a minimalna mjesečna zakupnina iznosi 30.000 eura.

Novi javni poziv za zakup proizvodnih kapaciteta Željezare dolazi nakon stava ministra energetike i rudarstva Saše Mujovića i pošto je zaštitnica imovinsko-pravnih interesa države Bojana Ćirović dala saglasnost na prečišćenu verziju Nacrta ugovora o zakupu pogona nikšićke Željezare.

Izvor:RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.