Živković sa Kvintom: Parlamentarna većina odaljava Crnu Goru od evropskog sistema vrijednosti, narušene institucije u oblasti pravosuđa i bezbjednosti

Živković sa Kvintom: Parlamentarna većina odaljava Crnu Goru od evropskog sistema vrijednosti, narušene institucije u oblasti pravosuđa i bezbjednosti

Predsjednik DPS-a Danijel Živković sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte i predstavnicom Delegacije EU u Crnoj Gori.

Ispred zemalja Kvinte, sagovornici su bili ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke, ambasador Njemačke Peter Felten, britanska ambasadorka Don Meken, ambasadorka Italije Andreina Marsela i ambasadorka Francuske An Mari Maske, dok je ispred Delegacije EU u Crnoj Gori sastanku prisustvovala Laura Zampeti, zamjenica šefa političkog sektora.

Učešće na sastanku su imali i potpredsjednici DPS-a: Ivan Vuković, Jevto Eraković, Aleksandra Vuković Kuč i Abaz Dizdarević, i šef Kluba poslanika DPS-a Andrija Nikolić.

Danijel Živković je, zahvaljujući predstavnicima diplomatskog kora na prilici da se razmijene stavovi o ključnim elementima koji karakterišu aktuelne političke okolnosti, upoznao sa aktivnostima unutarpartijske reforme koja je u završnoj fazi i ocjenio da je DPS uspješno obavila reformski proces i novim rukovodstvom potvrdila da ima snagu i kredibilitet što se potvrđuje rezultatima izbora na lokalnom nivou i trendom rasta podrške biračke javnosti. Takođe, podsjetio je na konstruktivnu ulogu DPS-a u opozicionim klupama i ponovio čvrstu opredjeljenost i posvećenost Partije očuvanju nacionalnih interesa Crne Gore i njenog evropskog kursa.

U tom pravcu pozdravio je dobijanje IBAR-a, ali i ukazao da to ne mijenja činjenicu da akteri parlamentarne većine u realnosti udaljavaju Crnu Goru od evropskog puta i evropskog sistema vrijednosti, što se ogleda u kontinuiranoj političkoj nestabilnosti unutar parlamentarne većine, urušavanju institucija sistema, pogotovo u oblasti pravosuđa i bezbjednosti, kao i konstantnom pokušaju mijenjanja građanskog karaktera crnogorskog društva.

Potpredsjednik DPS-a Ivan Vuković je ponovio principijalan odnos DPS-a prema politikama koje su u funkciji emancipacije crnogorskog društva, multietničkoj demokratiji i evropskoj perspektivi Crne Gore. Takođe, govoreći o vladavini prava ukazao je na brojne konkretne primjere koji potvrđuju kršenje vladavine prava od strane političkih subjekata koji vrše vlast.

Andrija Nikolić je ukazao na brojne anomalije u radu Skupštine, posebno apostrofirajući ulogu predsjednika Vlade Crne Gore, koji uz podršku parlamentarne većine kontinuirano ignoriše ustavnu obavezu da podliježe parlamentarnom nadzoru.

Ambasadori su pozdravili konstruktivnu opozicionu ulogu DPS-a koja je podržala usvajanje zakonskih rješenja koja su bila preduslov za dobijanje IBAR-a. Takođe, predstavnici diplomatskog kora su naglasili presudnu važnost očuvanja inkluzivnog međupartijskog dijaloga i najšire političke podrške za ključne predstojeće reforme u interesu Crne Gore i njene evropske budućnosti.

Demokratska partija socijalista Crne Gore

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.