Pižurica: “Evropa sad 2” neće dovesti ni do centa manjka u državnoj kasi
MILOŠ PIŽURICA/ - FOTO: PES

Pižurica: “Evropa sad 2” neće dovesti ni do centa manjka u državnoj kasi

Izjave gospodina Filipa Adžića o tome kako će se zbog finansiranja Evrope sad 2 rasprodati državna imovina, a manjak u državnoj kasi biti 350 miliona, samo su nastavak opterećivanja javnosti neutemeljenim besmislicama opozicije, poručio je poslanik Pokreta Evropa sad Miloš Pižurica.

Prema njegovim riječima, “Evropa sad 2” imaće u najmanju ruku neutralan fiskalni efekat - dakle ni cent neće faliti u državnoj kasi. Prihodna strana budžeta, kako dodaje, konzervativno je predvidjela kontramjere ukupnom trošku implementacije ovog programa, a nijedna od tih mjera, poručuje, ne podrazumijeva rasprodaju državne imovine, niti prihode od novih koncesija ili legalizacije nelegalno sagrađenih objekata.

- Trenutna Vlada se odgovorno odnosi prema javnim finansijama i u potpunosti primjenjuje zlatno pravilo da se tekući rashodi finansiraju isključivo iz tekućih prihoda. Mjere na prihodnoj strani koje će neutralisati rashode koji proističu iz programa “Evropa sad 2” oslanjaju se na ovogodišnje prihode koji nadilaze one planirane za 2024 godinu, ali i na rast prihoda koji se očekuje po osnovu ekonomske aktivnosti u 2025. Dodatno, naredni period će obilježiti i rast prihoda koji proizilaze iz rasta lične potrošnje usljed rasta svih zarada, ali će i mjere uvođenja treće stope PDV-a (15%) u ugostiteljstvu, markiranja goriva, proširenja obuhvata akciznih prozivoda, oporezivanja dobitaka od igara na sreću obezbijediti fiskalnu neutralnost - kazao je Pižurica.

Poručuje da je važno dodati da će najavljene mjere suzbijanja „sive ekonomije“, te partnerstvo sa italijanskom agencijom za sprovođenje zakona Guardie di Finanza i veća naplata poreskog duga dodatno osigurati stabilnost javnih finansija.

- Kampanju neistina, od one da “Evropa sad 2” ne postoji, preko toga da će se PDV povećati iznad 21 odsto, do besmislice da ćemo se zaduživati kako bismo finansirali porast plata i penzija u potpunosti je demantovao Nacrt fiskalne strategije - zaključio je on. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.