Djeca pacijenti sa psihijatrijskim problemima u Dobroti spavaju na podu

Djeca pacijenti sa psihijatrijskim problemima u Dobroti spavaju na podu

Djeca sa psihijatrijskim problemima u Dobroti su smještena u prebukiranim odjeljenjima zajedno sa odraslima, među kojima su i zavisnici, osobe s poremećajima ličnosti i psihozama, jer država nije obezbijedila zdravstvenu ustanovu i adekvatne uslove za bolničko liječenje.

Predstavnici Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, kao tim Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture sredinom prošlog mjeseca bili su u nenajavljenoj posjeti Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici “Dobrota” u Kotoru i obišli Odjeljenje za akutne psihoze - muško i žensko.

Odgovarajući na pitanje šta su zapazili tokom posjete, zamjenica Zaštitnika Mirjana Radović odgovorila je “Vijestima” da su prebukiranost zatekli na Odjeljenju za akutne psihoze - muško, gdje je dio pacijenata ležao na dušecima na podu.

“Na odjeljenju za akutne psihoze zatekli smo i dva maloljetna lica uzrasta 14 i 17 godina. Iako bolnica nije namijenjena za hospitalizaciju maloljetnika, ljekari se trude da maloljetnoj osobi pomognu i saniraju najčešće akutna psihotična stanja koja zahtijevaju hitnu reakciju ljekara. Međutim, kao što je Zaštitnik više puta naglasio, potrebno je obezbijediti posebno bolničko liječenje maloljetnika”, odgovorila je Radović.

Ombudsman je, u Izvještaju o radu za prošlu godinu, istakao da u okviru postojećih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori još ne postoje uslovi za bolničko liječenje djece koja imaju poteškoće s mentalnim zdravljem, što predstavlja ozbiljan problem u tom segmentu sistema zdravstvene zaštite.

Djeca s psihijatrijskim problemima mogla bi da dobiju te uslove otvaranjem nove Klinike za mentalno zdravlje u Podgorici, čija izgradnja je započeta sredinom 2022. godine. Iako je ugovoreni rok za završetak radova 18 mjeseci, klinika još nije otvorena, a iz Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) “Vijestima” su u aprilu kazali da ta pitanja nijesu u njihovoj, već u nadležnosti Uprave za kapitalne projekte. Iz Uprave nikada nisu odgovorili u kojoj fazi je izgradnja te klinike. Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja početkom ovog mjeseca saopšteno je da će specijalizovana klinika u okviru koje će biti otvoreno odjeljenje dječje psihijatrije da bude otvorena do kraja septembra.

Tim Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture prošlog mjeseca konstatovao je u Dobroti stare probleme koji i dalje traju.

“Prije svega, to je da pojedini pacijenti borave u bolnici, a da za to više nema medicinskih indikacija, takozvani ‘socijalni pacijenti’, o čemu Zaštitnik kontinuirano izvještava. Ovaj problem treba posmatrati kako s aspekta zaštite prava takozvanih socijalnih pacijenata, odnosno njihovog kvaliteta života, tako i s aspekta neracionalnog korišćenja kapaciteta jedine specijalne bolnice za psihijatriju u Kotoru. Kao što je Zaštitnik naglasio, problem se ne meže riješiti pukim ‘premještanjem’ osoba iz jedne institucije u drugu, nego se mora raditi na iznalaženjima održivih modela deinstitucionalizacije”, kazala je Radović.

Ona je naglasila i da su primijetili da se i na akutnom muškom i ženskom odjeljenju liječe pacijenti s različitim problemima - zavisnosti od psihoaktivnih supstanci, poremećaja ličnosti, psihotičnih poremećaja, što u praksi predstavlja problem zbog različitih potreba tokom liječenja, a ne postoje prostorni kapaciteti da se pacijenti razdvoje i samim tim preveniraju neželjeni događaji.

U okviru prošlogodišnjeg izvještaja o radu Ombudsmana, naglašeno je i da se u Specijalnoj bolnici za psihijatriju u Kotoru već godinama ukazuje na slab materijalni položaj, infrastrukturu i nedostatak kadrova u toj ustanovi. Problem socijalnih pacijenata traje decenijama, a prema ranijim podacima u “Dobroti” je prosječno vrijeme bolničkog liječenja devet godina. Pojedini pacijenti, kako je ranije saopšteno iz te ustanove, u toj specijalnoj bolnici boravili su od njenog osnivanja, čak 65 godina.

Na probleme u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici nedavno je upozorila i Akcija za ljudska prava (HRA), povodom slučaja zlostavljanja pacijentkinje u toj ustanovi, koju je medicinski tehničar ošamario dva puta, a navodno i maltretirao u više navrata.

Iz HRA su kazali da su u ovom slučaju obavijestili Evropski komitet za sprečavanje mučenja ili ponižavajućeg i nečovječnog postupanja ili kažnjavanja (CPT), od kojeg očekuju da tokom zvanične posjete Crnoj Gori naredne godine posjeti i Specijalnu psihijatrijsku bolnicu.

CPT je, kako su podsjetili, prilikom posjete Crnoj Gori još 2004. uočili probleme u radu bolnice, a ponavljali ih 2008, 2013. i 2018. godine.

“Ti problemi su i dalje aktuelni – na primjer ‘socijalni pacijenti’ i potreba za deinstitucionalizacijom, forenzički pacijenti i Sudsko odjeljenje, obezbjeđenje i smještaj forenzičkih pacijenata van Sudskog odjeljenja što negativno utiče na slobodu kretanja ostalih pacijenata i stvara ozbiljne probleme u radu bolnice, materijalni uslovi...”, saopštili su iz HRA.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.