„Neubjedljiva” strategija ne pomaže Spajiću

„Neubjedljiva” strategija ne pomaže Spajiću

Serija loših rezultata Pokreta Evropa sad (PES) na lokalnom nivou mogla bi više uzdrmati premijera Milojka Spajića i njegovu partiju, nego što im koristi može donijeti Fiskalna strategija, koju su neubjedljivo predstavili.

To je rekao saradnik na programima u Centru za građansko obrazovanje (CGO) Nikola Mirković, odgovarajući na pitanja “Vijesti” šta najavljeno povećanje plata i javno predstavljanje programa Evropa sad 2, odnosno Nacrta fiskalne strategije, znači za političku scenu Crne Gore i da li će to učvrstiti poziciju Spajića i PES-a na državnom nivou i pojačati njihov koalicioni kapacitet na lokalu.

Spajić je sa saradnicima u četvrtak predstavio Nacrt fiskalne strategije, a prezentaciji su prisustvovali poslanici iz parlamentarne većine, koji su najavili da će podržati dokument u Skupštini. Tim dokumentom je, između ostalog, predviđeno povećanje minimalne zarade od 450 eura na 600 eura za zaposlene koji imaju završenu srednju školu i na 800 eura za one koji imaju visoku školsku spremu.

“Premijer je na državnom nivou možda prividno ojačao svoju poziciju i vezao vladajuću većinu da nastavi da se drži čvrsto na vlasti. Međutim, suviše je ta većina heterogena da stalno ne bi izbijale teme koje kreiraju krizne situacije i čine održivost Vlade, a samim tim i Spajića, neizvjesnim, a tim prije što on nema ni danas jasnu politiku u mnogim oblastima”, kazao je Mirković.

Podsjetio je da su na lokalnom nivou već brojni problemi, navodeći primjer Budve, gdje je PES doživio fijasko na nedavnim lokalnim izborima.

“Nije za očekivati da PES ostvari značajan rezultat ni na predstojećim lokalnim izborima u Gusinju i Kotoru, kao ni na onima koji se u zraku osjećaju u Podgorici”, rekao je Mirković.

On vjeruje da je u okviru većine napravljen paket aranžman u kojem je unaprijed dogovoreno sve (rekonstrukcija Vlade), a vremenski okvir nije toliko važan jer će se stvari ubrzano dešavati.

Kako su “Vijesti” juče objavile, lideri većine dogovorili su rekonstrukciju Vlade, a ostalo je da utvrde datum i procedure. Tri izvora “Vijesti” rekla su da su shvatili iz razgovora s koalicionim partnerima da bi to moglo biti već u utorak. Međutim, jedan izvor tvrdi da odluka o tačnom datumu još nije donijeta i da nije sasvim sigurno da će se rekonstrukcija desiti u julu.

Da će rekonstrukcija biti na sjednici Skupštine u utorak, juče je u Skupštini reklo nekoliko poslanika opozicije.

Mirković smatra da parlamentarna većina ima kontrolu nad Spajićem i već neko vrijeme to jasno pokazuje, a jedan od primjera je glasanje o Rezoluciji o genocidu u Jasenovcu, Mathauzenu i Dahau.

“Zaprepašćujući je nivo neodgovornosti koju parlamentarna većina pokazuje kad je riječ o budućnosti Crne Gore, a samo zarad dobijanja dnevnih političkih poena. U tom dijelu, nije iznenađenje što su svi stali složno računajući da to šalje sliku da svi nešto ‘daju’ građanima”, rekao je Mirković.

“Kalkulator za prevare” i “kekečine iz DPS-a”
Program Evropa sad 2 oštro je juče kritikovala opozicija u parlamentu tokom premijerskog sata, poručujući Spajiću da je “slagao ljude”.

Lider Demokratske partije socijalista (DPS) Danijel Živković kazao je da je Spajićeva politika ozbiljna prevara i da umjesto “onog kalkulatora” treba da stavi drugi da građani izračunaju koliko ih je puta prevario, odnosno da postavi “kalkulator za prevare građana Crne Gore”.

“Obećali ste građanima sedmočasovno radno vrijeme, nultu stopu nezaposlenosti za godinu. Ja znam da je politika za vas manipulacija, obmana i prevara”, kazao je Živković.

Istakao je da zna da će partija Andrije Mandića (Nova srpska demokratija) u utorak ući u Vladu, te da to podržava, jer “što prije uđu u Vladu ona će prije pasti”.

Spajić je odgovorio da će napraviti novi kalkulator koji će pokazati kolika će biti plata i penzija ako se DPS i URA vrate na vlast.

“Mogu vas nazvati klub 222”, poručio je Spajić.

Rekao je da će poslanicima koji imaju 3.000 eura, plata porasti sedam odsto, na šta je reagovao poslanik GP URA Filip Adžić. Kazao je da Spajić laže.

Andrija Mandić mu je oduzeo riječ, a potpredsjednik Skupštine Boris Pejović je Adžiću dobacio da je više puta govorio neistine.

“Filipe, koliko ste vi puta lagali? Svaki dan lažete ovdje, ti ćeš da morališeš”, kazao je Pejović.

Nakon toga je data kratka pauza.

U nastavku je Spajić, odgovarajući na pitanja lidera GP URA Dritana Abazovića, rekao da je Abazović kao premijer “bio nesposoban da uradi bilo što po pitanju standarda građana”.

“Bavi se dječjim temama koje ne interesuju građane. Ako imate bilo šta što sam nelegalno radio, dajte tužiocima. Ali nemate”, istakao je Spajić.
Abazović je pitao Spajića da li stoji iza organizovanih napada na šefa Specijalnog policijskog odjeljenja Predraga Šukovića i glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, kako to implicira ministar pravde Andrej Milović. Podsjetio da je Spajića ranije pitao, ali nije dobio odgovor, da li je on bio suvlasnik firme Das kapital, te u kakvoj je ulozi bio u toj firmi, da li je plaćen u Singapuru porez na dobit, kao i da li tamo ima nekretninu što je pričao sa Do Kvonom.

Spajić je Abazoviću kazao da je rušenjem 42. Vlade Zdravka Krivokapića zaustavio program Evropa sad.

“Vi ste umjesto toga otišli u vlast sa onom najgorom verzijom DPS-a, sa onim kekečinama, koji su sada prošlost. Ne sa ovom omladinom koja je danas ovdje. Vi ste srušili napredak”, rekao je Spajić.

Abazović je kazao da ponašanje Spajića ne treba niko da toleriše, te je pozvao potpredsjednicu parlamenta Zdenku Popović da reaguje.

“Vi nemate politički problem, već medicinski, Vi ste patološki lažov”, poručio je Abazović Spajiću.

Optužio je Spajića da preko hedžinga za auto-put uzima novac i da mu neće dozvoliti da “sve zamijeni ekonomskim populizmom iza kojeg se kriju zle namjere”.

Kazao je da se zalaže za rekonstrukciju Vlade.

“Ništa ne treba preduzimati, ali zapamtite nemojte posle da tražimo Milojka Spajića po Evropi i svijetu kada se ovdje dese neke stvari koje će se desiti”, kazao je Abazović.

Predizbornih obećanja nema ni u obrisima
Mirković smatra da predstavljeni Nacrt fiskalne strategija ni u obrisima ne liči na predizborna obećanja.

Kako kaže, nije da se radi o velikom iznenađenju, jer mnogo je predizbornih obećanja zaboravljeno kako su izbori okončani, a posebno je indikativno bilo i uklanjanje famoznog kalkulatora, uoči samog predstavljanja fiskalne strategije, "kako bi se, valjda, zamaskirala računica koju je dobijala većina građana duže od godinu".

PES je donedavno na svom sajtu imao kalkulator, pomoću koga su zaposleni mogli da izračunaju da će im se plate povećati 25 odsto. Kalkulator je uoči objavljivanja Nacrta fiskalne strategije uklonjen sa sajta. Premijer je na konferenciji za novinare rekao da nije tačno da je bilo obećano da će svima plata kroz program Evropa Sad 2 biti povećana 25 odsto, već da će prosječna plata od 1.000 eura, koju ovaj program donosi, biti povećana oko 25 odsto.

Mirković je rekao da su se »velika obećanja završila velikom obmanom«, a na građanima je da vide kako će se prema tome odnijeti.

Komenatarišući to što su tamo bili poslanici većine, kazao je da je to trebalo da demonstrira njihovo jedinstvo, a čini se da samo služi da se lakše izvrši rekonstrukcija i da svi iz te većine dobiju dio kolača vlasti za koji cijene da im pripada, a građani i javni interes su zaboravljene kategorije.

Smatra da je veliki dio građana ponižen kroz predstavljene populističke mjere, koje su dodatno i neodgovorne jer, kako kaže, na dugi rok dovode u pitanje jedan važan sistem – penzioni sistem.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.