CEP: Nezavisnoj Crnoj Gori nasušno potrebna autokefalna pomjesna Crnogorska pravoslavna crkva

CEP: Nezavisnoj Crnoj Gori nasušno potrebna autokefalna pomjesna Crnogorska pravoslavna crkva

Crnogorska evropska partija CEP je definisala u svom programu da se dosljedno i nepokolebljivo zalaže za punu autokefalnost i puno kanonsko (međunarodno priznanje) autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve od strane Carigradske patrijaršije i drugih pomjesnih autokefalnih crkava, pledirajući da se poštuju pravila nekadašnjih Vaseljenskih sabora: Halkidonskog i Trulskog, koji vele da državnoj nezavisnosti teba da bude podudarna crkvena autokefalnost i da granice nezavisne države treba da slijede granice autokefalne pomjesne crkve, navodi se u saopštenju koji potpisuje predsjednik partije Novak Adžić.

Kako dodaje, to znači da je u nezavisnoj Crnoj Gori nasušno potrebna autokefalna pomjesna, Crnogorska pravoslavna crkva, a ne njom da dominira crkva, čije je sjedište u drugoj državi i da ona utiče na izbor civilne državne vlasti u Crnoj Gori, sto je pogubno, a sto je na zalost kod nas slučaj.

"Mi smatramo da obnovljena Crnogorska pravoslavna crkva ne smije i ne može biti (a ona na žalost to jeste) obespravljena i brutalno diskriminisana u nezavisnoj državi Crnoj Gori, koja je od 2020. uglavnom, na žalost, pretvorena u srpsko- rusku guberniju i u kojoj uzurpaciona Srpska pravoslavna crkva ima politički, ekonomski, "religiozni" (ideološki) i svaki drugi monopol i koja je uspjela da od Crne Gore, opet na žalost, a vjerujemo samo privremeno, napravi klerikalnu državu, suprotno ustavnoj definiciji da je Crna Gora sekularna država.

Mi smo svjesni činjenice što hoće beogradska patrijaršija i velilki broj njenih čelnika i protagonista (pogotovo pod kišobranom Vučićevog režima i njegovih emisara i slugu iz Crne Gore) da naprave od Crne Gore. Riječju, hoće da je devastiraju, prisvoje i to rade, i potčine je beogradskom autokratii i, konačno, moskovskom dikatatorskom imperijalnom mentoru i patronu i agresoru, koji to čini pomoću Moskovske patrijaršije Ruske pravoslavne crkve, koja mu je servilna, a ona je sizeren vođstvu Srpske pravoslavne crkve.
Mi smo eksplicitno protiv toga što rade protiv Crne Gore, neprekidno, kao sto smo protiv i nenormalnog i neprimjerenog njenog djelovanja, koje konstantno, negira crnogorsku državu i naciju, a to se radi od predvodnika i brojnih protagonista Crkve Srbije u Crnoj Gori, a koji su kontinuirani zagovornici sumanute "ideje" da se okupatorska kapela Aleksandra Karađorđevića vrati na vrh Lovćena, što bi, ako se desi, ne daj Bože a i neće, simbolički značilo da je izrečena smrtna presuda Crnoj Gori", navodi se u saopštenju.

Kako dodaju, CEP se legalno tome protivi i ističe da Crnogorska pravoslavna crkva u punom kapacitetu treba biti poštovana u Crnoj Gori, a ona je stalno ugrožena.

"Mi djelujemo u granicama naše nadležnosti kao politicki subjekt, u onoj mjeri koliko je primjereno i dopusteno civilima i političkim strukturama, te mislimo da je neophodno uticati koliko se može i pomoći kako u unutrašnjim okvirima u Crnoj Gori, tako i u medunarodnoj ravni insisitirati da Crnogorska pravoslavna crkva (slijedom primjera autokefalne Pravoslavne crkve Ukrajine i Makedonske pravoslavne crkve) od Carigradske patrijaršije, jednog dana, ponovo stekne priznanje svoje, od 1993. de facto obnovljene autokefalnosti. A svi znamo da je vjekovna autokefalna Crnogorska pravoslavna crkva nasilno, odnosno, nelegalno i neligitmno ukinuta, nakon okupacije i aneksije Crne Gore, izvršene od strane Srbije krajem 1918. , u procesu koji je trajao od završetka 1918. do 1920. godine", navodi se u saopštenju.

Izvor:AntenaM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.