Za dvije godine ODT Podgorica formiralo 61 predmet zbog lažnih diploma

Za dvije godine ODT Podgorica formiralo 61 predmet zbog lažnih diploma

Sedam optužnih prijedloga upućeno sudu Ne postoji sačinjena informacija, niti se vodi posebna evidencija o presudama koje su pred ovim sudom donijete u posljednje dvije godine, a u kojima su falsifikovane - lažne diplome srednjeg ili visokog obrazovanja bile predmet izvršenja krivičnog djela

UOsnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici je u posljednje dvije godine formiran 61 predmet zbog sumnje u lažne obrazovne isprave (svjedočanstva i diplome). Od toga je u sedam predmeta podnijet optužni prijedlog nadležnom sudu, jedan predmet je okončan odbačajem krivične prijave, dok je u ostalima izviđaj i dalje u toku.

To su podaci koje je ODT Podgorica dostavilo Pobjedi.

Diplome za koje postoji osnovana sumnja da su upotrijebljene kao lažne javne isprave su izdate pretežno od strane visokoškolskih ustanova na teritoriji BiH, Srbije, Hrvatske (Foča, Tuzla, Novi Sad, Zagreb...).

A u Osnovnom sudu u Podgorici za posljednje dvije godine (2022. i 2023.godine) formirana su 43 predmeta zbog krivičnog djela falsifikovanje isprave iz čl. 412 Krivičnog zakonika Crne Gore.

A koliko je slučajeva riješeno u sudnici u protekle dvije godine – nije poznato jer, kako su iz Osnovnog suda pojasnili, u sudskim upisnicima i Pravosudnom informacionom sistemu (PRIS) evidentiraju se osnovni podaci o predmetu, kao što je poslovna oznaka predmeta, imena stranaka u postupku, predmet spora, krivično djelo, kretanje predmeta, te sudska odluka kojom je predmet okončan.

Ističu da ne postoji sačinjena informacija, niti se vodi posebna evidencija o presudama koje su pred ovim sudom donijete u posljednje dvije godine, a u kojima su falsifikovane - lažne diplome srednjeg ili visokog obrazovanja bile predmet izvršenja krivičnog djela.

Iz suda su pojasnili da su upisnici suda javni, u koje svako lice može izvršiti uvid, dok je za pregled arhiviranih predmeta suda potrebno odobrenje/dozvola predsjednika suda, a za uvid u predmete u radu - odobrenje postupajućeg sudije, shodno odredbama procesnih zakona.

Obustava nostrifikacija 

Ministarstvo prosvjete nauke i inovacija, na čijem je čelu Anđela Jakšić-Stojanović, podnijelo je samo tokom ove godine tridesetak krivičnih prijava zbog sumnje u validnost obrazovne isprave za visoke i srednje škole.

Zbog velikog broja falsifikata, formirana je međuresorska radna grupa, a postupak priznavanja diploma stečenih na pojedinim obrazovnim ustanovama, sa kojih je već primijećen određeni broj lažnih isprava, biće obustavljen. Radi se o pojedinim institucijama iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova...

Zbog kompleksnosti dokazivanja inostranih diploma stečenih pod sumnjivim okolnostima, radna grupa je donijela zaključak da crnogorske nadležne institucije, putem međunarodne pomoći, zatraže informacije o obrazovnim ustanovama koje su pod istragom nadležnih organa u matičnim državama.

Prema dostupnim podacima, najviše problematičnih diploma je iz Bosne i Hercegovine, Srbije i sa Kosova. Iz tih razloga Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija će inicirati sporazume o saradnji sa Republikom Srbijom i Bosnom i Hercegovinom, radi zajedničkih aktivnosti na sprečavanju eventualnih zloupotreba nezakonitog izdavanja obrazovnih isprava.

Radna grupa apeluje na građane Crne Gore da se ne bave ovakvim zloupotrebama, jer će se u svakom pojedinačnom slučaju suočiti sa krivično-pravnim posljedicama, s obzirom na to da se znanje ne kupuje, nego stiče.

Ministarka prosvjete Anđela Jakšić-Stojanović Pobjedi je ranije kazala da je samo tokom 2023. godine podnijeto tridesetak krivičnih prijava.

Prethodnih godina, 2022. i 2021, nije bilo podnijetih prijava, 2020. ih je bilo pet, a 2019. godine podnijete su dvije prijave, podaci su Ministarstva prosvjete.

Prva i zasad jedina javno objavljena kazna za lažnu fakultetsku diplomu u Crnoj Gori je godinu dana uslovne kazne. Presuda je donijeta u Osnovnom sudu u Podgorici 24. novembra, nakon što je Osnovno tužilaštvo sklopilo sporazum o priznanju krivice sa N. M., koji je priznao da je imao lažnu diplomu profesora fizičkog vaspitanja.

Medicinski radnici bez dana škole?

Nema epiloga ni u tužbi organizacije Alternativa, zbog koje je u ODT Pljevlja formiran 2022. godine predmet zbog sumnje da su 53 diplome medicinskih radnika falsifikovane i sve su i dalje u fazi izviđaja.

Alternativa Crna Gora je 12. aprila 2022. godine podnijela tužilaštvu krivične prijave protiv 53 zaposlena u pljevaljskim ustanovama, zbog osnovane sumnje da su počinili više krivičnih djela, i to: falsifikovanje javne isprave – nabavka lažne diplome, nesavjesno pružanje medicinske pomoći, nadriljekarstvo i davanje mita. Radi se o obrazovnim ispravama medicinskih radnika, tada zaposlenih u Opštoj bolnici i Domu zdravlja u Pljkevljima, 11 zaposlenih u Domu starih Pljevlja i šestoro zaposlenih u JPU „Eko-bajka“.

Zarija Pavićević iz Alternative je, nakon podnošenja prijava, Pobjedi kazao da je stanje u vezi sa sumnjivim diplomama posebno alarmantno u zdravstvu.

- I u prosvjeti i policiji ima zaposlenih sa lažnim diplomama.Postoje diplome državnih službenika koji su, recimo, u roku od jedne godine uspjeli da završe četiri. Ima i nekoliko diploma koje su potpisane od strane vlasnika škola koji prethodno nijesu čak ni registrovani u CRPS. Imamo slučaj medicinske sestre u bolnici u Pljevljima, koja je srednju školu završila u Tutinu, u ustanovi koja je otvorena nakon sticanja njene „diplome“. Imamo gospodina koji je diplomu inženjera građevinarstva stekao za manje od tri godine. Imamo osobe koje su za tri mjeseca završile četiri godine srednje škole, farmacije. Imamo još jednog gospodina koji je postao diplomirani informatičar za godinu. Možete li samo da zamislite medicinsko osoblje koje čak ni srednju školu nema? Imamo i slučaj gdje je nostrifikovana diploma šest mjeseci prije nego je osoba i „diplomirala“. Imamo desetine osoba koje su obavljale funkcije direktora u javnim preduzećima, a prijavljivali se sa diplomama koje su donosili godinu kasnije. Svaki će se slučaj ispitati i biće procesuiran –kazao je tada Pavićević.

Pobjedi su krajem prošle godine iz Ministarstva zdravlja kazali da je ministar dr Vojislav Šimun inicirao provjeru svih diploma u zdravstvu.

- Svaka sumnja će biti prijavljena nadležnim državnim organima, radi provjere. U stalnoj smo komunikaciji sa Ministarstvom prosvjete po tom pitanju, a ubuduće ćemo sinhronizovano raditi, kako bismo prevenirali ovakve pojave u zdravstvenom sistemu – kazali su ranije Pobjedi iz tog resora.

Afera u IJZCG

Pored uznemirujućih informacija da je moguće da postoje 53 lažne diplome medicinskih radnika u Pljevljima, proteklih mjeseci je crnogorska javnost bila upoznata i sa slučajem Miljane Pavličić, koja je 13 godina radila u Institutu za javno zdravlje na odgovornim pozicijama - sa falsifikovanom diplomom. Taj slučaj sada ispituje ODT u Podgorici.

Ona je, i pored činjenice da je 2014. godine Osnovi sud uslovno kaznio zbog toga, napredovala do pomoćnice direktora IJZCG.

Pored toga što je falsifikovala diplomu, Pavličić je falsifikovala i rješenje o nostrifikaciji lažne diplome. Za to krivično djelo je prijavilo Ministarstvo prosvjete.

Zbog slučaja Pavličić, direktor IJZCG je podnio ostavku, a sve diplome te institucije sada provjerava Ministarstvo prosvjete.

Presuda Osnovnog suda očigledno nije proizvela nikakve pravne posljedice po Pavličić, niti je sud pratio izvršenje presude, iako je ona donijeta 2014. godine, u momentu kada Pavličić već četiri godine radi u IJZCG.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.