Finansijska gimnastika političkih partija - nenamjensko trošenje „ženskog novca“ bez trunke odgovornosti

Finansijska gimnastika političkih partija - nenamjensko trošenje „ženskog novca“ bez trunke odgovornosti

UZOR preporučuje da se hitno propišu prekršajne odredbe za nepoštovanje Zakona Sredstva namijenjena isključivo finansiranju ženskih organizacija, političke partije bez ikakvih pravnih posljedica, troše na gorivo, komunalije, kredite i razne druge stranačke potrebe u predizbornim kampanjama.

To je jedan od glavnih zaključaka UZOR-ove analize Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja „Finansiranje političkih subjekata i izbornih kampanja pod lupom: problemi i rješenja“.

- Iako političke partije od 2020. godine, dobijaju novac kako bi sistemski osnažili žene za obavljanje značajnih funkcija u zemlji, nedoumice u aktuelnom Zakonu omogućavaju, da se prepreke za politički uspon žena kreiraju upravo u njihovom najbližem okruženju - kazao je Marko Pejović, programski direktor UZOR-a.

Pejović je rekao da je u 2024. godini gotovo 700 hiljada eura namijenjeno isključivo finansiranju ženskih organizacija u političkim subjektima i mogu se trošiti samo u skladu sa statutom ženskih organizacija.

Međutim, napominje da norma koja ima za cilj stimulaciju političkog angažmana žena, nema predviđene sankcije za nepoštovanje zakonskog određenja pa i dalje ostavlja prostor za zloupotrebu „namjenskih“ sredstava, tj. rizik da se isti koristi za redovan rad političkih partija, ili u toku kampanje.

- Uzimajući u obzir da postojanje člana zakona bez adekvatne sankcije obesmišljava njegovu suštinu, UZOR preporučuje da se hitno propišu prekršajne odredbe za nepoštovanje Zakona, kako bi se spriječila zloupotreba „namjenskih“ sredstava i ženama obezbjedio nesmetan politički progres - istakao je Pejović.

On je dodao da je analizom aktuelnog Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja uočeno je da osim ovog problema, postoji i veliki prostor za političke zloupotrebe kada su u pitanju socijalna davanja.

Zato je, smatra, potrebno zakonski definisati termine „socijalno davanje“ i „socijalna pomoć“, kako bi se eliminisala mogućnost za diskreciono tumačenje jedne ovako osjetljive norme.

- Neophodno je uvesti i što transparentnije i preciznije mehanizme kontrole raspolaganja ovim sredstvima, posebno u godini održavanja lokalnih i parlamentarnih izbora, gdje je propisano da su takve isplate moguće samo u slučaju ratnog i vanrednog stanja, epidemije ili pandemije zaraznih bolesti - poručio je Pejović.

Kompletnu analizu UZOR je pripremio u okviru projekta „Doprinos procesu EU integracija”, koji sprovodi sa Centar za demokratsku tranziciju (CDT) uz podršku Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.