Spasio meče iz jame, pa pozvan u policiju

Spasio meče iz jame, pa pozvan u policiju

Lovočuvarska služba vratila je u prirodu meče koje je prije nekoliko dana iz jame u okolini Bijelog Polja spasio speleolog Mile Vuković.

Vuković, koji kaže da je nakon spasavanja mladunčeta medvjeda nekoliko puta bezuspješno pokušavao da ga vrati u prirodu, jer nije pronalazilo nikakav trag, mogao bi da odgovara pred institucijama, jer ga je lovočuvarska služba prijavila policiji, zbog čega je pozvan na razgovor.

– Zamislite to, ja spasavam životinju, oni hoće mene da kazne – kaže Vuković.

Vuković kaže da je lovočuvarska služba insistirala da meče vrate do jame, što smatra da bi za njega moglo biti pogubno. On je kazao da će, nakon što je meče od strane lovočuvara odnijeto i ostavljeno pored jame, razapeti šator u blizini kako bi ga sačuvao.

– Ja poštujem zakon, ali ću pratiti meče da vidim hoće li preživjeti. U suprotnom, neko će zbog toga odgovarati. Neka ga neko odvede u prihvatilište, neka se nađe azil za njega – pozvao je Vuković.

Meče je nekoliko dana bilo privremeni stanovnik Vukovićevog etno sela "Vuković‘‘, na ulazu u Tomaševo kod Bijelog Polja.

Vuković kaže da ga je slučajno našao u jednoj jami, a akcija spasavanja trajala je nekoliko sati.

– Po izgledu bih rekao da je mladunče medvjeda provelo u jami nekoliko dana. Išli smo prema Baricama, iznad Tomaševa, obilazeći nekoliko jama i čuli jake krike. Kad smo raščistili granje vidjeli smo meče na dnu. Spustio sam se, meče je bilo izgladnjelo i dehidrirano. Bilo je uznemireno i s drugovima sam ga izvadio iz jame – kazao je Vuković.

Kaže da su ga ostavili pored jame, kako bi ga majka našla, a nakon četiri sata su se vratili i našli ga na istom mjestu.

– Čuli smo i lovačke kerove i plašili smo se da će ga rastrgnuti. Dovezli smo ga do etno sela i obavijestili lovočuvarsku službu. Potom smo meče odnijeli kod veterinara. Sve je prošlo dobro i ja sam ga privremeno zbrinuo kod mene u etno selu – kazao je Vuković.

Objašnjava da ni nakon nekoliko pokušaja nisu uspjeli da ga vrate u prirodu, jer meče nije pronalazilo nikakav trag, niti je majka po instiktima i čulima dolazila za njega.

– Meče je još malo i siguran sam da bi ostavljanjem u šumi brzo postalo plijen predatora, lisica, vukova. Zato sam ga privremeno držao u etno selu gdje je postalo prava atrakcija – kazao je Vuković.

Izvor:DAN

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.