Odbijeno jemstvo: Miloš Medenica ostaje u pritvoru

Odbijeno jemstvo: Miloš Medenica ostaje u pritvoru

Viši sud u ponovnom postupku odlučio da sin bivše predsjednice Vrhovnog suda ostaje u pritvoru Odbijeno jemstvo od 1.400.000 eura za slobodu Miloša Medenice

Sutkinja Višeg suda u Podgorici Nada Rabrenović je u ponovnom postupku odbila predlog Miloša Medenice, sina bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, da mu se, uz jemstvo od 1,4 miliona eura, omogući da sa slobode brani od optužbi Specijalnog tužilaštva da je bio na čelu kriminalne organizacije preko koje je počinio više težih krivičnih djela.

Ponovno razmatranje jemstva za Miloša Medenicu naložio je Apelacioni sud Crne Gore pošto je uvažio žalbe branilaca okrivljenog Medenice, ukinuo rješenje Višeg suda u Podgorici od 20. marta i predmet vratio prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje.

Iz Apelacionog suda su pojasnili da su ukidno rješenje donijeli na temelju mišljenja Ustavnog suda.

- Prvostepeni sud nije ispitivao, ni cijenio da li ponuđeno jemstvo sa mjerama nadzora predstavlja dovoljnu garanciju za obezbjeđenje prisustva okrivljenog, na šta upućuje Ustavni sud Crne Gore u odluci U-III br.oj 838/23 od 12. oktobra 2023. godine, donijetoj po ustavnoj žalbi okrivljenog - pojasnili su tada iz Apelacionog suda.

Iz tih razloga se, navode, ,,zaključci prvostepenog suda o neosnovanosti prijedloga za ukidanje pritvora uz određivanje jemstva, za sada, ne mogu prihvatiti".

Apelacioni sud je naložio prvostepenom sudu da u ponovnom postupku otkloni navedenu bitnu povredu odredaba krivičnog postupka, tako što će, shodno izloženim razlozima ovog rješenja, za odluku koju će donijeti po predmetnom prijedlogu dati potpune, jasne i dovoljne razloge.

Viši sud je krajem novembra prošle godine odbio prethodnu ponudu jemstva od od 788.800 eura koje je porodica Miloša Medenice ponudila u nekretninama za mogućnost da se brani sa slobode od optužbi Specijalnog tužilaštva.

Medenica je prilikom razmatranja prvog jemstva ukazao da sud prilikom odlučivanja ne treba da ima bojazan da će pobjeći obzirom da se iz Beograda sa liječenja vratio u Crnu Goru a znao je da će po slijetanju na podgorički aerodrom biti uhapšen a potom i pritvoren.

On je kazao i da se ne bi usudio da bježi dodatno I zbog činjenice da bi njegova porodica u tom slučaju izgubila svu imovinu. Sin bivše predsjednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, Miloš Medenica se nalazi u pritvoru od 25. maja 2022. godine kada je uhapšen na podgoričkom aerodromu nakon dolaska iz Beograda. Tereti se za organizovanje kriminalne organizacije radi vršenja više teških krivičnih djela.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.