Novac za zdravstvo prebacuju za plate u misijama

Novac za zdravstvo prebacuju za plate u misijama

Vladi Crne Gore upućen je predlog da se 101.599 eura iz budžeta planiranog za Ministarstvo zdravlja, preusmjeri za zarade i ostale troškove na Ministarstvo inostranih poslova.

Sredstva se preusmjeravaju za troškove diplomatsko-konzularnih predstavništva pri Evropskoj uniji, za period od 1. januara do 31. decembra 2024. godine.

Pomenuta budžetska sredstva bila su planirana za Program zaštite, očuvanja i unapređenja zdravlja, Program razvoj i podrška sistemu zdravstva i aktivnosti iz strategije ranog razvoja djeteta, kao i druge troškove Ministarstva zdravlja. Neke od budžetskih stavki koja su obuhvaćena ovim preusmjeravanjem su i stručni i operativni poslovi Ministarstva zdravlja, kao i troškovi administracije, među kojima i zakup objekta.

Kako se navodi u dokumentu, koji je dostavljen Vladi Crne Gore, ovaj transfer namijenjen za potrošačku jedinici Ministarstva inostranih poslova i to za Program koordinacija i sprovođenje politike u oblasti vanjskih poslova, potprogram rad diplomatskih i konzularnih predstavništava, kao i njihove aktivnosti. Radi se o troškovima za zarade – 48.434 eura, porez na zarade i doprinose na teret zaposlenog (7.067 i 1.453), potom za doprinose za teret poslodavca, administrativni materijal, rashodi za energiju, službena putovanja, komunikacione i bankarske usluge, zakup objekata, osiguranje, produženo osiguranje supružnika.

“Shodno potpisanom Sporazumu između Ministarstva zdravlja i Ministarstva vanjskih poslova o upućivanju zaposlenog na rad u Misiji Crne Gore pri Evropskoj uniji, sa sjedištem u Briselu, naophodno je izvršiti preusmjeravanje sredstava s potrošačke jedinice Ministarstvo zdralja, na potrošačku jedinicu Ministarstvo vanjskih poslova u cilju obezbjeđenja sredstava za zaradu i ostale troškove koje imenovanom pripadaju za vrijeme rada u diplomatsko-konzularnom predstavništvu za period od O1.01. do 31.12.2024. godine, članom 45 stav 1 Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti (,,SI. list CG”, br. 20/14,56/14, … 125/23), definisano je da Vlada može između potrošačkih jedinica vršiti preusmjeravanje sredstava utvrđenih zakonom o budžetu države u visini do 10 odsto od ukupno planiranih sredstava potrošačke jedinice”, navodi se u predlogu dostavljenom Vladi.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.