Kasalica: Članovi 44.Vlade treba sebe da se stide, a mi treba da se stidimo njih

Kasalica: Članovi 44.Vlade treba sebe da se stide, a mi treba da se stidimo njih

Nije se predstavio program Evropa sad 2, pogotovu ne sa predizbornog bilborda, ali je činjenica da je premijer konačno odustao od tog bilborda koji mu je omogućio da bude na vlasti, kazala je za 24 Sata na Televiziji E ekonomska analitičarka Mila Kasalica.

“Nema prvih utisaka! Ima prvo čitanje, na 108 strana. Ovo se više ne može nazvati ni prezentacijom, nego nečim što bi moglo da izgleda kao smeće, a to je prezentacija, koja je, nažalost, danas morala da zaokupi pažnju novinara. Trebalo je da bude mnogo ozbiljniji dokument”, kazala je Kasalica komentarišući predstavljanje projekta Vlade Crne Gore, Evropa sad 2.

Raspodjela minimalne zarade između srednjoškolaca i visokoškolaca, kako je kazala, uzimajući u obzir registar osiguranika, pogotovu što se tiče specijalizacija i stručnog zvanja, bilo kojeg zaposlenog, je nešto što je samo kategorija iz nacrta fiskalne strategije.

“Po podacima Monstata mi smo prosječnu zaradu, od 712 eura, u neto izrazu, dostigli 2022.godine. Ne znam o čemu onda danas pričamo, ali željeli smo da čujemo nekakve gromoglasne, istorijske, nikad postignute, rezultate, pa smo ih eto čuli”, istakla je Kasalica.

Premijer i njegov tim, kako je ocijenila, pojma nemaju šta je napisano u Fiskalnoj strategiji, niti žele da to znaju.

“Njima je danas samo trebalo da pokušaju, dimnom zavjesom, da sakriju činjenicu da se već neka 45.Vlada sastavila, i da će se ona sljedeće nedjelje objelodaniti”, poručila je Kasalica.

Fiskalni efekt, koji se tiče novih prihoda, je, prema njenim riječima, potpuno netačan, posebno,onaj koji se tiče akciza, igara na sreću, goriva. Dodaje da zabrinjava način praćenje poreza na dohodak fizičkih lica, a tiču se aktivnosti koje nijesu samo socijalna sfera, i kako objašnjava, nijesu samo humanitarna sfera, a tiču se participacije civilnom sektoru.

Kasalica je rekla da je odnos prema civilnom sektoru zabrinjavajući i nekvalitetan, a Vlada, kako kaže treba sebe da se stidi, a građani nje.

“Možemo samo pod lupom da tražimo bilo kakav podatak o inflaciji. Postoji samo u projekcijama, na nivou onoga što se ostvarilo aprila 2024.godine, a što se tiče toga kako će ove mjere uticati, pogotovu bilo šta što se tiče uvećanja poreskih prihoda, odnosno fiskalnog efekta, ne postoji nijedna riječ. Takva vrsta tretiranja građana, po onom Dritanovskom principu, IQ 80 ili 95, je malo reći uvrjedljiva”, naglasila je ona.

Priča oko državne imovine je, dodaje, nešto što, nažalost, podržavaju politički subjekti iz aktuelne većine, a odnosi se na ono što su ostaci Demokratskog fronta i ono što je Demokratska Crna Gora.

“Učiniće se sve da se maskiraju bilo kakvim naslovima, u dnevnim časopisima, ili na televizijama, kako bi se rasprodavala državna imovina u bescjenje. Odnosno, ne rasprodavala, nego davala, u nekakvè besmislene projektne okvire, koji su ekstrem od onoga, što je u najgorem svom periodu, tadašnji ministar Gvozdenović radio sa resursima, iako su to i tad bili resursi države Crne Gore”, poručuje Kasalica.

Napominje da joj je žao što bilo ko smatra da treba da ima moć i prodaje nešto što je 300 miliona vrijednosti državnih resursa, i dodaje da je potrebno razgovarati, i da se ne smije razgovor i participacija, u građanskom i razvojnom smislu uskratiti.

“Ono što ja mogu da čitam između redova, ovo ne mora da bude prihvaćeno, ide meni na dušu je ona vrsta prizvuka da nas baš briga šta misle građani, odnosno baš nas briga šta je obaveznost državne svojine države Crne Gore, nas samo interesuje da zakučimo ovo malo što nam je još ostalo, da potrošimo i otmemo iz budžeta Crne Gore. Ta vrsta pristupa je danas na konferenciji za štampu bila toliko očigledna da sam zahvalna medijskoj zajednici Crne Gore, što je imala hrabrosti, jačine i snage, što nemamo u državnoj administraciji, da danas nas na pravi način informiše o tome”, zaključuje Kasalica.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.