Tri rafala u ministra

Tri rafala u ministra

"E, to ti je zbog!"

Tragom vremena

Kada je sedmog februara 2000. godine u Beogradu ubijen Pavle Bulatović, savezni ministar za odbranu, jugoslovenska javnost je bila više nego šokirana.

Naime nikome nije bilo jasno ko bi i zašto bi mogao po klasičnom beogradskom scenariju likvidirati ovog političara od karijere, čovjeka koji je obavljao mnoge značajne državne funkcije u Crnoj Gori i Saveznoj vladi.

Iako je njegov ubica do dana današnjeg ostao nepoznat.

Pavle Bulatović je bio jedan od najbližih saradnika jugoslovenskog predsjednika Slobodana Miloševića.

Bulatović je ubijen 7.februara u 18:55 časova dok je u restoranu fudbalskog kluba “Rad” sjedio sa direktorom “YU garant banke” penzionisanim general majorom Vukom Obradovićemi vlasnikom restorana Markom Kneževićem. Nezvanično se tvrdi da je za stolom bila i četvrta osoba: čovjek sa umjetnički izrezbarenim guslama.

Hici su ispaljeni kroz prozor restorana, okrenutog prema neosvjetljenom fudbalskom igralištu, koje je bilo u potpunom mraku.

Čula su se tri kratka rafala iz AK-47 (kalašnjikov). Neki izvori pribrano tvrde da su čuli pucnje , lomljavu stakla , hod zatvarača i jauke povrijeđenih…Prema istim izvorima navodno je neko u trenutku prije nego što su odjeknuli meci rekao “E to ti je zbog!”…Rafali su zaglušili ostatak rečenice.

Bulatović je sjedio leđima okrenutim zidu, licem prema prozoru, a njegov dugogodišnji pratilac nalazio se ispred ulaza u restoran.

Noću se iz kafane koja je osvjetljena ne vidi šta se napolju dešava.To znači da je ubica prethodno morao znati gdje tačno sjedi Bulatović i da je morao djelovati jako brzojer bi svako duže traženje cilja oružjem moglo biti uočeno.

Kao u pedesetak poznatih spektakularnih ubistava, atentatori propadaju u zemlju.

Nakon ubistva Pavla Bulatovića, Grejem Bulit, zamjenik glavnog tužioca haškog tribunal, izjavio je da je ubijeni ministar odbrane SRJ bio pod istragom haškog tribunala zbog moguće uloge u ratnim zločinima koji su 1998. I 1999.izvršeni na Kosmetu.

Samo pola godine kasnije Aleksandar Vučić tadašnji ministar informisanja u Vladi Srbije, izjavio je novinarima da je likvidaciju Pavla Bulatovića naručio Hag, jer nije mogao da ga uhapsi.

Pavle Bulatović sahranjen je u rodnim Rovcima , uz najviše državne i vojne počasti.

Autor:J.M.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.