Finansiraće projekte 13 nevladinih organizacija

Finansiraće projekte 13 nevladinih organizacija

Trinaest projekata nevladinih organizacija biće podržano sa 76,868 hiljada eura od strane Ministarstva evropskih poslova. Tim povodom, ministarka evropskih poslova Maida Gorčević, potpisala je danas ugovore sa predstavnicima trinaest nevladinih organizacija o finansiranju projekata i programa NVO u oblasti evroatlanskih i evropskih integracija za 2024. godinu.

Kao je saopšteno iz MEP-a, Gorčević je čestitala predstavnicima nevladinih organizacija i poželjela im uspješnu realizaciju projekata. Kazala je da nevladine organizacije daju značajan doprinos procesu pristupanja EU, kako kroz učešće u radu pregovaračkih radnih grupa, tako i putem brojnih projekata i aktivnosti kojima doprinose promociji procesa i edukaciji građana i građanki o evropskim vrijednostima i standardima.

„Na samom početku mandata Vlade smo poslali jasnu poruku da želimo bolju i tješnju saradnju sa nevladinim sektorom. Upravo zbog toga i organizujemo konsultacije svakog mjeseca, kako bi sa vama razmijenili mišljenje na određene teme“, kazala je Gorčević.

Ona je istakla da se, kroz direktnu saradnju sa predstavnicma civilnog sektora uvjerila koliko su njihove ideje i rad važni za napredak u procesu evropske integracije i istakla da će podrška NVO sektora biti posebnovažna u narednom periodu kada Crna Gora krene u zatvaranje pregovaračkih poglavlja.

“Predstavnici nevladinih organizacija su pozvali ministarku i predstavnike ministarstva da učestvuju u događajima na lokalnom nivou, čime će, kako su istakli, pokazati da su Vlada i nevladine organizacije partneri na djelu”, piše u saopštenju.

Imajući u vidu zahtjevnost obaveza u procesu evropske integracije, ukazali su na potrebu da Ministarstvo evropskih poslova za sljedeću godinu opredijeli više sredstava za finansiranje programa i projekata nevladinih organizacija.

“Ministarstvo evropskih poslova je 6. marta 2024. godine, objavilo Javni konkurs za finansiranje projekata i programa NVO u oblasti evroatlanskih i evropskih integracija u 2024. godini pod nazivom „Na evropskom putu“”, podsjećaju iz MEP-a.

Na konkurs je prijavljeno 30 predloga projekata nevadinih organizacija, a nakon sprovedene procedure i dostavljene Rang liste projekata bodovanih od strane dva nezavisna procjenjivača, Komisija Ministarstva evropskih poslova je 17. juna donijela Odluku da se podrže projekti 13 nevladinih organizacija: Asocijacija za edukaciju i razvoj – AER; Centar kreativnih vještina; Mreža za evropske politike MASTER; ALFA Centar; IDENTITET; Multimedijal Montenegro; Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM); Građanska alijansa; Akcelerator društvenih promjena – Zid (ADP Zid); Centar za građansko obrazovanje (CGO); Centar za razvoj nevladinih organizacija CRNVO; Društvo mladih ekologa Nikšić i Bjelopoljski demokratski centar.

Ukupan iznos sredstava za finansiranje programa i projekata nevladinih organizacija po ovom konkursu iznosi 76,868 hiljada eura.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.