Kovačević: Nezapamćen postupak specijalnih tužilaca, uputiću dopis Novoviću

Kovačević: Nezapamćen postupak specijalnih tužilaca, uputiću dopis Novoviću

Odluka Vijeća Višeg suda da se bivšem direktoru Uprave policije Veselinu Veljoviću ukine pritvor i zamijeni mjerom zabrane napuštanja stana uz elektronsku kontrolu, izazvala je žestoku reakciju specijalnih državnih tužilaca Vukasa Radonjića i Jovana Vukotića koji su u dopisu Višem sudu konstatovali da je prethodnim pozivanjem sudskog vještaka medicinske struke Viši sud ,,prekoračio ovlašćenja ulazeći u ulogu zatvorskog doktora“.

Još dok se čekalo izjašnjenje sudskog vještaka, tužioci Radonjić i Vukotić uputili su dopis Višem sudu, koji je u nastavku ročišta pročitala predsjednica Vijeća Vesna Kovačević.

Sutkinja Kovačević kazala je da Vijeće ne zna kako da protumači dopis, jer je tako nešto nezapamćenou dosadašnjoj praksi odnosa suda i tužilaštva.

- Neprimjereno i nezapamćeno da se ovako obraćate sudu. Da li je ovo ometanje pravde, neću da komentarišem. Poslaću dopis glavnom specijalnom tužiocu (Vladimir Novović-p.a) - saopštila je sutkinja Kovačević.

I advokat Mihailo Volkov, pravni zastupnik Veselina Veljovića, smatra da je takav dopis specijalnih tužilaca očigledan pritisak na sud.

- Tokom trajanja prekida predjsednica Vijeća obavijestila nas je da je SDT uputio dopis kojim negoduje zbog predloženog vještačenja ukazujući da je on imao sve uslove da se liječi u ZIKS-u. SDT je smatrao da je vijeće prekoračilo ovlašćenja. Takav dopis doživljavam jednim vidom pritiska na odluku koja je donijeta poslije toga, iz prostog razloga jer je vještačenje predloženo u vezi utvrđivanja zdravstvenog stanja u vezi sa opasnostima od bjekstva. Danas smo prisustvovali jednom eklatantnom pritisku SDT-a na odluku koja je slijedila nekih sat vremena nakon toga - rekao je advokat Volkov.

On ocjenjuje da je odluka Višeg suda pokazala da postoji integritet sutkinje.

- Vijeće skupilo hrabrost, donijelo jedinu ispravnu odluku - kaže Volkov za portal ETV.

Nakon ukidanja pritvora, u izjavi za medije, Volkov je kazao da se odbrana zahvalila Krivičnom vijeću zato što ,,prvi put poslije 12 mjeseci je neko sagledao zdravstveno stanje Veselina Veljovića, na način kako to struka naloži”.

Poručio je da je Krivično vijeće danas skupilo hrabrost i donijelo ,,jedinu ispravnu odluku”, dodajući da je Veljoviću određena mjera napuštanja stana uz mogućnosti da se liječi, što je i bila, dodaje, preporuka konzilijuma.

- Mi smo ukazivali 12 mieseci da je njegovo zdravlje ozbiljno narušeno, danas prvi put imali da je ovo vijeće zaista vještačilo stanje Veselina Veljovića i donijelo odluku da se ukine pritvor - rekao je Volkov i podsjetio Veljović lišen slobode 24. jula prošle godine, i da se u njegovom slučaju ,,pritvor pretvorio u kaznu“.

Simptomatično je, ističe Volkov, da se i u trenutku dok je sudski vještak odgovarao oko 14 sati i 30 minuta na pitanja vijeća Višeg suda o nalazu i mišljenju, jedan medij ,,unaprijed“ objavio informacija da je ukinut pritvor Veljoviću, iako tada nije bila donešena odluka. 

- Želim da vjerujem da se radilo o grešci, ali ako počnem da sumnjam onda se može posumnjati u to da je ta vijest izašla ranije da bi se izvršio dodatan pritisak na odluku koja je uslijedila nakon pola sata. Ali želim da vjerujem da se radi o očiglednoj grešci - zaključuje Volkov.

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.