Novi Travnik je danas dobio status grada odlukom Doma naroda Parlamenta FBiH

Novi Travnik je danas dobio status grada odlukom Doma naroda Parlamenta FBiH

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je zakon kojim se općini Novi Travnik dodjeljuje status grada. Statut Grada Novi Travnik mora se u narednom periodu uskladiti sa Ustavom Srednjobosanskog kantona.

Zastupnici Doma naroda PFBiH po skraćenom postupku razmatraju Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom, čime se rješava problem upravljanja deponijom, a definirane su i kaznene odredbe za prekršioce.

Uređuju se uvjeti za određivanje odlaganja otpada na deponije, način, postupci kontrole, praćenja i nadzora, kao i ostali tehnički uvjeti, uvjeti rada za odlagališta otpada, način i uvjeti odlaganja otpada, zatvaranje deponije kao i definisanje osoba na koje će se primjenjivati ovaj propis - sve vlasnike, odlagatelje, operatere, proizvođače i sva fizička i pravna lica koja u sklopu svoje djelatnosti vrše odlaganje otpada.

Predviđaju se i kazne, te će se novčanom kaznom od 10.000 KM do 20.000 KM kazniti za prekršaj svako pravno lice, a u ponovljenom prekršaju novčanom kaznom u iznosu od 15.000 do 25.0000 KM ako ne pribavi dozvolu za aktivnosti upravljanja otpadom ili krši uvjete propisane u dozvoli, te ukoliko ne upravlja posebnom kategorijom otpada i transportuje otpad tako da može izazvati zagađenje okoliša, ali i ukoliko vrši prekogranični promet otpada.

Za nepropisno odlaganje otpada kaznit će se i fizička lica kaznom od 500 KM do 2.000,00 KM, a u ponovljenom prekršaju novčanom kaznom u iznosu od 3.000 KM do 5.000 KM.

Zakonom je izvršena i dopuna tako da je uvršten pojam cirkularne ekonomije koja kao ekonomski model promovira održivo iskorištavanje resursa putem smanjenja otpada, recikliranja, obnavljanja i ponovne upotrebe materijala i proizvoda, a koja ima u fokusu da se vrijednost proizvoda, materijala i resursa održava što je duže moguće te da se otpad i gubici svedu na najmanju moguću mjeru.

Zakon o upravljanju otpadom donesen je s ciljem institucionalnog uređenja sektora upravljanja otpadom i izrade podzakonskih, odnosno provedbenih propisa, kako bi se u što većoj mjeri izvršilo usklađivanje zakona sa zakonodavstvom Evropske unije. Izmjenama i dopunama Zakona precizirane se oblasti upravljanja otpadom.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.