Poništen tender za nove policijske Škode; Radulović: Tender nije smio biti izvršen čim je žalba

Poništen tender za nove policijske Škode; Radulović: Tender nije smio biti izvršen čim je žalba "Osmanagić CO" uložena, Zakon je prekršen

Tender za nova policijska auta marke "Škoda", ovih dana posebno aktuelna zbog "uvažavanja ćiriličnog i latiničnog pisma", pred Komisijom za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki je poništen, jer je usvojena žalba kompanije "Osmanagić CO", a protiv odluke Ministarstva unutrašnjih poslova o izboru najpovoljnije ponude.

O tome kakvi su sljedeći koraci, odnosno što je Ministarstvo unutrašnjih poslova dužno da po ovom Rješenju dalje preduzme, pitali smo advokata Veselina Radulovića.

"Prema Zakonu ta odluka nije mogla da bude izvršena. Vidjeli smo iz medija da je taj postupak, odnosno tender, jednom bio poništen.

Nismo vidjeli da je objavljen novi, a ipak, donesena je odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača. Takoreći, ta odluka je izvršena i svi smo vidjeli da su vozila nabavljena.

I drugorangirani ponuđač je, kako je saopšteno izjavio žalbu, i izjavljivanje žalbe po Zakonu je razlog da se prekinu sve dalje radnje u postupku javne nabavke. Vidjeli smo da je u ovom slučaju ta odluka izvršena i mislim da je u tom diljeu prekršen Zakon", pojašnjava Radulović.

U Rješenju od 12.07.2024. Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki jasno je odredila da "Sredstva uplaćena na ime naknade za vođenje postupka u iznosu od 16.000 eura budu vraćena "Osmanagić CO" d.o.o. Nikšić, u roku od 15 dana od dana pravosnažnosti Rješenja". Komisija je obavezala i MUP da "Osmanagić CO" nadoknadi trpškove postupka na ime sastava žalbe u iznosu od 484 eura.

Radulović, komentarišući isplatu odštete, kaže da postoji bojazan da dođe do toga da na kraju država, odnosno svi građani Crne Gore plaćaju visoku cijenu zbog neodgovornog i nezakonitog postupanja MUP-a.

"Odluka o javnoj nabavci je donesena i suprotno Zakonu ona je izvršena. Vidjeli smo kako je to i medijski predstavljeno i saopšteno javnosti da je ta odluka izvršena. Nakon toga smo saznali da je drugi učesnik u tenderu podnio žalbu. Dok Komisija za zaštitu prava ne riješi po njegovoj žalbi, ta odluka nije trebala da bude izvršena, odnosno nije se mogla izvršiti nabavka tih vozila i njihovo korišćenje. Jako je loše što se ta procedura prekršila.

Radulović ocjenjuje za Antenu M da je sasvim izvjesno očekivati i da će "Osmanagić CO." d.o.o. Nikšić istrajavati u zaštiti svojih prava i da zaštitu može potražiti pred Sudom, jer je pretrpio štetu zbog nezakonite odluke.

Izvor:Antena m

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.