Grupa NVO: Jakšić-Stojanović da ostane na čelu MPNI

Grupa NVO: Jakšić-Stojanović da ostane na čelu MPNI

Pridružili se peticiji Prosvjetne zajednice.

Devet crnogorskih nevladinih organizacija (NVO) pridružilo se peticiji Prosvjetne zajednice da ministarka prosvjete, nauke i inovacija Anđela Jakšić Stojanović ostane na toj funkciji.

Peticiji Prosvjetne zajednice pridružili su se Centar za ženska prava, Udruženje Roditelji, Udruženje mladih s hendikepom, Asocijacija Spektra, SOS Telefon za žene i djecu žrtve nasilja Nikšić, Juventas, Udruženje LBTQ žena Stana, Queer Montenegro i Centar za romske inicijative.

U reagovanju te grupe NVO povodom moguće smjene Jakšić Stojanović navodi se da je crnogorsko društvo predugo čekalo da na čelu sistema obrazovanja bude osoba koja, osim što je “iz učionice”, zna i umije da osmisli i sprovede, decenijama očekivane promjene i u kratkom periodu obezbijedi rezultate.

“Jakšić Stojanović je za kratko vrijeme stekla povjerenje svojih kolega i koleginica iz Prosvjetne zajednice, ali i građanski orijentisanog društva pokrenuvši važne procese, godinama namjerno zanemarivane”, kaže se u reagovanju.

Ističe se da su radikalno siromašenje i degradacija obrazovnog sistema i eskalacija vršnjačkog nasilja, najvidljivije posljedice zanemarivačkih politika i praksi.

Iz NVO su kazali da je to što je Jakšić Stojanović zadobila povjerenje i podršku prosvjetne struke najvažniji preduslov koji treba da ponese otpočetu reformu obrazovanja, a koja će se graditi na elementarnom pravu svakog djeteta – na kvalitetno obrazovanje.

“Zbog toga se pridružujemo peticiji Prosvjetne zajednice da Jakšić Stojanović ostane na funkciji ministarke prosvjete”, navodi se u reagovanju.

Podsjeća se da su se koalicione stranke, Sporazumom o konstituisanju 44. Vlade, formalno obavezale na ravnopravnije učešće žena na ministarskim pozicijama, kada su “odgovorno preuzele aktivnu ulogu u stvaranju, ali i implementaciji politika koje podržavaju jednakost”.

“Zato, ukoliko se desi najavljena rekonstrukcija, očekujemo veći broj ministarki od trenutnih 17 odsto, koji mora voditi ka ispunjenju obavezne preporuke CEDAW Komiteta koji traži rodni paritet od 50 odsto, najkasnije do 2027. godine”, dodaje se u reagovanju.

Ističe se da je politički neodgovorno zanemariti podatak da 96,9 odsto zaposlenih u predškolskom obrazovanju, 76,9 u osnovnom obrazovanju i 68 odsto u srednjem obrazovanju čine žene.

“Politički je nekorektno zanemariti činjenicu da građanski orijentisane i stručne žene na poziciji odlučivanja mogu suštinski artikulisati sve probleme sa kojima se suočava resor kojim dominira ženski predavački kadar”, navodi se u reagovanju.

Grupa NVO ocijenila je da je političko, umjesto stručnog pozicioniranja u obrazovanju i dovelo taj resor u nezavidan položaj.

“A ustupanje prosvjete političkoj stranci čije je djelovanje obojeno huškačkom nacionalističkom ideologijom, koja poništava elementarna ljudska prava, je ozbiljno patrijarhalno licemjerstvo koje zaslužuje naš najradikalniji protest”, stoji se u reagovanju.

Ističe se da je to i političko licemjerstvo, jer se radi sve ono što je aktuelna vlast kritikovala dok je bila u opoziciji.

Iz NVO su naglasili da djeca imaju pravo da se vaspitavaju i obrazuju isključivo na principima ravnopravnosti, tolerancije, razumijevanja, međusobnog poštovanja, slobode misli, nenasilnog rješavanja konflikata i antifašizma i da paralelno razvijaju vještine komunikacije, kooperacije i kritičkog mišljenja.

“Sve ovo su bazični feministički principi. Nasilničkim ideologijama i njihovim advokatima nema mjesta u prosvijećenoj Crnoj Gori, a sigurno ne u onoj u kojoj se podržava jednakost, na što se 44. Vlada obavezala”, zaključuje se u reagovanju.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.