Janjušević: Slaba ili loša koordinacija između službi bezbjednosti nedopustiva

Janjušević: Slaba ili loša koordinacija između službi bezbjednosti nedopustiva

Bivši pomoćnik direktora Uprave policije kazao da su procedure i protokoli u postupanju sa štićenim ličnostima jasni

Slaba ili loša koordinacija između službi bezbjednsoti je nedopustiva, kazao je za Televiziju E bivši pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević. To se, kako je objasnio, najbolje moglo vidjeti u vezi sa informacijama o planiranju atentata na bivšeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Policija je, kako su rekli Televiziji E, tu infomaciju dobila 13. jula, a nakon toga obezbjeđenje bivšeg predsjednika, koje je bilo smanjeno, podigla na viši nivo.

- Bivši crnogorski predsjednik Milo Đukanović skoro 20 godina tretira se kao bezbjednosno najugroženija politička ličnost u Crnoj Gori - kazao je Janjušević.

Činjenica da je Đukanović informaciju da se na njega priprema atentat dobio od neimnovanog izvora iz inostranstva, a da su crnogorske službe reagovale nekoliko dana kasnije, za Janjuševića je nedopustiva.

- Ono što je meni interesantno je da je Agencija za nacionalnu bezbijednost ovu informaciju o pripremanju atentata na bivšeg predsjednika dobila 10. jula, a da je Upravu policije o ovome obavijestila tek 13. jula, što znači tek kad su mediji to iznijeli. Zašto odmah nijesu obavijestili Upravu policije, na to pitanje treba da daju odgovor crnogorskoj javnosti. Za mene iz ovoga proizilazi da postoji slaba koordinacija između bezbjednosnih službi po ovako bitnim bezbjednosnim pitanjima, što je nedopustivo - rekao je Janjušević.

Procedure i protokoli u postupanju sa štićenim ličnostima su jasni, ali za Janjuševića je nedoumica ko je i na osnovu čega bivšem predsjedniku Đukanoviću smanjio nivo obezbjeđenja.

- Obezbjeđivanje ličnosti sprovodi se na osnovu izvještaja o bezbjednosnoj procjeni ugroženosti lica koju sačinjava ANB kao i prema podacima do kojih se dolazi primjenom preventivno operativnih mjera i saznanja policije. Što se tiče obezbjeđenja bivšeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića on je imao obezbjeđenje 24 sata i po mjestu boravka i po mjestu kretanja. Ono što smo saznali putem medija jeste da je njemu smanjen nivo bezbjednosti u dnevnoj smjeni, odnosno po mjestu boravka - naveo je Janjušević.

Ukoliko bude volje među poslanicima, kazao je za Televiziju E Miodrag Laković predsjednik Odbora za bezbjednost i odbranu, kada budu raspolagali sa više podataka otvoriće raspravu o ovom slučaju.

Iz Uprave policije saopštili su da u cilju prikupljanja podataka sinhronizovano djeluju sa drugim djelovima sektora bezbjednosti, kao i da je odmah po dobijanju informacije pojačano obezbjeđenje bivšeg crnogorskog predsjednika.

- Uprava policije o predmetnoj informaciji nije obaviještena po zaprimanju informacije, jer je ista bila u statusu provjere. Nakon medijske objave, u subotu 13. jula 2024. godine u popodnevnim časovima, Uprava policije je dobila odgovarajuću informaciju od strane Agencije. Pri čemu naglašavamo da se vjerodostojnost informacije i dalje provjerava od strane ANB. S tim u vezi, dok traje postupak utvrđivanja predmetnih činjenica i okolnosti, uključujući i njihovu vjerodostojnost, donesena je odluka da se iz preventivnih razloga pojačaju mjere obezbjeđenja bivšeg predsjednika Crne Gore - navode iz Uprave policije.

Agencija za nacionalnu bezbjednost Crne Gore u prethodnih nekoliko godina imala je brojne promjene rukovodećeg kadra, koje su, kako je ranije za Televiziju E kazala novinarka Kaćuša Krsamnović, dovele do urušavanja Agencije, ali i cjelokupnog sektora bezbjednosti.

- U smislu zaštite ustavnog poretka, i bezbjednosti države što bi trebalo da je osnovna namjena Agencije za nacionlanu bezbjednost potpuno je jasno da to više nije ni državna ni nacionalna služba. To je služba u službi određenih političkih struktura i kriminalnih struktura u našoj zemlji. Samim tim mi kao građanke i građani ove države apsolutno ne možemo da imamo povjerenje u takvu službu - kazala je Krsmanović.

Na čelu ANB-a, trenutno je Boris Milić, čiji izvještaj o radu za prethodnu godinu nije prihvatio Odbor za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore. Milić je v.d.mandat počeo nakon smjene Sava Kentere kojeg je smijenila Vlada Dritana Abazovića u vrijeme kada je pokrenuo dvije velike akcije, i to razotkrivanja mreže ruskih špijuna u Crnoj Gori i šverca duvana.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.