Crna Gora je uvijek znala da je vrijednost slobode neprolazna i da se za nju iznova mora boriti

Crna Gora je uvijek znala da je vrijednost slobode neprolazna i da se za nju iznova mora boriti

Dan državnosti Crne Gore i antifašističkog ustanka danas je obilježen svečanim polaganjem cvijeća i odavanjem počasti palima za slobodu na spomenicima širom barske opštine.

Kako je saopšteno iz Opštine, predsjednik Dušan Raičević i predsjednik UBNOR-a i antifašista Bara Đuro Marković su položili cvijeće kod Spomen parka na mjestu nekadašnjeg fašističkog logora na Topolici. Nakon toga, u Domu revolucije odata je pošta prema 855 barskih rodoljuba koji su se širom Evrope borili protiv fašističke ideologije.

Tom prilikom, predsjednik Raičević je istakao da se u Baru sa posebnim pijetetom i ponosom sjećaju ovog slavnog datuma jer je upravo u Baru pukla prva ustanička puška protiv zla fašizma.

- Najsvjetlije tradicije i temelji crnogorske države snažno su isprepletani upravo kroz ovaj datum. Ovo je dan kada je na Berlinskom kongresu 1878. godine, Crna Gora međunarodno priznata kao suverena država ali i dan kada je 1941. Crna Gora potvrdila da u svakom vremenu nosi neugasivu luču slobode. Crna Gora uvijek je znala da je vrijednost slobode neprolazna vrijednost za koju se uvijek iznova mora boriti i ljubomorno je čuvati kao najvrijedniju stvar sa kojom je vjekovima opstajala i opstala - kazao je Raičević u svom govoru.

U duhu obilježavanja 13. jula, položeno je cvijeće na spomenicima u Virpazaru, Gornjim Seocima, Mišićima kao i na spomeniku palim borcima za slobodu u Mrkojevićima.

Izvor:Pobjeda

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.