Kapelu na Lovćenu moguće podići samo silom

Kapelu na Lovćenu moguće podići samo silom

PROPAGNDA SRPSKOG SVETA U ZENITU: Ohrabren oslobađajućom presudom za „pokušaj terorizma“, predsjednik Skupštine ponovo lansirao skandaloznu ideju SPC, uslijedile žestoke reakcije

To je klasičan model Vučićeve propagande i stalno podozanje tenzija kojima se otvaraju nove krize. Kada mu je prošlo izglasavanje rezolucije o Jasenovcu onda budimo spremni na brojne druge kritične situacije kroz koje će se pokušati radikaliziovati odnosi u Crnoj Gori i izazvati incidenti kako bi se pokazalo da Crna Gora nije spremna da bude članica EU – rekao je politički analitičar i profesor sa Fakulteta političkih nauka Zlatko Vujović u izjavi za Pobjedu

Inicijativa prvog čovjeka Skupštine Andrije Mandića o obnovi kapele na Lovćenu dio je propagande srpskog lidera Aleksandra Vučića kojom on, kroz izazivanje sukoba, pokušava da spriječi da Crna Gora postane naredna članica Evropske unije, smatra politički analitičar i profesor sa Fakulteta političkih nauka Zlatko Vujović.

Oslobađajuću presudu u slučaju „pokušaja terorizma“, koja je juče pročitana u Višem sudu u Podgorici, predsjednik Skupštine Andrija Mandić iskoristio je da na Cetinju ponovo lansira skandaloznu ideju o obnovi kapele na Lovćenu.

- To je klasičan model Vučićeve propagande i stalno podizanje tenzija kojima se otvaraju nove krize. Kada mu je prošlo izglasavanje rezolucije o Jasenovcu onda budimo spremni na brojne druge kritične situacije kroz koje će se pokušati radikaliziovati odnosi u Crnoj Gori i izazvati incidenti kako bi se pokazalo da Crna Gora nije spremna da bude članica EU – rekao je Vujović u izjavi za Pobjedu.

Ističe i kako Mandić, inicijativom za obnovu kapele na Lovćenu, bez razloga i povoda najavljuje nove tenzije i sukobe u državi.

- Kapelu na Lovćenu moguće podići samo silom, a ako je nekom, u trenutku kada Crna Gora ima veoma jasnu evropsku perspektivu, važno da izaziva sukobe, onda je ispravna i ona teza da on želi pošto-poto da destabilizije Crnu Goru pa čak i kad je on vlast, jer o tome ne odlučuje on već Vučić – napominje Vujović.

zlatkovujovicanaliticar02042024draganmijatovic1

Zlatko Vujović

On ističe i kako je predsjednik Srbije, u cilju ostvarivanja svog nauma, spreman da učini sve i ide do krajnjih granica.

- Ali da bi to postigao potrebno je da se to desi iznutra. Vučić to ne može izvesti spolja, jer time rizikuje reakciju NATO-a. Međutim, ako ta destabilizacija dolazi iznutra onda Vučić može da tvrdi da sa tim nema nikakve veze – objašnjava Vujović.

OKUPACIJA NA DJELU

Umjesto u Višem sudu, Mandić je oslobađajuću presudu, koja se odnosi na njega, njegovog političkog saborca i lidera Demokratske narodne partije Milana Kneževića i još 11 osoba, dočekao na Cetinju, na koje je došao helikopterom, a gdje je juče upriličena svečanost povodom dodjela Trinaestojulskih nagrada.

Nakon uručenja tih priznanja, Mandić je, očigledno unaprijed upućen u to da će biti oslobođen optužbi za pokušaj terorizma 2016. godine, kazao kako je došlo vrijeme za obnavljanje kapele koju je 1875. izgradio crnogorski vladika Petar II Petrović Njegoš i koju je, nakon što je ona oštećena tokom autsrougarskog bombardovanja, 1925. godine, po svojoj zamisli, obnovio Aleksandar I Karađorđević. Kapela je ponovo, po nalogu komunističkih vlasti, srušena 1972. godine, a na njenom mjestu, na osnovu idejnog rešenja čuvenog jugoslovenskog vajara Ivana Meštrovića, podignut Njegošev mauzolej, kome se ošto protivila Srpska pravoslavna Crkva, koja to zdanje do dana današnjeg nije prihvatila.

Ideja srpske crkve o rušenju mauzoleja i ponovnom dizanju kapele u manjem ili većem obliku tinja od podizanja tog znanja, a intenzivirana je 90-ih godna nakon raspada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i intronizacije nedavno preminulog mitropolita Amfilohija na čelo Mitropolije crnogorsko-primorske.

Ta ideja kulminirala je već 30. avgusta 2020. godine kada u Crnoj Gori, uz anažovanje SPC i samog mitropolita Amfilohija, po prvi put nakon tri decenije dolazi do smijene vlasti.

- Smatramo da smo danas dovoljno zreli kao društo i zajednica da realizujemo tu plemenitu ideju koja će dovesti do pomirenja i okupljanja ljudi u Crnoj Gori i javno je, kao predsjednik Skupštine, danas iniciram – rekao je Mandić juče na Cetinju.

vs

Andrija Mandić

Iako društveno-političke okolnosti ukazuju na suprotno, Mandić poručuje da bi ponovna izgradnja kapele dovela do pomirenja Crne Gore.

- Bez obzira na naše trenutne prolazne razlike i nesporazume bio bi to ne samo znak političke zrelosti i mudrosti, nego i istinskog narodnog pomirenja i blagotvornog okupljanja oko onog što nas sudbinski povezuje – kazao je on.

Pojasnio je i da ponovna gradnja kapele na Lovćenu ne podrazumijeva rušenje mauzoleja.

- Na Lovćenu će se graditi, a ne rušiti. Šaljemo poruku da će zemlja Crna Gora biti po mjeri svih građana i da će u njoj biti mjesta za sve, baš kao i na Lovćenu – zaključio je Mandić.

Najava predsjednika Skupštine o ponovnom dizanju kapele na Lovćenu potpuno je očekivano unijela nove razmirice u ovdašnju društveno-političku zbilju i izazvala brojne reakcije kojima se upozorava na narušavanje mira i građanskog koncepta Crne Gore.

DA SE NE IGRA VATROM

Među prvima se oglasio gradonačenik Cetinja Nikola Đurašković, koji je prvom čovjeku crnogorskog parlamenta ironično poručio da od njegove zamisli neće biti ništa.

- Mandiću, na Lovćenu ćeš graditi taman ka' što ste održali riječ „dogodine u Prizrenu“ – napisao je Đurašković u svojoj objavi na platformi „X“.

Uz napomenu da je Lovćen „najveći crnogorski simbol, crnogorski Olimp i vertikala vječne Crne Gore“, Đurašković je Mandića upozorio da se ne igra vatrom i da njegova najava predstavlja crvenu liniju.

- Ne igraj se vatrom, jer ti taj naum nikada neće proći. Previše ste se osokolili. Valjda mislite da možete, jer smo mirni, ali za sve postoji crvena linija. Kada se do nje dođe, drugačije se razgovara. Okupirali ste nam crkve, pokušavate uspostaviti premoć druge države u opštinama u kojima ste vlast, sad biste i na Lovćen. Grdno si se prevario, Mandiću. Neće moći - naglasio je Đurašković.

Da pozadina Mandićeve inicijative nije pomirenje već potpuna politička i duhovna kapitulacija Crne Gore, upozoravaju i iz novoformiranog Evropskog saveza.

- Promjena državno pravnog statusa, granica, izmjena ili uvođenje novih zastava, himne, grba, izmjena zakona o državljanstvu, zidanje kapele na Lovćenu, neće predstavljati pomirenje već put u suprotno, što će označiti vaš politički kraj – navode iz Evropskog saveza.

Dodaju da Mandićevo ponašanje i njegova inicijativa narušavaju evropski put, Crnu Goru svađaju sa susjedima i izazivaju nemir i podjele u društvu i da stoga predstavljaju posljednji poziv na otrežnjenje svim društvenim i političkim akterima.

Mandića iz Evropskog saveza upozoravaju i da, za razliku od njegovih koalicinih partnera, oni i crnogorski građani neće ćutati i okretati drugi obraz.

- To što njemu prolazi kod koalicionih partnera, što je Vladu, institucije i skupštinsku većinu podredio svojim a tuđim ciljevima, nikad nije i nikad neće proći kod bilo kojeg pojedinca koji drži do ličnog i državnog integriteta i dostojanstva – navode iz Evropskog saveza.

Dodaju da Crna Gora i njeno društvo ne mogu postići mir, stabilnost i prosperitet dok god je na čelu Skupštine i parlamentarne većine Andrija Mandić i njemu slični, a premijer Milojko Spajić promoter njihove, kako su kazali, desničarske politike.

- Umjesto desničarsko-populističkog koktela Mandić-Spajić, vrijeme je za alternativne, istinski evropske, nezavisne i odgovorne politike. Neophodna je sinergija svih takvih društvenih aktera, partija, civilnih organizacija i slobodnih građana, kako bi se na ovu antievropsku i pokvarenu agendu koju promoviše Mandić odgovorilo pametno i mudro, ali sa jasnim građanskim nezadovoljstvom. Što prije takvi pođu u opoziciju prije će Crna Gora ući u Evropsku uniju - zaključili su iz Evropskog saveza.

- Četnički vojvoda Mandić, sluga Aleksandra Vučića, terorist koji je uspio preko političkoga uticaja izdejstvovati oslobađajuću presudu ne samo za svoj veleizdajnički čin no i za planetarno poznate agente GRU danas je zabo prst u oko Cetinju i Crnoj Gori - poručio je poslanik DPS-a Oskar Huter.

On je na društvenoj mreži X ukazao da je Mandić uspio poraziti sudstvo i tužilaštvo.

- Uspio je staviti Vladu pod Vučićevu kontrolu i osramotiti Trinaestojulsku nagradu, ali se grdno prevario ako misli da će mu proći naum podizanja Vućićeve svetosavske kapele navrh Lovćena kao simbola crnogorske slobode. Neka izvoli ako mu basta - naglasio je Huter.

Reagovao je i poslanik Socijaldemokrata Nikola Zirojević ističući kako se Mandić „ozbiljno uživio u ulogu neimara“.

- Dok iz Mojkovca stižu informacije da Mandić zida sopstvenu zadužbinu, sa Cetinja danas, simbolično, dvanaestojulski, inicira nove građevinske radove. Građansku Crnu Goru bi, da može, najradije odozgo oburdao u more – naveo je Zirojević.

I on je predsjednika Skupštine upozorio da mu naum neće proći, jer to prijestono Cetinje i većinska Crna Gora neće dozvoliti.

- Jedini proizvod ovakve retorike i ove ideje može biti narušavanje mira i građanskog sklada u ovoj državi, na štetu svih građana. A kada govorite na ovu temu, imajte na umu da helikopter na Lovćen ne slijeće - saopštio je Zirojević.

Njegov partijski kolega i poslanik Boris Mugoša objašnjava kako Mandić svjesno nameće taj narativ, jer podijeljena Crna Gora predstavlja najpogodniji teren za realizaciju tuđih ideoloških poriva.

- Sada sve to radi sa pozicije vlasti koju očigledno vješto koristi da vrši pritisak na koalicione partnere i utiče na brojne segmente sistema i što na čelu opština ima Kovačevića, Vraneša i slične. U cijeloj je priči veoma važna činjenica da Mandić i njegova koalicija imaju 13, a da je za većinu potreban 41 poslanik, kao i da u lokalnim samoupravama nema sam većinu, što znači da su za sve što se dešava odgovorni najviše PES, pa Demokrate. Priča o ekonomiji se svela na Jasenovac, državljanstvo, jezik i kapelu, dok je priča oko IBAR-a trebala da posluži navedenim partijama, prije svega PES-u, za evropeizacije Mandića u očima međunarodne zajednice. Mandić je isti kakav je uvijek i bio samo što sada ima one druge koji mu omogućavaju da igra svoju ideološku igru i da za nju koristi svoje koalicione partnere, osim ako i oni ne baštine njegovu ideologiju. Na to treba upravo ove dvije partije da daju jasan odgovor, jer eventualno ćutanje je odobravanje - poručio je Mugoša.

SIMBOL SLOBODE

Iz PEN centra ističu da je Lovćen, kao vjekovni simbol crnogorske slobode, Mandiću potreban da na njega digne simbol velikosrpske dominacije nad Crnom Gorom, baš onako kako je to urađeno i za vrijeme srpske okupacije nakon Prvoga svjetskog rata.

- Mandić odlično zna koliko zlo se može izroditi iz njegove inicijative, ali uprkos tome ili možda još više zbog toga forsira taj cilj. Lovćen je simbol crnogorskog otpora i crnogorske slobode. Mandićeva inicijativa za podizanje kapele, kojom će upravljati crkva države Srbije koja ne prihvata ni Njegoša kao crnogorskoga pisca ni Crnu Goru kao državu u kojoj se formirala crnogorska nacija, kultura i međunacionalni i međuvjerski sklad, bez sumnje će naići na otpor crnogorskih građana, otpor koji se ne može kontrolisati – upozorili su iz PEN centra.

Iz te organizacije su međunarodnu zajednicu i sve političke, naučne, kulturne i društvene organizacije u Crnoj Gori pozvali da nedvosmisleno osude Mandićev, kako su naveli, zločinački naum.

Saopštenjem se oglasila i politička direktorka i poslanica Građanskog pokreta URA Ana Novaković Đurović ocijenjući kako Mandić, sa raspirivanjem novih podjela u društvu, nastavlja u nedostatku ideja koje bi donijele prosperitet i ekonomski procvat građanima.

- Samo dva dana nakon dobijanja IBAR-a, predlogom Rezolucije o Jasenovcu skrenulo se sa evropskog puta i otvorile su se teme prošlosti i podjela u državi i regionu. Danas, dobijamo nastavak ovih „progresivnih“ mjera za ozdravljenje crnogorskog društva, sa idejom obnavljanja kapele na Lovćenu. Dok premijer i njegova partija predlažu pogubne mjere za državne resurse i prijete da ekonomski uruše Crnu Goru, Mandić predlaže ideje ugrožavanja nacionalnih interesa, simbola i identiteta. Jasno je da je Milojko Spajić saučesnik u ovom urušavanju mira, bezbjednosti i multinacionalnog i multikonfesionalnog sklada u Crnoj Gori - istakla je Novaković Đurović.

Ona smatra i kako će sa najavljenom rekonstrukcijom Vlade biti formalizovana i politika aktuelne većine koja, kako kaže, počiva na populizmu i nacionalizmu.

- Građani su i do sada pokazivali otpor prema vraćanju nacionalističkih tema, a vjerujemo da će i prazna obećanja o ekonomskom procvatu adekvatno kazniti na vanrednim parlamentarnim izborima – navela je Novaković Đurović.

Ukoliko bi Mandić uspio u naumu da spomen-zadužbinu Aleksandra Karađorđevića predstavi kao Njegoševu kapelu i ponovo zatraži njenu izgradnju, potpredsjednica Liberalne partije Jelena Marković upozorava da bi Lovćen, kao jedan od najuzvišenijih simbola crnogorskog naroda i države, poslužio za stvaranje narativna Crne Gore kao još jedne srpske zemlje.

- A to im nikada nećemo dozvoliti – poručila je Marković, koja je Evropsku uniju i Sjedinjene Američke Države pozvala da ne okreću glavu od ovog jer to, kako je upozorila može može izazvati velike probleme, ne samo u Crnoj Gori, već na Balkanu i šire.


Trinaestojulska nagrada uručena u Podgorici, ceremonija na Cetinju

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić uručio je juče Trinaestojulsku nagradu u Skupštini Crne Gore, a svečana ceremonija održana je u Vladinom domu na Cetinju.

Trinaestojulske nagrade za ovu godinu uručene su književnicima Draganu Koprivici i Andriji Raduloviću, akademskom slikaru Branislavu Banu Sekuliću i doktoru bogoslovskih nauka Nikoli Marojeviću. Koprivica je ovo najviše državno priznanje dobio za životno djelo, a Radulović za knjigu poezije „Otkup“. Sekulić je nagrađen za izložbu u Muzeju savremene umjetnosti Crne Gore praćenu monografijom, a Marojević za ukupnu godišnju aktivnost na razvoju kulture.

Odluku o dobitnicima donio je žiri čiji je predsjednik Nikola Vukčević, a članovi Želidrag Nikčević, Miloje Šundić, Sulejman Kujević, Miloje Aranitović, Nikola Rakočević i Adnan Prekić.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.