Crna Gora obustavila priznanje diploma fakulteta iz BiH koji se nalaze pod istragom

KRIVOTVORENJE DIPLOMA

Crna Gora obustavila priznanje diploma fakulteta iz BiH koji se nalaze pod istragom

Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija Crne Gore će, nakon dobivanja potvrde i relevantnih informacija, privremeno obustaviti priznavanje fakultetskih diploma stečenih na fakultetima u Bosni i Hercegovini koji su obuhvaćeni istragama tamošnjih nadležnih organa, a do okončanja postupaka, u cilju zaštite javnog interesa Vlade Crne Gore.

Crnogorska Vlada je također zadužila Ministarstvo pravde da u saradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova putem međunarodne pravne pomoći i međunarodne policijske pomoći, pribavi informaciju od nadležnih organa BiH koje ustanove visokog obrazovanja su obuhvaćene istragom nadležnog tužilaštva BiH i SIPA-e, kao i da li među osobama obuhvaćenim istragom koja su nezakonito stjecala diplome ima crnogorskih državljana.

Vlada je, na prijedlog Međuresorske radne grupe, usvojila i zaključak kojim se zadužuju sva ministarstva i lokalne samouprave, kao i institucije i organe čiji je osnivač država, da u roku od 30 dana, pribave i dostave Međuresorskoj radnoj grupi podatke o zaposlenima i strukturi i nivou obrazovanja, prenose tamošnji mediji saopštenje Ministarstva prosvjete, nauke i inovacije Crne Gore.

Podsjećamo, Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je nedavno podignulo optužnice protiv 15 osoba i šest privatnih univerziteta u BiH, iz Mostara, Banja Luke i Brčko distrikta u BiH, koje tereti za krivotvorenje diploma.

Istragom je utvrđeno da je na određenim ustanovama visokog obrazovanja, izdano najmanje 49 diploma osobama koje su nezakonito kupovale iste te u vrlo malom obimu ili čak nikako, nisu sudjelovale u procesu obrazovanja, kao i da su za kupovinu nezakonitih diploma najčešće plaćali iznose od nekoliko hiljada eura.

Izvor:klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.