CEP o presudi za “Državni udar”: Presuda je politički motivisana i nije iskaz prava i pravde

CEP o presudi za “Državni udar”: Presuda je politički motivisana i nije iskaz prava i pravde

Ovakva presuda je politički motivisana i nije iskaz prava i pravde, već selektivne primjene prava, saopštio je Novak Adžić, predsjednik CEP-a. Iz CEP-a smatraju da je ovakvu presudu bilo logično i očekivati pod ovakvim političkim okolnostima.

“Režim ne sudi samom sebi, niti sebe osuđuje. Pogotovo u zeman, kad je sudska vlast faktički zavisna od izvršne vlasti, a suštinski od zakonodavne  (predstavničke) vlasti i parlamentarne većine i kad je ustavna nezavisnost sudstva, kod nas, maltene puka norma, a esencijalno fikcija, odnosno, Potemkinova sela. Čast izuzecima. U ovom slučaju je maskarada prava, e ne trijumf prava,  negacija prava i pravde, eto to je to, bez okolišavanja. Ali još uvijek ova presuda nije pravosnažna, odnosno, nije res judikata”, saopštio je predsjednik Crnogorske evropske partije Novak Adžić.

Oni, kako kaže Adžić, drže vlast i to je ključno.

“Oni se pitaju sve, na ovaj ili onaj način, nebitno je sad, što je kuku za Crnu Goru dok oni vladaju i debakl za pravo i pravdu u njoj. Nikome zlo ne želimo bilo kakvo, naprotiv, već samo tražimo da se Ustav i zakoni primjenjuju neselekivno i da sudska vlast konačno bude oslobođena pritisaka i da bude samostalna i nezavisna, a ne kao što je često bio slučaj (ne generalizujujemo) da politička volja i moć bilo kog režima opredjeljuje bilo kakve, i bilo kome i kakve naručene ili politički motivisane, sudske odluke. Nevini nikad ne trebaju bit osuđeni, ali ni krivi oslobađani”, navodi se u saopštenju CEP-a.

No, dodaju, nije na nama da presuđujemo. 

“Ugledajmo smo na sudstvo evro-kontinentalnog, zapadnoeveopskog, anglosanskog i američkog tipa. Slabo u praksi učimo od njih. I orimjenjujemo pravo i zakon. A samo pravo i pravda su neophodni u procesnom i u materijalnom smislu. Daleko smo mi od toga. Na žalost. Današnja prvostepena presuda to potvrđuje.” dodaju iz Crnogorske evropske partije.

Inače, sve je podložno kritici, jer smatra Adžić, niko nije nedodirljiv, sudska vlast, kao i svaka druga.
“Neka samo činjenice govore. Ovakva presuda je politički motivisana i nije iskaz prava i pravde, već selektivne primjene prava”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor:Standard

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.