BS: Obaveza je cijelog čovječanstva da se nikada ne zaboravi genocid u Srebrenici

BS: Obaveza je cijelog čovječanstva da se nikada ne zaboravi genocid u Srebrenici

Prošlo je 29. godina od najmonstruoznijeg genocida na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata, u kome je planski i sistemski ubijeno 8.372 nevinih civila, sa ciljem uništenja cijelog jednog naroda. To je pouka za cijelo čovječanstvo i naša obaveza da nikada ne zaboravimo nevino stradale bošnjačke civile - poručili su u Bošnjačkoj stranci (BS).

Važno je, ističu, zbog nas i budućih generacija da njegujemo kulturu sjećanja na nevine žrtve genocida, da čuvamo istinu i da se borimo da se patnja žrtava i njihovih preživjelih porodica nikome ne ponovi.

- Raduje nas činjenica što će nedavno usvojena Rezolucija Ujedinjenih Nacija o genocidu u Srebrenici podići svijest svjetske javnosti o ovom monstruoznom zločinu - istakli su oni.

Iz Bošnjačke stranke su kazali i da će se podizanjem svijesti o genocidu u Srebrenici na međunarodnom nivou, pružiti jedna važna podrška preživjelima, mnogim majkama, sestrama i kćerkama koje i danas tragaju za posmrtnim ostacima svojih najmilijih, a koje u javnosti i dalje svjedoče govoru mržnje, negiranju i relativizaciji genocida.

- Istrajaćemo u traženju i pokazivanju istine, istrajaćemo u borbi protiv zaborava, mržnje i relativizacije genocida u kojem su ubijeni Bošnjaci isključivo zbog etničke pripadnosti. Da se nikada, nikome ne ponovi Srebrenica - zaključili su u saopštenju.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.