Spajić - Benediktson: Naše male države pokazuju da kontrolišu svoju sudbinu

Spajić - Benediktson: Naše male države pokazuju da kontrolišu svoju sudbinu

Crna Gora visoko cijeni činjenicu da je Island prva država koja je priznala nezavisnost Crne Gore, kao i prva država koja je ratifikovala Protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u, te na tim pozicijama vidimo prostor za unapređenje naše saradnje - poručio je premijer Milojko Spajić tokom boravka u Vašingtonu gdje se sastao sa premijerom Islanda Bjarni Benediktsonom.

Oni su, kako je saopšteno iz Spajićevog kabineta, razgovarali o bliskoj saradnji u okviru NATO-a i jačanju bilateralnih odnosa za koje, saglasni su, postoji obostrana spremnost.

Spajić je sagovornika upoznao sa planovima Vlade te kazao da je u narednim mjesecima prioritet da Crna Gora pristupi jedinstvenom području plaćanja u eurima (SEPA). Spajić je podsjetio da je Centralna banka u ime države nedavno podnijela i formalnu aplikaciju.

- Naša privreda u ovom trenutku trpi ogromna opterećenja, zato Crna Gora ne smije izgubiti ni jedan jedini dan. Činimo sve da u kratkom roku stvari dovedemo u red - poručio je Spajić.

Premijer Islanda Bjarni Benediktson je istakao da je ekonomski orjentisana politika Vlade ispravan pravac na koji treba da se fokusiraju sve zemlje, posebno male poput Islanda i Crne Gore.

- Island je primjer da mala ne znači i slaba zemlja, u tom smislu Vaša ekonomska logika je najbolji put za Crnu Goru. Naše male države pokazuju da kontrolišu svoju sudbinu - kazao je Islandski premijer.

Benediktson je istakao i to da se Crna Gora sve snažnije pozicionira kao kredibilan partner “sa kojim svi žele snažniju saradnju”. To je, kako je kazao, zasluga Vlade koja je od formiranja imala zapažene rezultate na unutrašnjem ali i spoljnopolitičkom planu.

- Čestitam Vam, premijeru. Entuzijazam kojim pristupate poslu je očigledan i veliki je podsticaj za Vašu zemlju - kazao je premijer Islanda.

Sagovornici su ocijenili da dvije zemlje mogu snažnije sarađivati u oblasti aviosaobraćaja kao dio strategije za dalji turistički razvoj i pristup novim tržištima.

Na sastanku je ocijenjeno da je održavanje Samita u Vašingtonu na 75 godišnjicu od osnivanja Saveza istorijski trenutak koji dolazi “u ključnom momentu za transatlantsku bezbjednost”. Stoga je, kako su ocijenili, potrebno da NATO odgovara jedinstvom i odlučnošću – jačajući odbranu i odvraćanje, pružajući podršku Ukrajini i unapređujući globalna partnerstva.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.