Tvrde da žele da dovedu investitore u ravnopravan položaj

Tvrde da žele da dovedu investitore u ravnopravan položaj

Velike polemike u vezi sa amandmanima PES-a na predložene izmjene zakona o državnoj imovini

Kako ne bi došli u situaciju da su investitori u turističke komplekse privilegovani u odnosu na bilo koje druge koji bi ulagali u neke druge industrije, predložili smo ovaj amandman koji omogućava da se na zemljištu koje je dato u zakup do 90 godina omogući zakupcu koji izgradi objekat na njemu da nakon isteka zakupa traži saglasnost Vlade da taj objekat, a ne zemljište otuđi, naveo je poslanik PES-a Vasilije Čarapić

oslanik Pokreta ,,Evropa sad“ (PES) Vasilije Čarapić je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Skupštini poručio da bi amandman koji je predložio na predložene izmjene i dopune Zakona o državnoj imovini, koji je Vlada nedavno utvrdila, trebalo da doprinese dovođenju investitora u ravnopravan položaj i da podstakne nove investicije.

Naveo je da pojedini investitori koji su zakupili zemljište na duži period mogu da grade turističke komplekse, stanove i nekretnine, dok drugi koji zakupe zemljište na 90 godina nemaju tu opciju.

- Kako ne bi došli u situaciju da su investitori u turističke komplekse privilegovani u odnosu na bilo koje druge koji bi ulagali u neke druge industrije, predložili smo ovaj amandman koji omogućava da se na zemljištu koje je dato u zakup do 90 godina omogući zakupcu koji izgradi objekat na njemu da nakon isteka zakupa traži saglasnost Vlade da taj objekat, a ne zemljište otuđi - naveo je Čarapić.

Ravnopravnost 

Objasnio je da u tom slučaju zemljište ostaje u državnom vlasništvu, dok se objekat, uz saglasnost Vlade, može otuđiti. Taj prijedlog je, kako je naveo, stavljen kako bi Crna Gora mogla da otkupi taj pogon.

- Mi ovim dovodimo svakoga u ravnopravan položaj, omogućavamo jednaka prava svih investitora i dajemo podsticaj novim investicijama, ne samo u turizmu nego i drugim djelatnostima koje želimo da dovedemo u Crnu Goru – kazao je Čarapić naglašavajući da ne pokušavaju da prodaju državnu zemlju, već da privuku investicije.

Upitan da li će time povoljnije pozicije imati investitori na Primorju, pri čemu te objekte mogu da prodaju, Čarapić je naveo da se fabrike i postrojenja neće graditi u toj, već u centralnoj i sjevernoj regiji.

- To se samo odnosi na najveće dugoročne zakupe, ne na niže koje mogu davati opštine i Vlada. Ti zakupi koji su strateške kapitalne investicije na duži period, njima dajemo ovu mogućnost da damo tim licima da imaju fenomenalan biznis plan u kojem ne moraju da razmišljaju šta će da rade nakon što istekne 90 godina - kazao je Čarapić dodajući da investitori mogu da zadrže biznis ili da ga daju drugome.

Prethodno je njegov partijski kolega Darko Dragović na plenumu kazao da je netačna informacija objavljena u medijima da se tim amandmanom omogućava svim investitorima koji zakupe državno zemljište na period do 90 godina, na osnovu odluke Skupštine, da ga mogu preprodati. Dragović je naveo da je riječ o medijskom spinu, koji, kako je naveo, podriva međuljudske odnose i dovodi do govora mržnje.

Opasnost

Burno su reagovali iz opozicije pa je Filip Adžić (Ura) optužio Čarapića i PES da su došli da rasprodaju sve što Crna Gora ima, a kritike su iznijeli i Boris Mugoša (SD) koji je to rješenje ocijenio izuzetno opasnim, kao i Petar Odžić (SDP) koji je poručio Čarapiću da mu Crna Gora nije ostala od đeda da je rasprodaje. Nikola Milović (DPS) je kazao da takav amandman prijeti da u potpunosti uruši sistem i otvori put totalnoj rasprodaji najvrednijeg zemljišta u Crnoj Gori. Iz MANS-a su poručili da je ovakve amandmane potrebno povući i predložiti rješenja koja će unapređivati, a ne smanjivati prostor za transparentnost i odgovornost raspolaganja državnom imovinom.

Medijima su se, povodom izmjena Zakona o državnoj imovini, obratili i iz opozicionog DPS-a koji su ocijenili da je riječ o ad hoc rješenju, imajući u vidu da u kasi nema dovoljno novca za populistička obećanja iz programa ,,Evropa sad 2“. Poslanik Mihailo Anđušić je poručio da parlamentarna većina gura Crnu Goru u terminalnu fazu neodgovornog upravljanja javnim finansijama. Problematizovao je zakonski prijedlog da se Skupština pita samo za zakupe i prodaju zemljišta vrijednosti preko 300 miliona, što je duplo veći prag nego do sada. Anđušić je naveo da je takav prijedlog došao u Skupštinu bez javne rasprave poručujući da bi se usvajanjem ovog zakona poslanici odrekli kontrole u slučaju da Vlada odluči da proda Luku Bar, EPCG, Institit ili Aerodrome.

Sumnja, kako je naveo, da se iza Čarapićevog amandmana kriju koruptivne radnje, na šta najbolje ukazuje prijedlog da se iz zakona izbriše obaveza da se takvi ugovori dostavljaju Državnom tužilaštvu po automatizmu.  

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.