Gegaj: Dvojno državljanstvo je opasan politički naum
Foto: Pobjeda

Gegaj: Dvojno državljanstvo je opasan politički naum

Član Glavnog odbora Demokratske partije socijalista Nikola Gegaj ocijenio je u intervjuu za Pobjedu da je najava uvođenja dvojnog državljanstva sa Srbijom opasan politički naum.

"Na taj način se ide ka dezintegraciji Crne Gore i njenom nestajanju. I mnogo veće države Evrope i svijeta nego što je Crna Gora ne dozvoljavaju dvojna državljanstva kako bi zaštitile svoj suverenitet i teritorijalni integritet. Dakle, ovo je veoma opasan politički naum koji bi mogao imati nesagledive posljedice po građansko i državotvorno biće Crne Gore, i ne samo to. Predstavlja destabilizirajući faktor koji prijeti da ponovno naruši mir na Balkanu", rekao je Gegaj.

DPS se u kontinuitetu reformiše, vjerovatno nema stranke u Crnoj Gori koja je doživjela toliko promjena. Izbori u Andrijevici su pokazali da ste najjača stranka, ali se postavlja i pitanje da li je bilo i grešaka i da li ste spremni da se sa njima suočite?

GEGAJ: Prije svega sam dužan reći da smo uradili mnogo za Crnu Goru. Obnovili nezavisnost, postali smo članica NATO alijanse i time otklonili sve prijetnje po teritorijalni integritet naše države. Trasirali smo evropski put i stvorili sve pretpostavke za zatvaranje svih poglavlja. Možda smo mogli više uraditi u vezi sa poboljšanjem životnog standarda građana. Ipak, ideja vodilja je bila da to poboljšanje standarda bude zasnovano na realnim izvorima finansija, a ne na bazi enormnog zaduživanja, pri čemu je evidentno da je kupovna moć građana bila veća dok smo mi vršili vlast. Primanja su uvećana, ali zato su životne namirnice višestruko poskupile, što samo stvara iluziju poboljšanja standarda! U pravu ste, izbori u Andrijevici su pokazali da smo daleko najjača partija.

Predsjednik opštine Nikšić Marko Kovačević nastavlja sa svjesnim šovinističkim izjavama. Ali nikako da na dnevni red dođe njegova smjena i izjašnjenje Ure i Demokrata.

GEGAJ: Marko Kovačević, kao i svi građani, ima pravo na svoje mišljenje. Međutim, on nije predsjednik samo građana svoje političke strukture, već svih građana u Nikšiću. Tako bi makar trebalo biti! Njegov gestovni govor u odnosu na državne simbole i njegove izjave nijesu nepromišljene. Sve je to rezultat njegovog partijskog programa u kome nema mjesta za Crnogorce, a kako izgleda ni za pripadnike drugih nacionalnih zajednica. On permanentno plasira šovinističke i uvredljive izjave kojima se narušavaju svi mukotrpni napori na izgradnji pomirenja u Crnoj Gori, podstiču tenzije i mržnja koje razrađuju građansko biće naše države. On se takođe nalazi na jednom opasnom putu revizije istorije, koja može biti pogubna, i ne samo za Crnu Goru. Ta vrsta djelatnosti se prepoznaje u dešavanjima prije krvavog rata u Jugoslaviji i u ovom slučaju predstavlja buđenje aveti prošlosti kojoj se platio veliki i krvavi „danak“!

Vlada je poslije snažnog pritiska javnosti za sada odustala od dvojnog državljanstva. Do kada?

GEGAJ: Crnogorske društvene i političke prilike su specifične. Postoje jake i veoma žilave političke strukture koje se nikada nijesu pomirile s obnovom crnogorske nezavisnosti, učlanjenjem u NATO savez i prozapadnom orijentacijom. Stoga iz tih istih političkih krugova, koji se ne nalaze samo u okruženju, već predstavljaju i dio globalne politike se, nakon što se cifra više od 250.000 Crnogoraca u Srbiji smanjila na oko 25.000, eventualnim izglasavanjem dvojnog državljanstva se zapravo ide na promjenu demografske strukture, odnosno promjenu biračkog tijela, što u krajnjoj liniji znači da se Crna Gora de facto dovodi u vazalni položaj susjedne države. Na taj način se ide ka dezintegraciji Crne Gore i njenom nestajanju. I mnogo veće države Evrope i svijeta nego što je Crna Gora ne dozvoljavaju dvojna državljanstva kako bi zaštitile svoj suverenitet i teritorijalni integritet. Dakle, ovo je veoma opasan politički naum koji bi mogao imati nesagledive posljedice po građansko i državotvorno biće Crne Gore, i ne samo to. Predstavlja destabilizirajući faktor koji prijeti da ponovno naruši mir na Balkanu. U takav projekat je uključen i entitet BiH, što bi proizvelo još veću polarizaciju društva.

Formirana je nova vlast u Ulcinju u kojoj nema Ure, ali kao okosnica te vlasti je DPS. Da li to znači da se DPS polako, ali sigurno vraća na vlast?

GEGAJ: Mi smo i ranije pokazali da nemamo problem da se dogovaramo u svim pravcima djelovanja za koje procijenimo da bi mogli biti od koristi za užu, pa i širu društvenu zajednicu! Vlast u Ulcinju je napravljena da zajednički doprinesemo poboljšanju kvaliteta života građana ovog grada. Građanima se pružila prilika i na državnom i na lokalnom nivou da osjete što je alternativa. Sigurni smo da sve više uviđaju zabludu u vjerovanju da se do boljeg života dolazi preko gašenja kapitalnih crnogorskih firmi, tjeranja investitora i zaduživanja, koje premašuje kompletan dug zadnjih 30 godina, a ne zaboravimo da je u taj dug bio uključen i onaj iz perioda SFRJ. Prisustvujemo takođe enormnom bogaćenju novih političkih struktura, ne samo u zemlji, već i inostranstvu. Kupuju se vile i stanovi na ekskluzivnim lokacijama, ne samo u Crnoj Gori i okruženju, već i na Zapadu, pa čak i u SAD! Tome se mora stati na kraj!

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.