Mujović traži da EPCG i Solar raskinu ugovor sa Dodikovim firmama
Foto: Solar gradnja

Mujović traži da EPCG i Solar raskinu ugovor sa Dodikovim firmama

Ministarstvo energetike na čijem je čelu Saša Mujović zatražilo je od EPCG i Solar gradnje da raskinu ugovore sa kompanijama iz Bosne i Hercegovine koje su na crnoj listi Ministarstva finansija SAD.

– Iako Ministarstvo energetike i rudarstva podržava sve poteze kompanija koje vode tržišnom poslovanju, regionalnom pozicioniranju i jačanju konkurentnosti, sa druge strane neće podržati nijedan potez koji dovodi u pitanje naše spoljnopolitičke prioritete. S tim u vezi, Ministarstvo je već uputilo dopis EPCG - Solar gradnji da u svjetlu ovih okolnosti razmotri raskid ugovora sa kompanijom koja se dovodi u vezu sa navedenom listom – saopšteno je iz Ministarstva energetike na čijem je čelu Saša Mujović.

SMJERNICE
Takođe, Ministarstvo će preko predstavnika države u Odboru direktora, kao i na redovnim konsultacijama koje se održavaju sa energetskim subjektima, tražiti od njih da se ponašaju u skladu sa tim smjernicama, kako se ovakve dileme i potezi ne bi događali u budućnosti - navedeno je u saopštenju.

Kompanije u većinskom državnom vlasništvu posluju u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, te Ministarstvo energetike i rudarstva iz tog razloga nije obaviješteno o ovom pitanju, već je o njemu saznalo iz medija.

EPCG - Solar gradnja kao ni CEDIS nijesu informisali Ministarstvo energetike i rudarstva da se radi o kompanijama koje se povezuju sa Miloradom Dodikom. Naprotiv, podsjećamo da je Solar gradnja, prilikom potpisivanja ugovora sa pomenutom kompanijom, objavila da je svjetski poznati proizvođač SIEMENS, prepoznao mogućnosti ,,Kaldera Company“ i potpisao sa ovom kompanijom ugovor o licenciranoj proizvodnji za cjelokupni proizvodni asortiman primarnih i sekundarnih srednjenaponskih postrojenja tipa 8DJH, SIMOSEC I NXPLUS. Sjedište SIEMENS-a je u Njemačkoj – naveli su iz Ministarstva.

CRNA LISTA
Iako iz Ministarstva nijesu naveli o kojoj se kompaniji konkretno radi, jasno je da je u pitanju firma ,,Kaldera“ iz Laktaša povezana sa sinom Milorada Dodika. Ta elektroenergetska kompanija je 21. marta pompezno potpisala sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji sa kćerkom kompanijom Elektroprivrede Crne Gore - EPCG Solar gradnja i nalazi se na crnoj listi Ministarstva finansija SAD zbog povezanosti sa porodicom Milorada Dodika. U poslovnim vezama sa CEDIS-om je kompanija ,,Prointer ITSS“, takođe sa crne liste SAD.

Pobjeda je u martu objelodanila da je ta kompanija u vlasništvu tajkuna bliskih Dodiku, što je Ministarstvo finansija SAD potvrdilo dovodeći je u direktnu vezu sa njegovim sinom i njemu bliskim biznismenima.

Na ažuriranoj listi SAD se nalaze povezane kompanije: ,,Prointer ITSS“, ,,Infinity Media“, ,,K-2 Audio Company“, ,,Sirius 2010“, ,,Una World“, ,,Kaldera Company“, a za njih se u saopštenju Ministarstva finansija SAD navodi da su povezane sa Igorom Dodikom, sinom predsjednika RS Milorada Dodika.

Uvidom u registar privrednih subjekata Bosne i Hercegovine, vidi se da su vlasnici i osnivači firme ,,Kaldera“ tajkun iz Banjaluke Milenko Čičić i kompanija ,,Prointer ITSS“ d.o.o. Banjaluka - član „Infinity International Group“.

Prema istraživanjima medija iz BiH, Milenko Čičić je jedan od tri najpoznatija tajkuna koji su povezani sa Miloradom Dodikom, čiji se uspon u biznisu poklapa sa dugovječnom vlašću aktuelnog predsjednika RS-a.

Čičić, poznatiji kao Mićo Kaldera, ima, sudeći po dostupnim podacima, vrlo razgranatu šemu biznisa od energetike, preko puteva pa do izgradnje stambenih kompleksa na ekskluzivnim lokacijama u Banjaluci. Dodik je Čičića okitio i Ordenom Njegoša prvog reda, dok je „Kaldera Company“ dobijala milionske poslove od Vlade Republike Srpske i milionske kredite Investiciono-razvojne banke RS.

Izvršna direktorica Solar gradnje Valerija Saveljić kazala je prilikom potpisivanja sporazuma da je ,,Kaldera“ renomirana firma, koja već 30 godina uspješno posluje kao proizvodno-uslužno preduzeće u sektorima elektroenergetike i telekomunikacija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.