Kurti: Kremlj i Beograd se historijski imitiraju, Putin želi u Ukrajini napraviti bosanski scenarij

UPOZORENJE PREMIJERA

Kurti: Kremlj i Beograd se historijski imitiraju, Putin želi u Ukrajini napraviti bosanski scenarij

Premijer Kosova Albin Kurti sinoć je dao intervju za CNN u kojem je govorio o ulozi NATO-a u oslobađanju Kosova, ali i utjecaju Rusije na Balkan. "Prošli mjesec smo proslavili 25. godišnjicu oslobođenja naše zemlje i to ne bi bilo moguće bez intervencije NATO-a, bez NATO-ovih aviona koji su bombardirali 78 dana policijske i vojne snage srpskog vođe Slobodana Miloševića. Bio je to četvrti rat koji je počeo na području bivše Jugoslavije. Tokom ranih 90-ih na Kosovu je bilo na desetke pokolja nad civilnim stanovništvom u kojima su ubijane žene, djeca i starci, žene silovane, kuće i cijela sela spaljivana. Ovo je sve bio genocidni projekt Miloševića", rekao je Kurti na CNN-u.

Kurti je dodao da je NATO zaustavio genocid na Kosovu. Zamolio je međunarodne partnere da izvrše pritisak na Srbiju da ukloni vojne baze oko granice s Kosovom.

Premijer Kurti izjavio je da je Srbija vrlo agresivna, koja ne priznaje Kosovo kao nezavisnu državu.

"Ona se bavi hibridnim ratovanjem i izvodi vojne vježbe na granici. Postoji 48 operativnih baza oko granice koje čekaju priliku", rekao je Kurti za CNN.

Zatražio je od zapadnih partnera da pritisnu Beograd da povuče te baze, dodajući da svaka ima 50-150 vojnika.

"U političkom smislu Srbija je vrlo slična Ruskoj Federaciji. Ne poznaju svoje de facto i de jure susjede. Oni stvaraju probleme svojim susjedima jer se žele širiti. S druge strane, moram reći da Rusija vjerojatno oponaša Srbiju Miloševićevog režima. Sada možemo vidjeti kako despotski predsjednik Putin želi pretvoriti Ukrajinu u državu, slično bosanskom scenariju, gdje bi unutrašnjost bila teritorijalno podijeljena, kako bi je učinila nefunkcionalnom i stvorila mogućnosti za daljnju invaziju na teritorij", rekao je Kurti.

Kurti je rekao da su Kremlj i Beograd historijski, kulturno i operativno oponašali jedni druge i to je zabrinjavajuće za Kosovo.

"Stoga smo zabrinuti jer je u interesu Kremlja da širi druge sukobe u Evropi preko svojih saradnika. A Srbija na Balkanu je hegemonistička država i ujedno kolaboracionista Rusije", rekao je Kurti.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.