Lideri Evropskog saveza idu u Srebrenicu na komemoraciju, srešće se i sa Bećirovićem

Lideri Evropskog saveza idu u Srebrenicu na komemoraciju, srešće se i sa Bećirovićem

Lideri novoformiranog Evropskog saveza Damir Šehović, Ivan Vujović i Vatroslav Belanće 11. jula, povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici, prisustvovati komemoraciji u Memorijalnom centru u Potočarima

 Tokom komemoracije će biti sahranjeni identifikovani posmrtni ostaci još 14 žrtava.

“Šehović, Vujović i Belan će pored odavanja počasti srebreničkim žrtvama u Bosni i Hercegovini imati i nekoliko susreta sa tamošnjim zvaničnicima, uključujući i predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) dr Denisa Bećirovića.Podsjećamo, prema presudama međunarodnih i sudova u BiH, u Srebrenici je u julu 1995. godine ubijeno preko 8.000 Bošnjaka. Skupština Crne Gore je 17. juna 2021. godine usvojila Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici.Generalna skupština Ujedinjenih nacija je na sjednici održanoj 23. maja ove godine usvojila Rezoluciju kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sjećanja i komemoracije genocida u Srebrenici 1995. Rezolucijom se osuđuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca. Nakon usvajanja Rezolucije, počast žrtvama se odaje širom svijeta”, navedeno je u saopštenju Evropskog saveza.

Izvor:POBJEDA

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.