U Potočare idu tri delegacije iz Crne Gore, bez Spajića i Milatovića
Ilustracija

U Potočare idu tri delegacije iz Crne Gore, bez Spajića i Milatovića

Na obilježavanje Dana sjećanja na genocid u Srebrenici iz Crne Gore će otići tri delegacije - vladina, delegacije Skupštine i predstavnik u ime predsjednika Crne Gore, saznaje Pobjeda.

Iz Vlade su juče Pobjedi rekli da će Delegaciju Vlade Crne Gore predstavljati ministarke Anđela Jakšić-Stojanović, Naida Nišić i Maida Gorčević, saopšteno je Pobjedi iz Vlade. Premijer Crne Gore Milojko Spajić sa ministrima vanjskih poslova i odbrane boravi od danas u Vašingtonu, gdje do 11. jula traje NATO samit kojem prisustvuju u ime Crne Gore.

Takođe, u vladinoj delegaciji je državni sekretar Bojan Božović.

Skupštinsku delegaciju predvodiće potpredsjednica Zdenka Popović. Popović je na jučerašnjoj sjednici parlamenta pozvala i kolege iz ostalih poslaničkih klubova da delegiraju predstavnike.

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, u Potočare neće otići predsjednik Crne Gore Jakov Milatović, već će u njegovo ime to učiniti neko od savjetnika. Razlog je, kako nezvanično saznajemo, prijem koji Milatović organizuje na Cetinju povodom Dana državnosti.

Poslanički klub Bošnjačke stranke uputio je juče dopis predsjedniku Skupštine Andriji Mandiću sa pitanjem na koji će način parlament obilježiti 11. jul, Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, saopštila je ta stranka.

 – Imajući u vidu da je Skupština Crne Gore dana 17. juna 2021. godine usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici u kojoj je, između ostalog, 11. jul proglašen Danom sjećanja na genocid u Srebrenici, kao i nedavnu Rezoluciju UN kojom se 11. jul proglašava Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, a za koju je Crna Gora glasala na sjednici Generalne skupštine UN, ova Skupština ima obavezu da na primjeren način obilježi 11. jul – Dan sjećanja na genocid u Srebrenici – navodi se u dopisu koji potpisuje šef Kluba poslanika Amer Smailović.

Program obilježavanja 29. godišnjice počeo je prije sedam dana organizovanjem izložbi o srebreničkom genocidu. Takva izložba priređena je prije nekoliko dana u sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

U Srebrenici i okolnim mjestima su u julu 1995. godine snage Vojske Republike Srpske ubile više od 8.300 Bošnjaka. Pred različitim sudovima, do sada je za genocid i ratne zločine u Srebrenici osuđeno više od 50 osoba, na ukupno 700 godina zatvora.

Među njima su i bivši predsjednik RS-a Radovan Karadžić i komandant bivše VRS Ratko Mladić, koji su u Hagu pravosnažno osuđeni na kaznu doživotnog zatvora.

 

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.