Dario Vraneš zbog imejla zaratio sa RUP-om

Dario Vraneš zbog imejla zaratio sa RUP-om

NEVOLJE U RAJU: Opština Pljevlja izvršila naplatu duga od Rudnika uglja po presudi Apelacionog suda vrijednog 2,3 miliona eura, iz energetske kompanije neprijatno iznenađeni i tvrde da bi to moglo uticati na poslovanje i smanjenje broja radnika

Izvori Pobjede bliski vrhu RUP-a tvrde da se iza javnog prepucavanja krije i nastavak sukoba između predsjednika Odbora direktora Milana Lekića iz NSD i izvršnog direktora Nemanje Lakovića iz PES-a. Cilj Lakovića je da se postepeno racionalizuje prekobrojni broj radnika, dok Milan Lekić nastoji da se putem sistematizacije legalizuju masovna partijska zapošljavanja, najmanje 400 radnika

Nakon 12 godina sudskog procesa zbog neispunjavanja ugovora vrijednog preko pet miliona eura, između Rudnika uglja i Opštine Pljevlja, odlukom Apelacionog suda Crne Gore završen je sudski postupak u korist Opštine Pljevlja. 

U objavljenoj presudi na sajtu Apelacionog suda, Rudniku je naloženo da isplati iznos od 2.372.844,73 eura, na ime vrijednosti izvedenih radova, uz plaćanje zatezne kamate, kao i da finansira preostale ugovorene investicione radove.

Apelacioni sud je time ukinuo presudu Privrednog suda Crne Gore P. br.1163/16 od 1. 11. 2019. godine koji je bio odbio tužbeni zahtjev Opštine Pljevlja.

RAT SAOPŠTENJIMA

Takva situacija je, prema saznanjima Pobjede, početkom jula izazvala pravi mali rat između menadžmenta RUP-a, koji kontroliše PES i Opštine Pljevlja, koju vodi Dario Vraneš iz Nove.

– Opština Pljevlja nije blokirala račun Rudniku uglja već su odgovorni iz ove kompanije samoinicijativno uplatili cio iznos duga, saopšteno je iz lokalne uprave nakon što su iz najveće pljevaljske kompanije saopštili da su ,,iznenađeni odlukom rukovodstva Opštine Pljevlja“, ne navodeći kojom.

Iz Opštine Pljevlja saopšteno je da je početkom jula iz Rudnika uglja na adresu Opštine stigao je mejl sa molbom da se što hitnije pošalje broj žiro računa kako bi uplatili dug na ime presude Apelacionog suda.

- Nadležni iz Opštine su imali volju da se cjelokupan dug izmiri u 18 jednakih mjesečnih rata, ali isključivo u zakonskim okvirima. Pravni tim Opštine Pljevlja, koji je inače zastupao Opštinu u ovom procesu posljednjih 12 godina, mišljenja je da se sporazum o otplati mora zaključiti isključivo u skladu sa Zakonom, tj. da niko iz Opštine Pljevlja nema pravo da otpisuje bilo kakvu kamatu, bilo kome pa i AD Rudniku uglja. Iskreno se nadamo da se iza ovog medijskog vapaja ne krije namjera da se naplata ovog duga po presudi Apelacionog suda iskoristi za otpuštanje zaposlenih u AD Rudniku uglja – kaže se na kraju saopštenja lokalne uprave.

MOTIVI

Izvori Pobjede bliski vrhu RUP-a tvrde da se iza javnog prepucavanja krije nastavak sukoba između predsjednika Odbora direktora Milana Lekića iz NSD i izvršnog direktora Nemanje Lakovića iz PES-a. Cilj Lakovića je da se postepeno racionalizuje prekobrojni broj radnika, dok Milan Lekić nastoji da se putem sistematizacije legalizuju masovna partijska zapošljavanja najmanje 400 radnika.

Rudnik uglja je po osnovu presude dužan da finansira investicione radove koji se odnose na: regulisanje korita rijeke Breznice u dužini od 600 m, produbljivanje korita rijeke Ćehotine na neregulisanom dijelu u dužini od 3,5 km, preostale radove na glavnom dovodu pitke vode FI 400 visoke i niske zone Pliješ – centar grada, preostale radove na objektima novog postrojenja na Pliješu, prečišćavanje vode iz akumulacije Otilovići u sklopu objekta na Pliješu, koji radovi se, prema urađenom idejnom projektu, mogu odnositi na zamjenu opreme, automatike i svih instalacija na postojećem postrojenju, izgradnju novih filterskih polja i proširenja rezervoarskog kapaciteta, izgradnju novih rezervoara za visoku i nisku zonu sa kompletnom opremom, sve u roku od dvije godine od dana prijema presude pod prijetnjom izvršenja.

Rudnik je dužan da na ime naknade troškova postupka isplati tužiocu Opštini Pljevlja iznos od 750,00 € u roku od osam dana od dana prijema presude pod prijetnjom posljedice izvršenja.

Ugovorom iz 2004. godine Rudnik uglja se obavezao da Opštini Pljevlja uplati 6,18 miliona eura umjesto plaćanja naknade za uređenje građevinskog zemljišta na tadašnjem eksploatacionom lokalitetu Cementara. Do 2012. godine na ime ugovora Rudnik uglja je u lokalni budžet uplatio 1,057 miliona pa je Opština tužila Rudnik uglja. Opština Pljevlja je od Rudnika uglja tražila naplatu 2,37 miliona eura i zateznu kamatu za izvršene investicione radove, u sporu koji protiv te kompanije vode 12 godina, dok su iz RUP-a tražili da se ova tužba odbije kao neosnovana.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.