Počelo glasanje o IBAR zakonima: Usvojeno sedam od 12 zakona, skoro svi jednoglasno
Foto: Screenshot, RTCG

U Skupštini Crne Gore

Počelo glasanje o IBAR zakonima: Usvojeno sedam od 12 zakona, skoro svi jednoglasno

Poslanici su izglasali sedam od 12 IBAR zakona, skoro sve jednoglasno. Usvojene su izmjene zakona o Specijalnom tužilaštvu, o državnom tužilaštvu, o Centru za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, o lobiranju, o Sudskom savjetu i sudijama, o sudovima i izmjene zakonika o krivičnom postupku. U pitanju su IBAR zakoni, važni za dobijanje pozitivnog mišljenja Evropske komisije o vladavini zakona u Crnoj Gori.

Nešto prije 17 časova, nastavljena je rasprava o Zakonu o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalnom djelatnošću, kojim se proširuje spektar krivičnih djela na osnovu kojih se može oduzimati imovina. Prema riječima predlagača, zakon uvodi nove institute finansijske istrage.

Podržali pravosudne zakone

Mandić je nakon glasanja rekao da je Skupština u najkraćem roku od 12 zakona koji su važni za naš evropski put usvojila sedam IBAR zakona. 

"Želim da to zna Evropska komisija, koja sjutra zasjeda, da smo naporno radeći dali ključni doprinos na evropskom putu Crne Gore. Mi nastavljamo, završićemo rad na preostalih pet zakona do sjutra veče", rekao je Mandić. 

Svih 70 poslanika koji su glasali podržali su izmjene zakona o specijalnom tužilaštvu.

Sa 58 glasova za, i tri uzdržana, usvojene su izmjene zakona o državnom tužilaštvu. 

Sa 70 glasova za usvojen je predlog izmjena i dopuna Zakona o Centru za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu. 

Kako je saopštio predsjedavajući Andrija Mandić, predlog izmjena i dopuna zakona o Sudskom savjetu i sudijama usvojen je sa 70 glasova za, bez glasova protiv i uzdržanih. 

Predlog izmjena i dopuna zakona o sudovima usvojen je sa 70 glasova za, bez glasova protiv i uzdržanih. 

Izmjene zakonika o krivičnom postupku usvojene su sa 68 glasova za, bez glasova protiv i uzdržanih.

Sa 69 glasova za, bez glasova protiv i uzdržanih, usvojen je Zakon o lobiranju.  

Počelo glasanje

Izjašnjavanje o zakonima počelo je u 16.15 časova.

Predsjedavajuća Zdenka Popović dala je pauzu pet minuta. 

Živković je rekao da ne poznaje Katnića sem "zdravo za zdravo", i da je to sve. 

"Nikakvu potrebu ne bih imao da se oglasim o Katniću, jer sam Katnić je uhapsio više funkcionera DPS-a nego Novović", cijeni čelnik DPS-a. 

On je rekao da je u kontekstu mogućeg hapšenja Mila Đukanovića govorio o politici revanšizma. Naglasio je da je viđen bezbroj izjava o tome da Đukanovića treba uhapsiti, prije utvrđivanja bilo kakvih činjenica i okolnosti. 

Čelnik DNP Milan Knežević rekao je da se nakon što je saslušao Živkovića postavlja pitanje je li on izašao iz istražnog zatvora. 

"Je li Vladimir Novović uhapsio Mila Božovića, gradonačelnika Budve. I od prošle godine je u pritvoru. Je li revanšizam što se Milivoje Katnić još drži u zatvoru. Kada govorite o revanšizmu, okrenite se oko sebe prvo", rekao je Knežević. 

On je naveo da ne priželjkuje da bude bilo ko uhapšen, već da pravna država pokaže snagu. 

"Da li vi sebe poistovjućujete sa krivivčnim postupcima protiv Katnića i Zorana Lazovića. Oni nijesu optuženi za lomljenje trafike nego za teška krivična djela", rekao je Knežević. 

Danijel Živković (DPS) kazao je da se očevideno dešavaju zloupotrebe kada su u pitanju istražni organi. Na sceni je, kako je rekao, pokušaj kriminalizacije DPS Crne Gore. 

"Postavlja se pitanje ima li i jednog krivičnog djela koje se desilo nakon 30. avgusta 2020. godine. Mi iz DPS-a smo podnijeli preko 70 krivičnih prijava zbog krivičnih djela, ali odgovora tužilaštva nema. S druge strane, vidjeli smo da jedan medij objavljuje Sky prepiske, a već danas se dešava hapšenje jednog od aktera. I poslije neko kaže da se hapšenja ne najavljuju medijski", rekao je Živković. 

On je naveo da su predložena zakonska rješenja donijeta na brzinu, i da nije izabran dobar put. 

"Možete uhapsiti sve nas, ali ne i ideju. Što nas više pritiskate, sve smo jači", rekao je Živković. 

O predloženim zakonima iz oblasti pravosuđa, kako je najavljeno, glasaće se oko 16 časova. 

Ministar MIlović najavio je da se nakon IBAR zakona nastavlja rad na drugim važnim propisima, posebno kada je u pitanju zakon o advokaturi i zakon o notarima.

Boris Mugoša (SD) napominje da je pravo pitanje kako riješiti suštinska pitanja vladavine zakona i socijalne pravde, a samo dobijanje IBAR-a jeste dobar korak naprijed ali nije rješenje za sve probleme. 

Ervin Ibrahimović (BS) kazao je da podržava donošenje zakona, ističući da treba ojačati kapacitete Specijalnog tužilaštva. 

Poslanik Demokrata Momčilo Leković rekao je da ponuđeni set zakona treba da unaprijed rad tužilaštva. On je izrazio podršku GST Vladimiru Novoviću. 

"Jake institucije predstavljaju najbolju branu bilo kakvim zloupotrebama", kazao je Leković. 

Nikola Zirojević (SD) kazao je da Specijalno tužilaštvo prećutkuje afere sadašnje vlasti. Kazao je da je akter novih Sky prepiski Stevan Simijanović dogovarao svakakve kriminalne poslove po Crnoj Gori, a gostio ga je bivši premijer. 

"Predlažem da ispred plenarne sale dobijemo i aparat za kokice. Trebaće nam, jedva čekam da uz kokice ispratim epilog nove Sky prepiske", rekao je Zirojević. 

Nakon kraće pauze, poslije 14 časova sjednica je nastavljena. 

Polemika Pejovića i Abazovića

Boris Pejović (PES) rekao je da je Dritan Abazović, čelnik GP URA, obmanuo javnost, te da je baš lider GP URA išao na konferenciju o kriptovalutama, i tada nije govorio o kripto raju. Kazao je da Abazović nikada ne bi bio premijer da nije bilo glasova DPS-a. 

"Iz Evrope sad, niko ni na državnom ni na lokalnom nivou nije koalirao sa DPS-om", rekao je Pejović. 

On je rekao da je Abazović optuživao PES da će da proda EPCG i pobjegne iz države...

"Prođe osam mjeseci i evo nas. Tu smo gospodine Abazoviću. Vi ste kršili Ustav i bježali od izbora. Vi ste jedini poslanik ovdje koji je na Sky aplikaciji. Pravite razne konstrukcije o mafiji a vi ste jedini poslanik na Sky", rekao je Pejović. 

On je kazao da je Abazović kršio ustav i zakone, bježao od izbora, da je glasao sa DPS-om i govorio na tribinama o kriptovalutama. 

"I sada vi nama držite lekcije. Sve što imate za nekoga iz PES, predajte u SDT. Budite konkretni. Da bude svako procesuiran, iz svih stranaka, gdje ima osnova. To je vladavina prava", rekao je Pejović. 

Abzović je rekao da nije protiv inovacija, ali jeste protiv manipulacija.

"Pejoviću, kao da ste pod nekom hipnozom. Jeste, ja sam bio na tribinama i odvdje i van Crne Gore. Ja nisam protiv inovacija. Podržao sam da se da državljanstvo osnivaču Eterijuma. Mislio sam da je to dobro i marketinški za Crnu Goru. Ali sam protiv manipulacija i protiv da se kriptomati koriste kad nema dozvole za to", rekao je Abazović. 

Izjavio je da je kriptomat koji je postojao u Tivtu za vrijeme njegove Vlade zapečaćen kao nelegalan, a da su u prostorije kluba u kojem se nalazio dolazili i članovi PES-a ujljučujući i predsjednika PES-a. 

"Vi manipulišete. Razumijem vašu situaciju, razumijem nervozu", rekao je Abazović. 

Lider GP URA kazao je ranije danas na sjednici da izvršna vlast mijenja zakon koji je omogućio da se isporuče rezultati i vraća tužilaštvo u doba Ivice Stankovića i Milivoja Katnića.

"Da nije bilo tog zakona, još bi Katnić bio na čelu SDT, štiitli bi se narko karteli", kazao je Abazović. 

Danas, rekao je, dolazi u parlament Andrej Milović, kičma Milojka Spajića, čovjek koji je dobio zadatak da štiti kriminalce.

"Taj čovjek je došao da nam soli pamet", cijeni Abazović. 

Abazović je rekao da je na sceni pokušaj da se zatvori državni parlament, a da se ključni zakoni donesu bez razmatranja i prava na izmjene. 

"Sve je viđeno i razotkriveno", rekao je Abazović. 

Adžić je rekao da ministar obmanjuje javnost, i da Milović ne može da bude dio nikakve zajedničke grupe sa Novovićem.

"Vi ste čak pokušali da smijenite Novovićevog prvog saradnika, ali smo vas raskrinkali", rekao je Adžić.  

On je ponovio da novim rješenjima ministar ugrožava glavnog specijalnog tužioca. 

Ministar Milović je rekao da po Adžiću i predstavnicima URA, Vladimir Novović radi sam protiv sebe i za interese mafijaških struktura. Kako kaže, ako Novović vodi grupu koja radi na tome da mafiju vrati na pozicije odlučivanja, onda "sam i ja dio te grupe". 

"Ja se radujem nastavku optužbi da Novović i tužioci rade za mafiju. Crna Gora jasno zna ko šta radi", rekao je Milović. 

On je naveo da se pojavljuju na Libertasu nove Sky prepiske gdje se sada ne navodi "brat Abaz" nego "kovrdžavi". 

"Što mene nema u tim Sky prepiskama gdje se navode poslovi s drogom i duvanom. Što nema Borisa Pejovića i Miodraga Lakovića. Drugi neka se vide. Obmana javnosti je da sam isključen odlukom Vlade sa sjednica Sudskog savjeta već je evropska preporuka, u kontekstu odnosa dvije grane vlasti, da ministar ne bude na sjednicama", rekao je Milović. 

Poslanik GP URA Filip Adžić rekao je da će se ta stranka svim silama boriti protiv mafije i korupcije. Naglasio je da rješenja koja se nude u predlogu zakona predstavljaju ozbiljan korak nazad. Kazao je da predlagači ugrožavaju rad Vladimira Novović, glavnog specijalnog tužioca. 

"Tužilački savjet u mnogim zemljama EU ne postoji ili ima drugačije uloge nego što je to ovdje slučaj. Ministru pravde Vlada nije dozvolila da bude na sjednicama Sudskog savjeta jer su i sami shvatili da on nema nikakve veze sa pravdom i pravom", rekao je Adžić. 

Ministar pravde Andrej Milović obrazložio je predložene izmjene i dopune Zakona o državnom tužilaštvu.

Milović je istakao da se donošenju ovog zakonskog rješenja pristupilo u cilju jačanja samostalnosti, odgovornosti i efikasnosti Državnog tužilaštva i Tužilačkog savjeta.

Naglasio je da je svrha izmjena ovog propisa jeste unapređenje zakonskih odredbi koje se odnose na izbor državnih tužilaca i rukovodilaca državnih tužilaštava, njihovo upućivanje i raspoređivanje, ocjenjivanje i etičku i disciplinsku odgovornost, sastav i rad Tužilačkog savjeta, kao i usaglašavanje ovog zakona sa međunarodnim standardima i preporukama Venecijanske komisije i Evropske komisije.

"Doprinijeće se jačanju nezavisnosti, nepristrasnosti i odgovornosti pravosuđa", istakao je on.

Zakon je, kaže Milović, usaglašen sa preporukama Venecijanske komisije, s Evropska komisija je dala pozivno mišljenje.

Poslanik Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović kazao je da je SDT Vladimir Novović meta napada samo zato što se ne bavi trivijalnim stvarima.

"Zato što humanost ne naziva zločinom i ne hapsi protestante protiv vlade i vlasti i goni ih kao učinioce najtežih krivičnih djela", kazao je Bogdanović.

"U ovoj državi Novović je pomoću pojedincima i grupama postao neprijatelj broj jedan samo zato što nije savio koljena pred kriminalcima i mafijom nego je zajedno sa bezbjednosnim sektorom razbio zidove nekažnjivosti za decenijama zaštićena lica", kazao je Bogdanović.

Poslanik DPS Jevto Eraković je kazao da je veliki politički uticaj na rad tužilaštva.

"Vidimo ogroman politički uticaj politike kome je podložno tužilaštvo u Crnoj Gori", kazao je on.

Eraković je poslao poruku tužilaštvu da brzo i efikasno rješavaju sve predmete i da nema potrebe da se odlažu u nedogled.

"Naša je poruka da ko god se ogriješio za zakon treba da odgovara za to”, poručio je Eraković.

Istakao je da oni koji su do juče bili veliki protivnici EU i NATO, danas prihvataju neke uslove koji bi ranije bili potpuno neprihvaljtivi.

Nakon rasprave uslijediće glasanje o razmotrenim predlozima akata.

Podršku zakonima su na današnjoj sjednici najavili poslanici Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata, Pokreta Evropa sad, Hrvatske građanske inicijativa, Bošnjačke stranke i Demokratske narodne partije.

Zakoni o kojima poslanici raspravljaju potrebni su za dobijanje Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR).

Poslanici crnogorskog parlamenta završili su juče raspravu o zakonu o lobiranju, izmjenama i dopunama Zakonika o krivičnom postupku i zakona o sudovima i o Sudskom savjetu i sudijama.

RTCG

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.