Policajac se pozvao na obavezu čuvanja službene tajne u postupku protiv Mujovića
foto:Vijesti

Policajac se pozvao na obavezu čuvanja službene tajne u postupku protiv Mujovića

Sudija Igor Đuričković je izdao nalog da se od Uprave policije dobije potvrda da li su tačni navodi svjedoka, da li se u tom njegovom postupanju radi o službenoj tajni, koji je stepen tajnosti i da li se radi o djelima vezanim za ovaj sudski postupak

Danas je, svjedočenjem Nikole Janičića, službenik Uprave policije Crne Gore, u Višem sudu u Podgorici nastavljeno suđenje Radovanu Mujoviću, Vasilju Rafailoviću i ostalim okrivljenim.

Janičić se, pred specijalnim vijećem sudije Igora Đuričkovića, pozvao na obavezu čuvanja službene tajne u postupku protiv Radovana Mujovića. On je trebao da bude saslušan povodom navoda optuženih da su pretprjeli policijsku torturu tokom hapšenja i istrage. Osim toga, govorio je i o svom službenom odlasku službenom u zatvor Bijelo Polje.

Sudija Igor Đuričković je izdao nalog da se od Uprave policije dobije potvrda da li su tačni navodi svjedoka, da li se u tom njegovom postupanju radi o službenoj tajni, koji je stepen tajnosti i da li se radi o djelima vezanim za ovaj sudski postupak.

"U vezi sa događajem zbog kojeg sam pozvan, ja sam u tom periodu bio pripadnik Odsjeka za suzbijanje teških krivičnih djela. Od mog pretpostavljenog sam dobio nalog da odem u UIKS- zatvor Bijelo Polje i obavim određenu službenu radnju. To je označeno stepenom tajno”, kazao je Janičić.

Dodao je da je odsjek u kojem je radio, od tužilaštva tražio naredbu, a tužilaštvo od istražnog sudije podgoričkog Višeg suda. Naveo je da lice prema kojem je tada postupa, tokom odlaska u UIKS Bijelo Polje, nije iz ovog predmeta i da se ne nalazi u sudnici.

Specijalno državno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Radovana L. Mujovića i Vasilija B. Rafailovića, zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije, te Petra V. Lipovine, Mitra D. Markovića, Filipa M. Kneževića, Žarka Ž. Pejakovića, Lazara M. Nedovića, Aleksandra B. Ćetkovića, Boška Ž. Pavlovića, državljana Srbije Jovana Mirkovića i Aleksandra Stevanovića, Marka A. Zorića, Nikole Z. Marića, Đurđevac V. Uroša, Filipa M. Bešovića, Gorana V. Rakočevića, Ivana R. Brnovića, Nikole P. Drecuna, Đurđevac Z. Aleksandra, Moša I. Paovića, Uroša V. Vučinića, Davora H. Avdića i Nemanje M. Zurovca, zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije. Okrivljeni Mujović i Rafailović su početkom 2017. godine stvorili kriminalnu organizaciju radi vršenja krivičnih djela, čiji su članovi postali optuženi, kao i Bajram Pista i Marinko Rajković, koji su rješenjem Višeg suda određeni za svjedoke saradnike.

Mujović je optužen za izazivanje opšte opasnosti putem podstrekavanja, teška tjelesna povreda podstrekavanjem, a Marić i Uroš Đurđevac izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja, Ćetković - teška tjelesna povreda podstrekavanjem, Drecun za krivično djelo kao saizvršilac teška tjelesna povreda, dok su Rakočević, Bešović, Knežević, Lipovina i Marković optuženi za izazivanje opšte opasnosti putem podstrekavanja, a Nedović i Pejaković kao saizvršioci za krivično djelo izazivanje opšte opasnosti.

Okrivljeni Mirković i Lipovina su optuženi da su počinili krivično djelo teško ubistvo putem podstrekavanja. Za isto krivično djelo optužen je i Radovan Mujović, koji je, kako se navodi u optužnici, tražio od Pista Bajrama da “prekolje” M. B., suprugu svjedoka saradnika M. M. Za krivično djelo “teško ubistvo u pokušaju podstrekavanjem” optužen je Lipovina, dok je Drecun optužen za “teško ubistvo u pokušaju”, dok je Knežević je optužen za dva krivična djela ubistvo podstrekavanjem”, navodi se u optužnici.

Izvor:Vijesti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.