EK: Reforme koje je predstavila Crna Gora biće predmet sporazuma sa EU

EK: Reforme koje je predstavila Crna Gora biće predmet sporazuma sa EU

Svi elementi uključeni u Reformsku agendu, koju je Vlada Crne Gore dostavila Evropskoj komisiji, biće predmet sporazuma sa EU. To je Pobjedi saopšteno iz Evropske komisije na pitanje da li je Brisel tražio od crnogorskih vlasti da do kraja 2024. kao uslov za dobijanje sredstava iz Plana rasta, dođe i do izmjena Ustava.

Skupština Crne Gore, tačnije kabinet predsjednika, tražio je od Vlade da u plan Reformske agende, kojim predviđa da dobije sredstva iz Plana rasta za Zapadni Balkan, uvrsti i izmjene Ustava do decembra 2024. godine. To proizilazi iz plana Reformske agende, u koji je Pobjeda imala uvid. Vlada Crne Gore dostavila je Evropskoj komisiji plan Reformske agende, u kojem je navedeno da će do decembra 2024. godine biti izmijenjen Ustav „u skladu sa pravnom tekovinom EU“.

U reformama, koje planira Vlada, navodi se da je rok da se do decembra 2024. „izmijeni Ustav, u skladu sa pravnom tekovinom EU i evropskim standardima o nezavisnosti, odgovornosti, integritetu, nepristrasnosti i profesionalnosti sudstva i tužilaštva, uključujući adresiranje već postojećih preporuka Evropske komisije, mišljenja Venecijanske komisije i preporuka država Savjeta za borbu protiv korupcije (GRECO): konsultacije i izrada ustavnih amandmana“. Do istog datuma, navodi se, predviđeno je i usvajanje ustavnih amandmana dvotrećinskom većinom u Skupštini.

Iz Evropske komisije nijesu direktno odgovorili da li su oni tražili da se izvrše izmjene Ustava do određenog datuma. Umjesto toga, kazali su da se Instrument za reformu i rast za Zapadni Balkan, sa finansijskim okvirom od šest milijardi eura, dijeli na kredite i grantove.

– Ova finansijska pomoć je od ključnog značaja za ubrzanje regionalne ekonomske integracije sa jedinstvenim tržištem Unije, za ubrzanje socio-ekonomske konvergencije Zapadnog Balkana sa EU, kao i za ubrzanje EU integracija podsticanjem reformi – navela je portparolka EK Ana Pisonero u odgovorima dostavljenim Pobjedi.

Uplate sredstava su, prema njenim riječima, povezane sa sprovođenjem socio-ekonomskih reformi i reformi koje se odnose na osnove procesa proširenja.

– Svaka zemlja Balkana trenutno priprema svoje reformske agende u kojima se navodi lista prioritetnih reformi, fokusirajući se na suštinske reforme za konvergenciju i proces integracije. Svi elementi uključeni u Reformsku agendu Crne Gore biće predmet sporazuma sa EU – zaključila je Pisonero.

Mandićeva inicijativa, kojom je tražio izmjene Ustava, problematična je i za bivšu ministarku evropskih poslova Jovanu Marović. Ona je tim povodom podsjetila ,,da je mjerilo zbog kojeg se navodno do kraja godine mijenja Ustav uslov za dobijanje IBAR-a, da Vlada očekuje IBAR u junu i da je već obavijestila EK da to mjerilo neće biti ispunjeno“.

– Zbog toga, izmjenama Ustava treba pristupiti studiozno, mijenjati ga na kraju procesa pregovora i uključiti sve neophodne izmjene – navela je Marović.

Ona smatra da ovo nije rizičan potez samo zbog potencijalnih komplikacija u procesu pregovora, već i za stabilnost političkih prilika, a posebno je, kako navodi, bespotrebno i rizično uslovljavati povlačenje EU sredstava izmjenama Ustava.

– Izmjene Ustava ne treba da budu dio Reformske agende. Izmjena Ustava je komplikovana tema da bi se ovako na brzinu tome pristupilo i to na inicijativu Skupštine. Da ponovim još jednom i koliko je problematično usloviti dobijanje EU sredstava izmjenama Ustava – napisala je Marović na Tviteru.

Izvor: Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.